Leiderschap en trauma

Leiderschap en trauma

Verbindend leiderschap en trauma. Het woord trauma lijkt soms wel een soort taboe over zich te hebben. We praten er liever niet over. Het roept gevoelens op die vaak als negatief worden bestempeld. Mensen vermijden het liever, want het lijkt alleen maar energie te kosten zonder iets op te leveren. Maar waarom dan toch een blog? Als we ons dieper verdiepen in trauma, opent dat de deur naar een “nieuwe wereld”, misschien wel naar ons ware potentieel. Voor mij is er alle reden om hierover te praten. Het gaat om ons potentieel in verbindend leiderschap, dat we kunnen bereiken door trauma beter te begrijpen.

De Invloed van T’s en t’s op Verbindend Leiderschap

Wanneer we dieper kijken naar verbindend leiderschap en de invloed van trauma, zien we dat dit zich niet beperkt tot alleen de grote Trauma’s (met een hoofdletter ‘T’), zoals natuurrampen of ernstige ongelukken. Er is ook een ander, subtieler aspect dat vrijwel iedereen raakt: de kleine trauma’s (met een kleine ’t’). Deze kleine t’s vinden hun oorsprong vaak in kwetsende of heftige gebeurtenissen uit onze kindertijd. Denk aan pesterijen, harde opmerkingen van anderen, momenten van verwaarlozing, of het ontbreken van emotionele verbondenheid met belangrijke personen in ons leven. Dit zijn momenten waarop we ons graag gezien, begrepen en gesteund hadden willen voelen. Hoewel deze gebeurtenissen misschien niet zo ingrijpend lijken als de grote ‘T’ trauma’s, kunnen ze wel diepgaande emotionele sporen achterlaten. Zoals Gabor Maté stelt: Trauma is what happens inside you as a result of what happened to you.

Een “t” Voorbeeld in de Praktijk

Stel je bijvoorbeeld een leidinggevende voor die tijdens zijn jeugd regelmatig werd geconfronteerd met kritiek en nooit echt werd aangemoedigd om zichzelf te zijn. Deze ervaringen hebben geleid tot een gevoel van onzekerheid en het vermijden van openheid in het volwassen leven. Dit kan resulteren in een leiderschapsstijl waarin de leidinggevende moeite heeft om verbinding te maken met teamleden en hen niet stimuleert om hun volledige potentieel te benutten. Hoewel dit misschien niet als een traumatische gebeurtenis wordt erkend, heeft het wel degelijk invloed op het vermogen om effectief en verbindend leiderschap te tonen.

Het her- en erkennen van kleine ’t’ trauma’s is cruciaal omdat dit laat zien hoe deze ervaringen een verlies van verbinding met onszelf kunnen veroorzaken en ons vermogen om verbinding te maken met anderen beïnvloeden. Het leiderschap van de toekomst draait om leiders die zich optimaal kunnen verbinden met hun eigen emoties, ervaringen en kwetsbaarheden. Hierdoor kunnen ze authentiek communiceren en openstaan voor anderen. Voor leiders met kleine ’t’ trauma’s kan dit betekenen dat ze bewust werken aan het herstellen van die eerdere kwetsuren, zodat ze vanuit een plek van heelheid en zelfbewustzijn kunnen opereren.

De impact van kleine t’s op ons lichaam en leiderschap

Beide vormen van trauma kunnen ervoor zorgen dat we “ons lichaam” niet meer zijn, maar bijvoorbeeld eerder wandelende hoofden. We kunnen een mechanisme ontwikkelen waarbij we de signalen van ons lichaam negeren. Dit leidt tot het overheersen van prikkels van buitenaf en het hoofd (ratio). Zo raken we (noodgedwongen) afgescheiden van een deel van ons ware zelf. Hoewel dit een slimme overlevingsstrategie lijkt, benutten we niet ons volledige potentieel wanneer we vasthouden aan dit mechanisme. We riskeren uitval door het chronisch negeren van klachten, maar ook het verspillen van energie aan overmatig denken en het negeren van “onderbuikgevoelens”, zoals het volgen van onze intuïtie. Uiteindelijk kunnen klachten ontstaan, zowel extern (verlies van medewerkers, conflicten, onvrede, etc.) als intern bij onszelf (lichamelijke klachten zoals chronische vermoeidheid of ziekte, emotionele, mentale of zingevingsproblemen).

Verbindend leiderschap: optimaal verbonden met onszelf

Het erkennen van de invloed van zowel grote ‘T’ als kleine ’t’ trauma’s op ons vermogen om te leiden en verbinding te maken, opent de weg naar diepgaande persoonlijke groei. Het herstellen van de verbinding met ons lichaam en er beter naar luisteren is hierbij van belang. Dit begrip stelt ons in staat om verbindend leiderschap te omarmen en een omgeving te creëren waarin zowel leiders als teamleden kunnen gedijen.

Wat mij betreft gaat het leiderschap van de toekomst over leiders die optimaal verbonden zijn met zichzelf. Van hieruit kunnen ze met openheid en kwetsbaarheid communiceren en waar nodig verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen helingsproces. Teamleden voelen zich bij deze leider veilig en worden geïnspireerd en gestimuleerd om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Voorbeelden uit de praktijk

Stel je een leidinggevende voor, die als kind opgroeide in een gezin waar ouders voortdurend de zorg hadden voor een ernstig ziek broertje. Het broertje had speciale medische aandacht nodig en dit eiste veel tijd en emotionele energie van de ouders. Als gevolg hiervan voelde deze persoon zich als kind vaak onzichtbaar en onbelangrijk. De leidinggevende had als kind het gevoel dat deze niet veel aandacht of ruimte kon innemen omdat de behoeften van het broertje altijd prioriteit hadden. Deze leerde hierdoor om de eigen behoeften en verlangens opzij te zetten en zichzelf weg te cijferen.

Naarmate deze persoon volwassen werd en een leidinggevende rol op zich nam, merkte de leidinggevende dat deze moeite had om eigen mening te uiten en beslissingen te nemen. De leidinggevende was terughoudend om ruimte in te nemen tijdens vergaderingen en het team te leiden. Was bang om als egoïstisch te worden gezien en wilde vermijden dat anderen zich verwaarloosd zouden voelen, net zoals deze zich als kind had gevoeld.

De leidinggevende besefte dat het gedrag als leidinggevende werd beïnvloed door jeugdervaringen en het gebrek aan ruimte dat deze had leren innemen. De leidinggevende besloot om aan zichzelf te werken en de impact van het jeugdtrauma aan te pakken. Met behulp van coaching en therapie leerde de leidinggevende om de eigen behoeften en verlangens te erkennen en ruimte in te nemen zonder schuldgevoelens. Deze leerde dat zelfzorg en het uiten van gedachten en ideeën niet egoïstisch waren, maar essentieel voor effectief leiderschap.

Na verloop van tijd begon de leidinggevende zich comfortabeler te voelen in de eigen leiderschapsrol. Begon assertiever te zijn tijdens vergaderingen, nam beslissingen met vertrouwen en creëerde een open en ondersteunende werkomgeving voor het team. Het vermogen om ruimte in te nemen en leiderschap te tonen werd niet alleen gewaardeerd door het team, maar leidde ook tot betere prestaties en een positievere werkcultuur.

Dit voorbeeld illustreert hoe een leidinggevende met een verleden van beperkte ruimte innemen als gevolg van jeugdtrauma, door bewustwording en persoonlijke groei in staat kan zijn om effectiever leiderschap te tonen. Het laat zien hoe het herkennen en aanpakken van oude patronen en overtuigingen kan leiden tot positieve veranderingen in het gedrag en de prestaties als leider.

Als je klaar bent om je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen door verbindend leiderschap te omarmen, neem dan contact met me op voor meer informatie over mijn coaching en training. Samen kunnen we werken aan het creëren van sterke, samenwerkende en succesvolle teams.

Jouw investering

Wil je meer weten over hoe je verbindend leiderschap kunt omarmen en je leiderschapsvaardigheden kunt verbeteren? Jouw investering voor een introductiesessie bedraagt € 100,- inclusief 21% btw. en duurt circa 1,5 tot 2 uur. Tijdens de introductiesessie maken wij kennismaking met elkaar, inventariseren jouw wensen en deel jij jouw specifieke uitdagingen en bepalen wij samen hoe mijn coachprogramma hier jou in kan ondersteunen. We maken een eerste stap met een methode of techniek naar keuze om direct aan de slag te gaan om een eerste groei stap te zetten. Klik op de quote om je nu in te schrijven voor een introductie sessie.

De meeste cliënten kiezen voor een buddy programma: één of twee keer per maand 1 op 1 coaching. De investering voor jouw groei kan al vanaf € 145,20 per sessie. Wil je flinke stappen maken dan zijn er allerlei coach programma’s afhankelijk van jouw wensen en tijdspad. Hoe dat precies werkt, vertel ik je graag in de introductiesessie. Wat vooral belangrijk is, is dat we samen kijken naar wat nu passend is voor jou. Tijdens de introductie sessie doe ik jou een voorstel voor jouw coach programma volledig op jou afgestemd.

Waar?

Mijn coach locatie bevindt zich in Ubbena (Noord-Drenthe, 4 minuten vanaf afslag Assen Noord) hierdoor goed bereikbaar voor jou als je woonachtig bent in Groningen, Friesland en Drenthe, uiteraard bied ik ook online coaching. Ik beschik tevens over een netwerk aan top coaches door het hele land. Klaar om aan de slag te gaan met coaching, meld je hieraan voor een introductiesessie?

Zie hier onder verschillende thema’s om je verder in te verdiepen.

ACTUALITEIT (OPEN DAGEN, WORKSHOPS, BLOGS, VIDEO ETC.)

Ontwaken uit je winterslaap?

Ontwaken uit je winterslaap?

Doe jij aan de winterslaap? Wanneer je mee beweegt met de seizoenen dan is het zaak in de winter het rustiger aan te doen en tijd te nemen om weer volop in verbinding te komen met jezelf. Oftewel te herINneren. Heb je deze overgeslagen? Dan heb je mogelijk extra veel...

Groei programma 2024

Groei programma 2024

!Let op er wordt op dit moment nog gewerkt aan deze pagina. Zoek jij een training die jou verder helpt in groei in werk en/of leven? Vanuit de academie voor groei van Demusa Coaching & Training bieden wij je, vanuit de kracht van samenwerking, een programma aan...

Verbindend leiderschap: bouwen aan sterke teams en duurzame groei

Verbindend leiderschap: bouwen aan sterke teams en duurzame groei

In mijn praktijk werk ik samen met mijn partners om leiders, professionals en hun teams te begeleiden bij het ontdekken en ontwikkelen van hun potentieel. Een sleutel tot succes in dit proces is verbindend leiderschap, een benadering die de kracht van relaties,...

De les van de kreeft – omgang met stress

De les van de kreeft – omgang met stress

Omgaan met stress in de natuur Ook in de natuur kennen we stress zo ook in dit voorbeeld bij de kreeft. De kreeft is eigenlijk een heel zacht en kwetsbaar wezen net als wij mensen. Zijn schelp groeit niet mee, dus ergens komt daar het moment dat deze te krap wordt....

Kennismakingsworkshop “De weg naar effectief leiderschap!”

Kennismakingsworkshop “De weg naar effectief leiderschap!”

Ben je een leidinggevende of professional die zijn/haar (persoonlijke) leiderschapsvaardigheden wil ontwikkelen? Doe dan mee aan een van onze kennismakingsworkshops. Ervaar met twee krachtige tools, DISC en paardencoaching, om jouw impact te vergroten.  Wat kun je...

Star-methode voor een krachtig gesprek

Star-methode voor een krachtig gesprek

De juiste informatie op tafel krijgen wanneer jij jezelf presenteert of iemand overweegt aan te nemen? Denk dan eens aan het inzetten van de STAR-methode. Het is een veelgebruikte techniek voor het naar boven halen van gedragsgerichte informatie. Zo kun jij jezelf...

Welke rol speel jij in lastige situaties?

Welke rol speel jij in lastige situaties?

Herken je dat? Dat je met iemand in gesprek gaat waarbij je er een naar gevoel aan overhoudt? Bijvoorbeeld dat je de persoon hebt geholpen maar deze dat niet kon waarderen en de relatie heeft verslechterd. Of dat je merkt dat er vaak veel emoties mee gepaard gaan....

Verlagen van Cortisol – stresshormoon

Verlagen van Cortisol – stresshormoon

Cortisol is een neurotransmitter en behoort tot het overlevingsmechanisme. Het komt vrij bij elke vorm van stress en wordt daarom ook wel stresshormoon genoemd. Een bepaalde mate van cortisol helpt ons bijvoorbeeld bij de vertering van voedsel, slaap-waak ritme,...

Jouw persoonlijk kompas

Jouw persoonlijk kompas

"Begin met het einde voor ogen", een bekende uitspraak van Stephen Covey. Een belangrijke eigenschap voor effectieve leiders.  Het klinkt wat zwaar maar wanneer jij je verder hierin verdiept zit er een belangrijke kernboodschap in, namelijk het belang van het hebben...

Verkeer jij met jouw team in optimale teamflow?

Verkeer jij met jouw team in optimale teamflow?

Wil jij met jouw team in optimale teamflow verkeren?Dat je met elkaar kan genieten van de prachtige uitingen?Bekijk dan eens onderstaande filmpje van de spreeuwendans. Een aantal basisregels uit de natuur: 1. Vlieg in dezelfde richting als de rest2. Pas je snelheid...

Facebook

Vandaag staat de sneeuwklokjesboom in bloei. Vorig jaar geplant op de plek waar Lajoli haar as begraven ligt. Mijn idee is precies uitgekomen. 10 April was haar geboortedag. De dag dat dit fantastische leerpaard op de wereld kwam.Samen met haar ben ik gestart met paardencoaching. Zij heeft mij bijgestaan tijdens heel wat sessies paardencoaching.Elk jaar in april bloeit deze boom zodat ik er in ieder geval elke lente weer mooie herinneringen uit kan halen. En elk jaar hopelijk een stukje groter.🌱#paardencoaching #leerpaard #memories ... See MoreSee Less
View on Facebook
Wat heerlijk! Gisteren bepakt met zakdoeken, hoestpastilles en water bij prachtig weer toch weer een prachtige opdracht uitgevoerd. Plezier hebben in je werk is zo belangrijk. Deze twee duckies werken nu al een paar jaar samen en wat verloopt het soepel. Leidinggevenden ondersteunen in het maken van een verdiepingsslag met behulp van de paarden. Altijd een feestje met Anita Buts , zelfs als ik even niet fit ben. Een zon overgoten dag met te vreden en geïnspireerde mensen.#lovemyjob #paardencoaching #leiderschap #leiderschapsontwikkeling ... See MoreSee Less
View on Facebook
🌊 Ben jij klaar voor een deep dive?🌊 Onderzoeken wat jou in de weg staat om je gelukkig te voelen in je werk of leven. Je hebt al langer het gevoel dat er iets niet lekker loopt. Of dat je weet dat je tot meer in staat bent, het komt er alleen niet uit.🤔Neem je de ruimte om in het water te duiken, opent zich vaak een hele nieuwe wereld.🐠 Een "deep dive" sessie biedt een diepgaande verkenning van verborgen of minder bekende aspecten van jezelf, de situaties of jouw relaties. Het vergroot het bewust zijn van de nut en noodzaak van jouw patronen.Net als bij echt duiken, duik je nooit alleen 🏊‍♂️ Ik sta naast je met ervaring en expertise. Als jouw buddy voor deze duik ben ik er om jou te begeleiden bij elke stap. Samen ontdekken waarom deze patronen er zijn, wat ze nog steeds dienen, wat er nu echt nodig is en als ze echt hun tijd hebben gediend hoe je kunt los laten. Met gepaste duikuitrusting als lichaamsgericht-, systemisch werken, en indien nodig EMDR, heb je alles binnen handbereik om de rijkdom in jou naar boven te halen. 🐚💎Benieuwd naar jouw verborgen schatten? Stuur me een berichtje en we gaan samen op ontdekking! ✨🌱#DeepDive #PersoonlijkeGroei #Coaching #DuikSamen #SystemischWerk #EMDR #Groei ... See MoreSee Less
View on Facebook
Your mind is a garden,your thoughts are the seeds.You can grow flowers,or you can grow weeds.In de tuin van je geest, waar elke gedachte een zaadje is, kun je groeien 🌱 of blijven steken 🌿. Als coach help ik je om te bloeien! 💪🌸 #groeimindset #leiderschap #positiviteit ... See MoreSee Less
View on Facebook
🎉 Net een project afgerond waarbij ik maar liefst 32 intervisie sessies heb begeleid voor meer dan 100 professionals, allemaal gericht op klantgericht communiceren! 🌟 Maar waarom zou je eigenlijk intervisie (leren van en met elkaar) willen houden als professionals?Ten eerste biedt intervisie een unieke kans om van elkaar te leren en elkaars ervaringen te delen. Het is als een waardevolle schatkist van kennis en inzichten die alleen maar groter wordt naarmate meer mensen bijdragen. 🧠 Daarnaast stimuleert intervisie zelfreflectie en persoonlijke groei, waardoor je niet alleen beter wordt in je vak, maar ook als persoon. 💼 En laten we eerlijk zijn, het is gewoon leuk en inspirerend om te zien hoe anderen omgaan met vergelijkbare uitdagingen!Waarom zou je dan juist mij als externe begeleider kiezen voor jouw intervisiesessies? Nou, ik breng niet alleen een schat aan ervaring en expertise mee, maar ik zorg er ook voor dat de sessies gestructureerd en productief verlopen. 🚀 Bovendien bied ik een frisse, objectieve blik van buitenaf, wat vaak leidt tot nieuwe inzichten en oplossingen waar je misschien niet eerder aan had gedacht. 🌈 En laten we eerlijk zijn, het is gewoon fijn om iemand met mijn achtergrond aan boord te hebben om het proces soepel te laten verlopen!Dus, hoe vaak doe jij aan intervisie? 💪Wil je meer weten over hoe dit aan te pakken?🤔 Let me know.#intervisie #klantgerichtcommuniceren #persoonlijkegroei #samensterk ... See MoreSee Less
View on Facebook