PostTraumatische Groei

Maak van jouw shit een hit! De nare gevolgen van indrukwekkende gebeurtenissen in jouw leven transformeren tot een persoonlijke kracht, dat betekent PostTraumatische Groei. Wat je aandacht geeft, groeit! Indrukwekkende gebeurtenissen zijn niet terug te draaien wel kun je deze ombuigen en uitpakken als een cadeau. Van ongewenst naar een pittige waardevolle les.

Sommige gebeurtenissen in jouw leven kunnen zo ingrijpend zijn geweest dat het diepe sporen achterlaat. Denk aan: het meemaken van een ernstige ziekte van jezelf of een dierbare, zien of ervaren van een verkeersongeluk, scheiding, verlies van een dierbare, als kind opgroeien met een ouder met psychische problematiek, in je jeugd gepest zijn of andere indrukwekkende gebeurtenissen, ervaringen onder slecht leiderschap of conflicten op de werkvloer. Met de juiste ondersteuning, jezelf gunnen van tijd, kun je de nare gevolgen (shit) inzetten als waardevolle meststoffen en deze transformeren tot een persoonlijke kracht en het optimaal benutten van jouw potentieel (hit), dat betekent PostTraumatische Groei – Maak van jouw shit een hit!

De coach/behandelaar van Demusa Coaching & Training biedt jou een maatwerk programma om van shit jouw hit te maken. Jouw coach/behandelaar ervaringsdeskundige en is opgeleid en kundig om jou te ondersteunen om (oude) niet-functionele overlevingspatronen te transformeren in jouw persoonlijke kracht. Benut jouw ware potentieel door PostTraumatische Groei.

Maak van jouw shit een hit verwijst naar dat, hoewel we allemaal door moeilijke en traumatische tijden gaan, we er uiteindelijk sterker uit kunnen komen en zelfs kunnen groeien als gevolg van onze ervaringen. Zelf als de oorzaak al langer geleden is (van geboorte tot vroege jeugd) is PTG mogelijk. Het is uitdagend proces wat tijd vraagt voor zelfreflectie en werken aan persoonlijke groei. Met de juiste hulp is het mogelijk is om te groeien en te bloeien na zelfs de meest uitdagende omstandigheden, net als een zonnebloem. Als de zonnebloem eenmaal is gegroeid, richt deze zich naar de zon om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen en in al zijn pracht te bloeien.

Een zonnebloem heeft zonlicht, water en voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Net als een zonnebloem heb je als mens die te maken heeft gehad met trauma ook bepaalde hulpbronnen nodig om te kunnen groeien en je te ontwikkelen. De wortels van de zonnebloem kunnen worden vergeleken met jouw copingmechanismen (vastgezet gedrag (ooit) ingezet om te overleven). Wanneer een persoon te maken krijgt met een traumatische gebeurtenis, worden deze copingmechanismen op de proef gesteld en kan het moeilijk zijn om (effectief) te blijven functioneren. Zonder de juiste hulpstoffen kan de zonnebloem het koppie laten hangen, de steel en bladeren verliezen hun kleur en energie. Met onze tools ondersteunen wij om deze copingmechanismen helpen stabiliseren en weer te worden versterkt, net als de wortels van een zonnebloem. Hierdoor kan de zonnebloem stralen met het koppie naar de zon.

Programma “maak van mijn shit een hit”

Een individueel coach-/behandelprogramma voor posttraumatische groei (PTG) kan verschillende elementen bevatten, afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften en de specifieke traumatische ervaring die je hebt doorgemaakt. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende elementen die kunnen worden opgenomen in jouw PTG-programma:

 1. Psycho-educatie: Het programma kan beginnen met psycho-educatie om jou te helpen begrijpen wat PTG is, hoe het werkt en welke factoren bijdragen aan PTG. Dit kan helpen om eventuele verwarring en onzekerheid weg te nemen en jou te helpen je voor te bereiden op het proces van PTG.
 2. Check-up: Voordat het PTG-programma begint, kan een speciaal ontwikkelde vragenlijst worden ingezet om de specifieke traumatische ervaring, de bijbehorende symptomen beter te begrijpen en op welke gebieden groei potentieel zit. Dit kan helpen bij het opstellen van een op maat gemaakt behandelplan dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften.
 3. Traumagerichte behandeling: Traumagerichte behandeling is een effectieve behandelmethode voor PTG en kan verschillende vormen aannemen, zoals coaching, therapeutische interventies bij de paarden, eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) en andere vormen zoals lichaamsgericht werken met behulp van kickboksen of systemisch werken. Deze therapieën richten zich op het verwerken van de traumatische ervaring en het verminderen van symptomen zoals angst, depressie burn-out en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
 4. Versterken van copingmechanismen: Een belangrijk element van het PTG-programma is het versterken van de copingmechanismen van de persoon. Dit kan inhouden dat de persoon nieuwe copingstrategieën leert, bestaande strategieën versterkt en zich bewust wordt van eventuele ongezonde copingmechanismen die ze hebben ontwikkeld als gevolg van de traumatische ervaring.
 5. Positieve psychologie: PTG is gericht op het vinden van betekenis en zingeving na traumatische gebeurtenissen, en positieve psychologie kan een nuttig instrument zijn om dit te bereiken. Het kan onder andere inhouden dat je wordt aangemoedigd om positieve emoties te ontwikkelen, zoals dankbaarheid en hoop, en om positieve relaties op te bouwen met anderen.
 6. Ontwikkelen van vaardigheden: PTG ontwikkel je vaardigheden zoals zelfreflectie, zelfcompassie, emotieregulering, resilience, assertiviteit, empathie, doelgerichtheid. Zie toelichting hieronder.
 7. Ondersteuning: De ondersteuning is een belangrijk element van een PTG-programma, jouw coach/ behandelaar is er om jou door dit proces te begeleiden. Dit houdt in dat je via Whatsapp ten alle tijde mag delen, hoe dit in te zetten wordt in de eerste sessie toegelicht. Ook kan dit inhouden dat je wordt aangemoedigd om steun te zoeken bij familie en vrienden of indien dit niet mogelijk is deel te nemen aan de steungroep van Demusa Coaching & Training of andere complementaire professionele hulp te zoeken.

Een individueel coach- of behandelprogramma voor PTG is een persoonlijk traject dat zorgvuldig wordt afgestemd op jouw behoeften en de specifieke traumatische ervaring die je hebt doorgemaakt. Het doel van het programma is om jou te helpen de negatieve impact van de traumatische ervaring om te buigen naar persoonlijke kracht.

Jouw investering

Jouw investering voor het programma “PostTraumatische Groei” is afhankelijk van de gewenste coaching & therapeutische interventies en de intensiteit.

 • Introductiesessie: € 100,- (kennismaking, intake, voorstel maatwerkprogramma)
 • Buddy programma: één of twee keer per maand 1 op 1 coaching, vanaf € 300,- per maand voor 6 maanden
 • Training op specifieke competentie: € 600,- per dagdeel
 • PostTraumatische Groei scan inclusief bespreking & persoonlijk groeiplan, duur een dagdeel: € 600,-
 • Overige scan’s op aanvraag bijv. een DISC profiel

Bedragen zijn excl. 21%BTW en reiskosten € 0,30 p/km en incl. tussentijds sparren en voorbereiding

Aan de slag met het ontwikkelen van vaardigheden

In jouw coachprogramma bepaal jij samen met jouw coach en de groei scan welke vaardigheden bijdragen aan het ontwikkelen van jouw potentieel. Hier een toelichting op enkele vaardigheden.

 1. Zelfreflectie: het vermogen om bewust te zijn van je eigen emoties, gedachten en gedrag en deze kritisch te evalueren.

 2. Zelfcompassie: het vermogen om jezelf te accepteren en lief te hebben, ondanks eventuele tekortkomingen of fouten die je hebt gemaakt.

 3. Emotieregulering: het vermogen om emoties te herkennen, te begrijpen en op een gezonde manier te uiten en te verwerken.

 4. Mindfulness: het vermogen om in het moment te zijn en je bewust te zijn van je huidige ervaringen, zonder oordeel.
 5. Resilience: het vermogen om te herstellen van stressvolle situaties en je aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

 6. Assertiviteit: het vermogen om voor jezelf op te komen en je grenzen te stellen op een respectvolle manier.

 7. Empathie: het vermogen om de emoties en perspectieven van anderen te begrijpen en respectvol te communiceren.

 8. Doelgerichtheid: het vermogen om duidelijke doelen te stellen en deze te bereiken door middel van actieplannen en gerichte inspanningen.

 9. Persoonlijke effectiviteit: het vermogen om benodigde persoonlijke- of werk gerelateerde taken op een efficiënte en effectieve wijze uit te voeren met helpende en werkende overtuigingen.

Door deze vaardigheden te ontwikkelen, kun je niet alleen beter omgaan met de gevolgen van een trauma, maar ook groeien als persoon en nieuwe mogelijkheden ontdekken voor persoonlijke groei en voldoening.

ACTUALITEIT (OPEN DAGEN, WORKSHOPS, BLOGS, VIDEO ETC.)

Groei programma 2e helft 2024

Groei programma 2e helft 2024

Zoek jij een training die jou verder helpt in groei in werk en/of leven? Vanuit de academie voor groei van Demusa Coaching & Training bieden wij jou, vanuit de kracht van samenwerking, een programma aan die 2 keer per jaar wordt vernieuwd. Klik op de titel van de...

De les van de kreeft – omgang met stress

De les van de kreeft – omgang met stress

Omgaan met stress in de natuur Ook in de natuur kennen we stress zo ook in dit voorbeeld bij de kreeft. De kreeft is eigenlijk een heel zacht en kwetsbaar wezen net als wij mensen. Zijn schelp groeit niet mee, dus ergens komt daar het moment dat deze te krap wordt....

Samenwerken met je lijf: de kracht van de bodyscan

Samenwerken met je lijf: de kracht van de bodyscan

In ons project Sport Maakt Actief stond deze week de samenwerking met je lichaam centraal. Het was inspirerend om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier luistert naar zijn of haar lijf. We deden oefeningen in verstillen en bewust worden van onze ademhaling, en de...

Wat is nu echt belangrijk voor jou?

Wat is nu echt belangrijk voor jou?

In alles wat het leven biedt, vergeten we wel eens wat nu echt belangrijk is. Het is altijd een goed moment om naar binnen te keren en opnieuw af te stemmen op wat echt belangrijk is voor jou. Het is verleidelijk om door te blijven rennen of je te laten afleiden door...

Omgaan met verlies: Lessen in veerkracht

Omgaan met verlies: Lessen in veerkracht

Als ondernemer en mens ken ik mijn uitdagingen - van de onverwachte wendingen van de coronapandemie tot persoonlijke tegenslagen zoals het verlies van een dierbare en het omgaan met een chronische ziekte. Onlangs kreeg ik ook het hartverscheurende nieuws dat een...

Leiderschap en trauma

Leiderschap en trauma

Verbindend leiderschap en trauma. Het woord trauma lijkt soms wel een soort taboe over zich te hebben. We praten er liever niet over. Het roept gevoelens op die vaak als negatief worden bestempeld. Mensen vermijden het liever, want het lijkt alleen maar energie te...

Star-methode voor een krachtig gesprek

Star-methode voor een krachtig gesprek

De juiste informatie op tafel krijgen wanneer jij jezelf presenteert of iemand overweegt aan te nemen? Denk dan eens aan het inzetten van de STAR-methode. Het is een veelgebruikte techniek voor het naar boven halen van gedragsgerichte informatie. Zo kun jij jezelf...

Facebook

Ons brein is een wonderlijke machine. 🧠 Het kan overal zijn, behalve in het hier en nu. Vaak dwalen onze gedachten af naar het verleden of de toekomst. We hebben de neiging om in zwart-wit te denken, te over-generaliseren, rampscenario's te bedenken of onszelf te verwijten. Onze geest maakt overuren en dat kan ons behoorlijk uitputten.⛈Er is een grote kunst die we kunnen leren: aanwezig zijn in het huidige moment. Niet gisteren, niet morgen, maar vandaag. In mijn coachpraktijk hanteer ik het gedachtegoed van Eckhart Tolle, waarin het belang van leven in het 'nu' centraal staat.💡 Tip: Breng je aandacht naar je ademhaling.Sluit je ogen en volg je ademhaling. Voel de lucht die in en uit je lichaam stroomt.🌬️ Dit brengt je terug naar het huidige moment en helpt je de voortdurende stroom van gedachten te doorbreken.Nog steeds lastig en dwalen je net je gedachte gauw af? Wil je meer innerlijke rust? Neem contact op en leer onder mijn begeleiding de kracht van het nu.#mindfulness #leiderschap #coaching #hierennu #eckharttolle #persoonlijkeontwikkeling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Voel jij je ontspannen? Wel zo fijn met dit warme weer.Wist je dat veel mensen soms denken dat ze ontspannen zijn maar dat dit niet zo is voor alle elementen in jou. Echt ontspannen zijn vindt plaats op 4 elememten: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.Tijdens mijn coach sessies bij de paarden ontdek je hoe het echt is door het gedrag van de paarden. Zo leer je wat je kunt doen om totale ontspanning te ervaren.#vanstressnaarflow #paardencoaching #natuurweerspiegeltgroei ... See MoreSee Less
View on Facebook
Vandaag een inspirerende intake gehad voor een managementteam dat een bijzondere stap zet in teamontwikkelin🌟 Dit bedrijf investeert in de groei van zijn leiders door een inspiratie dag met paarden te organiseren. 🐴 Paarden spiegelen ons gedrag en geven waardevolle inzichten in communicatie, samenwerking en leiderschap. Een prachtige manier om het potentieel van je team te ontdekken en te versterken.💪Ik ben ontzettend blij en enthousiast om deze dag te mogen verzorgen. Samen gaan we de kracht van paardencoaching ervaren en stappen zetten naar een hechter en effectiever team. 🙌Benieuwd wat paardencoaching voor jouw team kan betekenen? Laten we er samen een onvergetelijke ervaring van maken! #paardencoaching #teamontwikkeling #leiderschap #inspiratiedag #management #teambuilding #investereninmensen #krachtvanteamwork #denisepaardencoach ... See MoreSee Less
View on Facebook
Wist je dat ik kickboksen inzet tijdens individuele coaching en bij teamtrainingen? 🥊 Lichaam en geest beïnvloeden elkaar continu. Door met het lichaam te werken, zie je nieuwe mogelijkheden die je emotioneel en mentaal nog niet had gevonden. In teamtrainingen bevordert het goed afgestemd raken op elkaar en helder communiceren. 💪En zo is kickbokscoaching geboren en ben ik hier al weer zo'n 8 jaar actief mee.#kickbokscoaching #TeamTraining #mentalegezondheid #communicatie #teambuilding #kickboksen #bokscoaching ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hoe goed zorg jij voor jezelf? 🧡 Zelfliefde betekent stoppen met jezelf te veroordelen, jezelf niet langer vertellen dat je niet goed genoeg bent, dat je dingen niet waard bent, of dat je het niet goed genoeg hebt gedaan. Zelfliefde begint met het accepteren van jezelf zoals je bent, inclusief al je imperfecties en kwetsbaarheden. Gun jezelf "me-time" op een manier die bij jou past. Of het nu wandelen in de natuur is, een goed boek lezen, of tijd doorbrengen met je geliefde dieren – het gaat erom dat je tijd neemt voor jezelf en doet waar jij van geniet. 🐴🌿📖Denk eraan, ware heling vindt plaats wanneer je de gebroken stukken van jezelf verzamelt en ontdekt dat je nog steeds heel bent. 💫✨#Zelfliefde #Zelfzorg #Healing #Natuur #Paarden #MeTime #Mindfulness #Acceptatie #Kracht #Veerkracht #Coaching #BodyMindSoul #OnvoorwaardelijkeLiefde #InnerlijkeRust #PersoonlijkeGroei ... See MoreSee Less
View on Facebook