PostTraumatische Groei

Maak van jouw shit een hit! De nare gevolgen van indrukwekkende gebeurtenissen in jouw leven transformeren tot een persoonlijke kracht, dat betekent PostTraumatische Groei. Wat je aandacht geeft, groeit! Indrukwekkende gebeurtenissen zijn niet terug te draaien wel kun je deze ombuigen en uitpakken als een cadeau. Van ongewenst naar een pittige waardevolle les.

Sommige gebeurtenissen in jouw leven kunnen zo ingrijpend zijn geweest dat het diepe sporen achterlaat. Denk aan: het meemaken van een ernstige ziekte van jezelf of een dierbare, zien of ervaren van een verkeersongeluk, scheiding, verlies van een dierbare, als kind opgroeien met een ouder met psychische problematiek, in je jeugd gepest zijn of andere indrukwekkende gebeurtenissen, ervaringen onder slecht leiderschap of conflicten op de werkvloer. Met de juiste ondersteuning, jezelf gunnen van tijd, kun je de nare gevolgen (shit) inzetten als waardevolle meststoffen en deze transformeren tot een persoonlijke kracht en het optimaal benutten van jouw potentieel (hit), dat betekent PostTraumatische Groei – Maak van jouw shit een hit!

De coach/behandelaar van Demusa Coaching & Training biedt jou een maatwerk programma om van shit jouw hit te maken. Jouw coach/behandelaar ervaringsdeskundige en is opgeleid en kundig om jou te ondersteunen om (oude) niet-functionele overlevingspatronen te transformeren in jouw persoonlijke kracht. Benut jouw ware potentieel door PostTraumatische Groei.

Maak van jouw shit een hit verwijst naar dat, hoewel we allemaal door moeilijke en traumatische tijden gaan, we er uiteindelijk sterker uit kunnen komen en zelfs kunnen groeien als gevolg van onze ervaringen. Zelf als de oorzaak al langer geleden is (van geboorte tot vroege jeugd) is PTG mogelijk. Het is uitdagend proces wat tijd vraagt voor zelfreflectie en werken aan persoonlijke groei. Met de juiste hulp is het mogelijk is om te groeien en te bloeien na zelfs de meest uitdagende omstandigheden, net als een zonnebloem. Als de zonnebloem eenmaal is gegroeid, richt deze zich naar de zon om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen en in al zijn pracht te bloeien.

Een zonnebloem heeft zonlicht, water en voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Net als een zonnebloem heb je als mens die te maken heeft gehad met trauma ook bepaalde hulpbronnen nodig om te kunnen groeien en je te ontwikkelen. De wortels van de zonnebloem kunnen worden vergeleken met jouw copingmechanismen (vastgezet gedrag (ooit) ingezet om te overleven). Wanneer een persoon te maken krijgt met een traumatische gebeurtenis, worden deze copingmechanismen op de proef gesteld en kan het moeilijk zijn om (effectief) te blijven functioneren. Zonder de juiste hulpstoffen kan de zonnebloem het koppie laten hangen, de steel en bladeren verliezen hun kleur en energie. Met onze tools ondersteunen wij om deze copingmechanismen helpen stabiliseren en weer te worden versterkt, net als de wortels van een zonnebloem. Hierdoor kan de zonnebloem stralen met het koppie naar de zon.

Programma “maak van mijn shit een hit”

Een individueel coach-/behandelprogramma voor posttraumatische groei (PTG) kan verschillende elementen bevatten, afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften en de specifieke traumatische ervaring die je hebt doorgemaakt. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende elementen die kunnen worden opgenomen in jouw PTG-programma:

 1. Psycho-educatie: Het programma kan beginnen met psycho-educatie om jou te helpen begrijpen wat PTG is, hoe het werkt en welke factoren bijdragen aan PTG. Dit kan helpen om eventuele verwarring en onzekerheid weg te nemen en jou te helpen je voor te bereiden op het proces van PTG.
 2. Check-up: Voordat het PTG-programma begint, kan een speciaal ontwikkelde vragenlijst worden ingezet om de specifieke traumatische ervaring, de bijbehorende symptomen beter te begrijpen en op welke gebieden groei potentieel zit. Dit kan helpen bij het opstellen van een op maat gemaakt behandelplan dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften.
 3. Traumagerichte behandeling: Traumagerichte behandeling is een effectieve behandelmethode voor PTG en kan verschillende vormen aannemen, zoals coaching, therapeutische interventies bij de paarden, eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) en andere vormen zoals lichaamsgericht werken met behulp van kickboksen of systemisch werken. Deze therapieën richten zich op het verwerken van de traumatische ervaring en het verminderen van symptomen zoals angst, depressie burn-out en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
 4. Versterken van copingmechanismen: Een belangrijk element van het PTG-programma is het versterken van de copingmechanismen van de persoon. Dit kan inhouden dat de persoon nieuwe copingstrategieën leert, bestaande strategieën versterkt en zich bewust wordt van eventuele ongezonde copingmechanismen die ze hebben ontwikkeld als gevolg van de traumatische ervaring.
 5. Positieve psychologie: PTG is gericht op het vinden van betekenis en zingeving na traumatische gebeurtenissen, en positieve psychologie kan een nuttig instrument zijn om dit te bereiken. Het kan onder andere inhouden dat je wordt aangemoedigd om positieve emoties te ontwikkelen, zoals dankbaarheid en hoop, en om positieve relaties op te bouwen met anderen.
 6. Ontwikkelen van vaardigheden: PTG ontwikkel je vaardigheden zoals zelfreflectie, zelfcompassie, emotieregulering, resilience, assertiviteit, empathie, doelgerichtheid. Zie toelichting hieronder.
 7. Ondersteuning: De ondersteuning is een belangrijk element van een PTG-programma, jouw coach/ behandelaar is er om jou door dit proces te begeleiden. Dit houdt in dat je via Whatsapp ten alle tijde mag delen, hoe dit in te zetten wordt in de eerste sessie toegelicht. Ook kan dit inhouden dat je wordt aangemoedigd om steun te zoeken bij familie en vrienden of indien dit niet mogelijk is deel te nemen aan de steungroep van Demusa Coaching & Training of andere complementaire professionele hulp te zoeken.

Een individueel coach- of behandelprogramma voor PTG is een persoonlijk traject dat zorgvuldig wordt afgestemd op jouw behoeften en de specifieke traumatische ervaring die je hebt doorgemaakt. Het doel van het programma is om jou te helpen de negatieve impact van de traumatische ervaring om te buigen naar persoonlijke kracht.

Jouw investering

Jouw investering voor het programma “PostTraumatische Groei” is afhankelijk van de gewenste coaching & therapeutische interventies en de intensiteit.

 • Introductiesessie: € 100,- (kennismaking, intake, voorstel maatwerkprogramma)
 • Buddy programma: één of twee keer per maand 1 op 1 coaching, vanaf € 300,- per maand voor 6 maanden
 • Training op specifieke competentie: € 600,- per dagdeel
 • PostTraumatische Groei scan inclusief bespreking & persoonlijk groeiplan, duur een dagdeel: € 600,-
 • Overige scan’s op aanvraag bijv. een DISC profiel

Bedragen zijn excl. 21%BTW en reiskosten € 0,30 p/km en incl. tussentijds sparren en voorbereiding

Aan de slag met het ontwikkelen van vaardigheden

In jouw coachprogramma bepaal jij samen met jouw coach en de groei scan welke vaardigheden bijdragen aan het ontwikkelen van jouw potentieel. Hier een toelichting op enkele vaardigheden.

 1. Zelfreflectie: het vermogen om bewust te zijn van je eigen emoties, gedachten en gedrag en deze kritisch te evalueren.

 2. Zelfcompassie: het vermogen om jezelf te accepteren en lief te hebben, ondanks eventuele tekortkomingen of fouten die je hebt gemaakt.

 3. Emotieregulering: het vermogen om emoties te herkennen, te begrijpen en op een gezonde manier te uiten en te verwerken.

 4. Mindfulness: het vermogen om in het moment te zijn en je bewust te zijn van je huidige ervaringen, zonder oordeel.
 5. Resilience: het vermogen om te herstellen van stressvolle situaties en je aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

 6. Assertiviteit: het vermogen om voor jezelf op te komen en je grenzen te stellen op een respectvolle manier.

 7. Empathie: het vermogen om de emoties en perspectieven van anderen te begrijpen en respectvol te communiceren.

 8. Doelgerichtheid: het vermogen om duidelijke doelen te stellen en deze te bereiken door middel van actieplannen en gerichte inspanningen.

 9. Persoonlijke effectiviteit: het vermogen om benodigde persoonlijke- of werk gerelateerde taken op een efficiënte en effectieve wijze uit te voeren met helpende en werkende overtuigingen.

Door deze vaardigheden te ontwikkelen, kun je niet alleen beter omgaan met de gevolgen van een trauma, maar ook groeien als persoon en nieuwe mogelijkheden ontdekken voor persoonlijke groei en voldoening.

ACTUALITEIT (OPEN DAGEN, WORKSHOPS, BLOGS, VIDEO ETC.)

Ontwaken uit je winterslaap?

Ontwaken uit je winterslaap?

Doe jij aan de winterslaap? Wanneer je mee beweegt met de seizoenen dan is het zaak in de winter het rustiger aan te doen en tijd te nemen om weer volop in verbinding te komen met jezelf. Oftewel te herINneren. Heb je deze overgeslagen? Dan heb je mogelijk extra veel...

Groei programma 2024

Groei programma 2024

!Let op er wordt op dit moment nog gewerkt aan deze pagina. Zoek jij een training die jou verder helpt in groei in werk en/of leven? Vanuit de academie voor groei van Demusa Coaching & Training bieden wij je, vanuit de kracht van samenwerking, een programma aan...

Leiderschap en trauma

Leiderschap en trauma

Verbindend leiderschap en trauma. Het woord trauma lijkt soms wel een soort taboe over zich te hebben. We praten er liever niet over. Het roept gevoelens op die vaak als negatief worden bestempeld. Mensen vermijden het liever, want het lijkt alleen maar energie te...

Verbindend leiderschap: bouwen aan sterke teams en duurzame groei

Verbindend leiderschap: bouwen aan sterke teams en duurzame groei

In mijn praktijk werk ik samen met mijn partners om leiders, professionals en hun teams te begeleiden bij het ontdekken en ontwikkelen van hun potentieel. Een sleutel tot succes in dit proces is verbindend leiderschap, een benadering die de kracht van relaties,...

De les van de kreeft – omgang met stress

De les van de kreeft – omgang met stress

Omgaan met stress in de natuur Ook in de natuur kennen we stress zo ook in dit voorbeeld bij de kreeft. De kreeft is eigenlijk een heel zacht en kwetsbaar wezen net als wij mensen. Zijn schelp groeit niet mee, dus ergens komt daar het moment dat deze te krap wordt....

Kennismakingsworkshop “De weg naar effectief leiderschap!”

Kennismakingsworkshop “De weg naar effectief leiderschap!”

Ben je een leidinggevende of professional die zijn/haar (persoonlijke) leiderschapsvaardigheden wil ontwikkelen? Doe dan mee aan een van onze kennismakingsworkshops. Ervaar met twee krachtige tools, DISC en paardencoaching, om jouw impact te vergroten.  Wat kun je...

Star-methode voor een krachtig gesprek

Star-methode voor een krachtig gesprek

De juiste informatie op tafel krijgen wanneer jij jezelf presenteert of iemand overweegt aan te nemen? Denk dan eens aan het inzetten van de STAR-methode. Het is een veelgebruikte techniek voor het naar boven halen van gedragsgerichte informatie. Zo kun jij jezelf...

Verlagen van Cortisol – stresshormoon

Verlagen van Cortisol – stresshormoon

Cortisol is een neurotransmitter en behoort tot het overlevingsmechanisme. Het komt vrij bij elke vorm van stress en wordt daarom ook wel stresshormoon genoemd. Een bepaalde mate van cortisol helpt ons bijvoorbeeld bij de vertering van voedsel, slaap-waak ritme,...

Verkeer jij met jouw team in optimale teamflow?

Verkeer jij met jouw team in optimale teamflow?

Wil jij met jouw team in optimale teamflow verkeren?Dat je met elkaar kan genieten van de prachtige uitingen?Bekijk dan eens onderstaande filmpje van de spreeuwendans. Een aantal basisregels uit de natuur: 1. Vlieg in dezelfde richting als de rest2. Pas je snelheid...

Hoe offers in 2023 ons helpen naar succes!

Hoe offers in 2023 ons helpen naar succes!

Goede voornemens voor 2023?Hoe je deze kunt laten slagen. Miljoenen mensen doen het. Bij de aftrap van een nieuw jaar, starten met goede voornemens. Bij een groot percentage zakt het binnen een paar weken weg en vervalt men in oude gewoontes. Wat kun je nu doen om...

Facebook

Vandaag staat de sneeuwklokjesboom in bloei. Vorig jaar geplant op de plek waar Lajoli haar as begraven ligt. Mijn idee is precies uitgekomen. 10 April was haar geboortedag. De dag dat dit fantastische leerpaard op de wereld kwam.Samen met haar ben ik gestart met paardencoaching. Zij heeft mij bijgestaan tijdens heel wat sessies paardencoaching.Elk jaar in april bloeit deze boom zodat ik er in ieder geval elke lente weer mooie herinneringen uit kan halen. En elk jaar hopelijk een stukje groter.🌱#paardencoaching #leerpaard #memories ... See MoreSee Less
View on Facebook
Wat heerlijk! Gisteren bepakt met zakdoeken, hoestpastilles en water bij prachtig weer toch weer een prachtige opdracht uitgevoerd. Plezier hebben in je werk is zo belangrijk. Deze twee duckies werken nu al een paar jaar samen en wat verloopt het soepel. Leidinggevenden ondersteunen in het maken van een verdiepingsslag met behulp van de paarden. Altijd een feestje met Anita Buts , zelfs als ik even niet fit ben. Een zon overgoten dag met te vreden en geïnspireerde mensen.#lovemyjob #paardencoaching #leiderschap #leiderschapsontwikkeling ... See MoreSee Less
View on Facebook
🌊 Ben jij klaar voor een deep dive?🌊 Onderzoeken wat jou in de weg staat om je gelukkig te voelen in je werk of leven. Je hebt al langer het gevoel dat er iets niet lekker loopt. Of dat je weet dat je tot meer in staat bent, het komt er alleen niet uit.🤔Neem je de ruimte om in het water te duiken, opent zich vaak een hele nieuwe wereld.🐠 Een "deep dive" sessie biedt een diepgaande verkenning van verborgen of minder bekende aspecten van jezelf, de situaties of jouw relaties. Het vergroot het bewust zijn van de nut en noodzaak van jouw patronen.Net als bij echt duiken, duik je nooit alleen 🏊‍♂️ Ik sta naast je met ervaring en expertise. Als jouw buddy voor deze duik ben ik er om jou te begeleiden bij elke stap. Samen ontdekken waarom deze patronen er zijn, wat ze nog steeds dienen, wat er nu echt nodig is en als ze echt hun tijd hebben gediend hoe je kunt los laten. Met gepaste duikuitrusting als lichaamsgericht-, systemisch werken, en indien nodig EMDR, heb je alles binnen handbereik om de rijkdom in jou naar boven te halen. 🐚💎Benieuwd naar jouw verborgen schatten? Stuur me een berichtje en we gaan samen op ontdekking! ✨🌱#DeepDive #PersoonlijkeGroei #Coaching #DuikSamen #SystemischWerk #EMDR #Groei ... See MoreSee Less
View on Facebook
Your mind is a garden,your thoughts are the seeds.You can grow flowers,or you can grow weeds.In de tuin van je geest, waar elke gedachte een zaadje is, kun je groeien 🌱 of blijven steken 🌿. Als coach help ik je om te bloeien! 💪🌸 #groeimindset #leiderschap #positiviteit ... See MoreSee Less
View on Facebook
🎉 Net een project afgerond waarbij ik maar liefst 32 intervisie sessies heb begeleid voor meer dan 100 professionals, allemaal gericht op klantgericht communiceren! 🌟 Maar waarom zou je eigenlijk intervisie (leren van en met elkaar) willen houden als professionals?Ten eerste biedt intervisie een unieke kans om van elkaar te leren en elkaars ervaringen te delen. Het is als een waardevolle schatkist van kennis en inzichten die alleen maar groter wordt naarmate meer mensen bijdragen. 🧠 Daarnaast stimuleert intervisie zelfreflectie en persoonlijke groei, waardoor je niet alleen beter wordt in je vak, maar ook als persoon. 💼 En laten we eerlijk zijn, het is gewoon leuk en inspirerend om te zien hoe anderen omgaan met vergelijkbare uitdagingen!Waarom zou je dan juist mij als externe begeleider kiezen voor jouw intervisiesessies? Nou, ik breng niet alleen een schat aan ervaring en expertise mee, maar ik zorg er ook voor dat de sessies gestructureerd en productief verlopen. 🚀 Bovendien bied ik een frisse, objectieve blik van buitenaf, wat vaak leidt tot nieuwe inzichten en oplossingen waar je misschien niet eerder aan had gedacht. 🌈 En laten we eerlijk zijn, het is gewoon fijn om iemand met mijn achtergrond aan boord te hebben om het proces soepel te laten verlopen!Dus, hoe vaak doe jij aan intervisie? 💪Wil je meer weten over hoe dit aan te pakken?🤔 Let me know.#intervisie #klantgerichtcommuniceren #persoonlijkegroei #samensterk ... See MoreSee Less
View on Facebook