PostTraumatische Groei

Maak van jouw shit een hit! De nare gevolgen van indrukwekkende gebeurtenissen in jouw leven transformeren tot een persoonlijke kracht, dat betekent PostTraumatische Groei. Wat je aandacht geeft, groeit! Indrukwekkende gebeurtenissen zijn niet terug te draaien wel kun je deze ombuigen en uitpakken als een cadeau. Van ongewenst naar een pittige waardevolle les.

Sommige gebeurtenissen in jouw leven kunnen zo ingrijpend zijn geweest dat het diepe sporen achterlaat. Denk aan: het meemaken van een ernstige ziekte van jezelf of een dierbare, zien of ervaren van een verkeersongeluk, scheiding, verlies van een dierbare, als kind opgroeien met een ouder met psychische problematiek, in je jeugd gepest zijn of andere indrukwekkende gebeurtenissen, ervaringen onder slecht leiderschap of conflicten op de werkvloer. Met de juiste ondersteuning, jezelf gunnen van tijd, kun je de nare gevolgen (shit) inzetten als waardevolle meststoffen en deze transformeren tot een persoonlijke kracht en het optimaal benutten van jouw potentieel (hit), dat betekent PostTraumatische Groei – Maak van jouw shit een hit!

De coach/behandelaar van Demusa Coaching & Training biedt jou een maatwerk programma om van shit jouw hit te maken. Jouw coach/behandelaar ervaringsdeskundige en is opgeleid en kundig om jou te ondersteunen om (oude) niet-functionele overlevingspatronen te transformeren in jouw persoonlijke kracht. Benut jouw ware potentieel door PostTraumatische Groei.

Maak van jouw shit een hit verwijst naar dat, hoewel we allemaal door moeilijke en traumatische tijden gaan, we er uiteindelijk sterker uit kunnen komen en zelfs kunnen groeien als gevolg van onze ervaringen. Zelf als de oorzaak al langer geleden is (van geboorte tot vroege jeugd) is PTG mogelijk. Het is uitdagend proces wat tijd vraagt voor zelfreflectie en werken aan persoonlijke groei. Met de juiste hulp is het mogelijk is om te groeien en te bloeien na zelfs de meest uitdagende omstandigheden, net als een zonnebloem. Als de zonnebloem eenmaal is gegroeid, richt deze zich naar de zon om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen en in al zijn pracht te bloeien.

Een zonnebloem heeft zonlicht, water en voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Net als een zonnebloem heb je als mens die te maken heeft gehad met trauma ook bepaalde hulpbronnen nodig om te kunnen groeien en je te ontwikkelen. De wortels van de zonnebloem kunnen worden vergeleken met jouw copingmechanismen (vastgezet gedrag (ooit) ingezet om te overleven). Wanneer een persoon te maken krijgt met een traumatische gebeurtenis, worden deze copingmechanismen op de proef gesteld en kan het moeilijk zijn om (effectief) te blijven functioneren. Zonder de juiste hulpstoffen kan de zonnebloem het koppie laten hangen, de steel en bladeren verliezen hun kleur en energie. Met onze tools ondersteunen wij om deze copingmechanismen helpen stabiliseren en weer te worden versterkt, net als de wortels van een zonnebloem. Hierdoor kan de zonnebloem stralen met het koppie naar de zon.

Programma “maak van mijn shit een hit”

Een individueel coach-/behandelprogramma voor posttraumatische groei (PTG) kan verschillende elementen bevatten, afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften en de specifieke traumatische ervaring die je hebt doorgemaakt. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende elementen die kunnen worden opgenomen in jouw PTG-programma:

 1. Psycho-educatie: Het programma kan beginnen met psycho-educatie om jou te helpen begrijpen wat PTG is, hoe het werkt en welke factoren bijdragen aan PTG. Dit kan helpen om eventuele verwarring en onzekerheid weg te nemen en jou te helpen je voor te bereiden op het proces van PTG.
 2. Check-up: Voordat het PTG-programma begint, kan een speciaal ontwikkelde vragenlijst worden ingezet om de specifieke traumatische ervaring, de bijbehorende symptomen beter te begrijpen en op welke gebieden groei potentieel zit. Dit kan helpen bij het opstellen van een op maat gemaakt behandelplan dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften.
 3. Traumagerichte behandeling: Traumagerichte behandeling is een effectieve behandelmethode voor PTG en kan verschillende vormen aannemen, zoals coaching, therapeutische interventies bij de paarden, eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) en andere vormen zoals lichaamsgericht werken met behulp van kickboksen of systemisch werken. Deze therapieën richten zich op het verwerken van de traumatische ervaring en het verminderen van symptomen zoals angst, depressie burn-out en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
 4. Versterken van copingmechanismen: Een belangrijk element van het PTG-programma is het versterken van de copingmechanismen van de persoon. Dit kan inhouden dat de persoon nieuwe copingstrategieën leert, bestaande strategieën versterkt en zich bewust wordt van eventuele ongezonde copingmechanismen die ze hebben ontwikkeld als gevolg van de traumatische ervaring.
 5. Positieve psychologie: PTG is gericht op het vinden van betekenis en zingeving na traumatische gebeurtenissen, en positieve psychologie kan een nuttig instrument zijn om dit te bereiken. Het kan onder andere inhouden dat je wordt aangemoedigd om positieve emoties te ontwikkelen, zoals dankbaarheid en hoop, en om positieve relaties op te bouwen met anderen.
 6. Ontwikkelen van vaardigheden: PTG ontwikkel je vaardigheden zoals zelfreflectie, zelfcompassie, emotieregulering, resilience, assertiviteit, empathie, doelgerichtheid. Zie toelichting hieronder.
 7. Ondersteuning: De ondersteuning is een belangrijk element van een PTG-programma, jouw coach/ behandelaar is er om jou door dit proces te begeleiden. Dit houdt in dat je via Whatsapp ten alle tijde mag delen, hoe dit in te zetten wordt in de eerste sessie toegelicht. Ook kan dit inhouden dat je wordt aangemoedigd om steun te zoeken bij familie en vrienden of indien dit niet mogelijk is deel te nemen aan de steungroep van Demusa Coaching & Training of andere complementaire professionele hulp te zoeken.

Een individueel coach- of behandelprogramma voor PTG is een persoonlijk traject dat zorgvuldig wordt afgestemd op jouw behoeften en de specifieke traumatische ervaring die je hebt doorgemaakt. Het doel van het programma is om jou te helpen de negatieve impact van de traumatische ervaring om te buigen naar persoonlijke kracht.

Jouw investering

Jouw investering voor het programma “PostTraumatische Groei” is afhankelijk van de gewenste coaching & therapeutische interventies en de intensiteit.

 • Introductiesessie: € 100,- (kennismaking, intake, voorstel maatwerkprogramma)
 • Buddy programma: één of twee keer per maand 1 op 1 coaching, vanaf € 300,- per maand voor 6 maanden
 • Training op specifieke competentie: € 600,- per dagdeel
 • PostTraumatische Groei scan inclusief bespreking & persoonlijk groeiplan, duur een dagdeel: € 600,-
 • Overige scan’s op aanvraag bijv. een DISC profiel

Bedragen zijn excl. 21%BTW en reiskosten € 0,30 p/km en incl. tussentijds sparren en voorbereiding

Aan de slag met het ontwikkelen van vaardigheden

In jouw coachprogramma bepaal jij samen met jouw coach en de groei scan welke vaardigheden bijdragen aan het ontwikkelen van jouw potentieel. Hier een toelichting op enkele vaardigheden.

 1. Zelfreflectie: het vermogen om bewust te zijn van je eigen emoties, gedachten en gedrag en deze kritisch te evalueren.

 2. Zelfcompassie: het vermogen om jezelf te accepteren en lief te hebben, ondanks eventuele tekortkomingen of fouten die je hebt gemaakt.

 3. Emotieregulering: het vermogen om emoties te herkennen, te begrijpen en op een gezonde manier te uiten en te verwerken.

 4. Mindfulness: het vermogen om in het moment te zijn en je bewust te zijn van je huidige ervaringen, zonder oordeel.
 5. Resilience: het vermogen om te herstellen van stressvolle situaties en je aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

 6. Assertiviteit: het vermogen om voor jezelf op te komen en je grenzen te stellen op een respectvolle manier.

 7. Empathie: het vermogen om de emoties en perspectieven van anderen te begrijpen en respectvol te communiceren.

 8. Doelgerichtheid: het vermogen om duidelijke doelen te stellen en deze te bereiken door middel van actieplannen en gerichte inspanningen.

 9. Persoonlijke effectiviteit: het vermogen om benodigde persoonlijke- of werk gerelateerde taken op een efficiënte en effectieve wijze uit te voeren met helpende en werkende overtuigingen.

Door deze vaardigheden te ontwikkelen, kun je niet alleen beter omgaan met de gevolgen van een trauma, maar ook groeien als persoon en nieuwe mogelijkheden ontdekken voor persoonlijke groei en voldoening.

ACTUALITEIT (OPEN DAGEN, WORKSHOPS, BLOGS, VIDEO ETC.)

Groei programma 1e helft 2023

Groei programma 1e helft 2023

Zoek jij een training die jou verder helpt in groei in werk en/of leven? Vanuit de academie voor groei van Demusa Coaching & Training bieden wij je, vanuit de kracht van samenwerking, een programma aan die 2 keer per jaar wordt vernieuwd. Zoek je meer maatwerk...

Star-methode voor een krachtig gesprek

Star-methode voor een krachtig gesprek

De juiste informatie op tafel krijgen wanneer jij jezelf presenteert of iemand overweegt aan te nemen? Denk dan eens aan het inzetten van de STAR-methode. Het is een veelgebruikte techniek voor het naar boven halen van gedragsgerichte informatie. Zo kun jij jezelf...

Verlagen van Cortisol – stresshormoon

Verlagen van Cortisol – stresshormoon

Cortisol is een neurotransmitter en behoort tot het overlevingsmechanisme. Het komt vrij bij elke vorm van stress en wordt daarom ook wel stresshormoon genoemd. Een bepaalde mate van cortisol helpt ons bijvoorbeeld bij de vertering van voedsel, slaap-waak ritme,...

Ontwaken uit je winterslaap?

Ontwaken uit je winterslaap?

Noodzakelijk langer in winterslaap blijven? Of heb je deze overgeslagen? We hebben geen echte winter gehad, flinke kou, de natuur bedekt met een dikke laag sneeuw. Dat je buiten loopt in die serene stilte en je als vanzelf naar binnen keert en het jaar overdenkt. En...

Workshop “Groeien met paardenkracht”, vrijdag 19 mei 2023

Workshop “Groeien met paardenkracht”, vrijdag 19 mei 2023

Meer succes en/of rust in je (werk) leven? Wat wil jij bereiken? Meer fysiek en mentaal balans? Een betere omgang met je collega? Jezelf krachtig presenteren? Meer resultaat uit samenwerking? Dan wil jij jouw leiderschap vergroten. Maak dan kennis met onze werkwijze,...

De zon schijnt!

De zon schijnt!

De zon schijnt, wat heerlijk! Zeker na een tijd van veel wind en regen. Ik zou haast vergeten hoe gek ik ben op paarden, wanneer ik bezig ben met verzorgen. Dan kijk ik in de ogen van een van de paarden 🐴. Ze zijn ontspannen en vol warmte. Wat een prachtige les hoe...

Verkeer jij met jouw team in optimale teamflow?

Verkeer jij met jouw team in optimale teamflow?

Wil jij met jouw team in optimale teamflow verkeren?Dat je met elkaar kan genieten van de prachtige uitingen?Bekijk dan eens onderstaande filmpje van de spreeuwendans. Een aantal basisregels uit de natuur: 1. Vlieg in dezelfde richting als de rest2. Pas je snelheid...

Hoe offers in 2023 ons helpen naar succes!

Hoe offers in 2023 ons helpen naar succes!

Goede voornemens voor 2023?Hoe je deze kunt laten slagen. Miljoenen mensen doen het. Bij de aftrap van een nieuw jaar, starten met goede voornemens. Bij een groot percentage zakt het binnen een paar weken weg en vervalt men in oude gewoontes. Wat kun je nu doen om...

Wat is nu echt belangrijk voor jou?

Wat is nu echt belangrijk voor jou?

In alles wat het leven biedt, vergeten we wel eens wat nu echt belangrijk is. Winter tijd is het moment om naar binnen te keren. Van binnenuit weer goed af te stemmen met wat nu echt belangrijk is voor jou. Het is heel verleidelijk om hard door te blijven werken of...

Facebook

🌱🌟 Een sprong naar leiderschap en groei! 🐏💪📣 Goeiemorgen! Ik wil jullie vandaag meenemen naar de magische wereld van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. En wie is er beter geschikt om ons te inspireren dan mijn energieke buurman, de ram? 🐏✨🌳 De natuur is onze speeltuin en een onuitputtelijke bron van metaforen. De eigenschappen van de ram, zoals assertiviteit, ambitie, energie en moed, vormen de bouwstenen voor leiderschap. Net zoals de ram handelt zonder aarzeling, kunnen ook wij als leidinggevenden en professionals vol vertrouwen en daadkracht optreden.🌿 Elke ochtend roep ik de ram en hij komt met volle energie naar me toe. Dit herinnert me eraan dat het belangrijk is om snel te handelen en niet altijd over alles na te denken. Soms moeten we moedig zijn en ons instinct volgen om de beste resultaten te behalen.💡 Daag jezelf uit om vandaag de leiding te nemen! Ga naar buiten, adem de frisse lucht in en verbind je met de natuur om nieuwe inzichten te verkrijgen. Laat je inspireren door de assertiviteit en ambitie van de ram en gebruik deze eigenschappen om anderen te motiveren en te leiden.📸 Deel jouw moment van verbinding met de natuur en tag mij in jouw foto's! Gebruik de hashtag #leiderschapindenatuur om jouw ervaringen te delen en anderen te inspireren om hun eigen leiderschapsreis aan te gaan.🌿🐏 Laten we samen de wereld van leiderschap en groei verkennen, voor vandaag de ram als onze gids. Samen kunnen we onze energie bundelen en anderen aanmoedigen om hun grenzen te verleggen!#leiderschapindenatuur #groeienbloei #teamwork #coaching #training #persoonlijkeontwikkeling #verbinding #leiderschap #inspiratie #naturemetaphors ... See MoreSee Less
View on Facebook

3 weeks ago

Demusa Coaching & Training, Academie voor groei in werk en leven
Demusa Coaching & Training, Academie voor groei in werk en leven's cover photo ... See MoreSee Less
View on Facebook
Dagelijks zie ik prachtige voorbeelden over leiderschap. Vandaag een filmpje waarin Boy en Therseuse elkaar borstelen. Het ene paard begint met het borstelen van de ander, waarna het andere paard hetzelfde terugdoet. Dit gaat zo door, zeker in een tijd dat de wintervacht loslaat, regelmatig staan ze bij elkaar.Een prachtig voorbeeld van hoe leiderschap kan worden gezien als een wederzijdse uitwisseling van zorg en aandacht. Leiderschap gaat niet alleen over het geven van orders en het opleggen van regels, maar ook over het geven van ruimte en het tonen van respect voor anderen. Het gaat erom te begrijpen dat leiderschap een samenwerkingsverband is en dat het uiteindelijke doel is om samen te groeien en te slagen.Als we deze principes toepassen op ons eigen leiderschap, kunnen we een omgeving creëren waarin mensen zich gewaardeerd voelen, gesteund worden en zich kunnen ontwikkelen. Door te luisteren, te begrijpen en te delen, kunnen we de belangen van iedereen dienen en samen een sterk en veerkrachtig team opbouwen.Wil jij jouw leiderschap verbeteren en je laten inspireren bij de paarden? Stuur PB.#leiderschap #samenwerking #Respect #groei #teamwork ... See MoreSee Less
View on Facebook
Angst kan ons leven beheersen en ons tegenhouden om onze dromen te realiseren. Het kan ons beperken en ons ervan weerhouden om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Maar het goede nieuws is dat angst niet onoverkomelijk is. Met de juiste mindset en tools kun je je angst overwinnen en het leven leiden dat je verdient.Hier zijn een paar tips om je te helpen je angst te overwinnen:🌱(H)Erken je angst: Identificeer wat je angstig maakt en waarom. Schrijf het op en ga erover nadenken. Door je angst te erkennen en te begrijpen waar het vandaan komt, kun je beginnen met het aanpakken ervan.🎯Stel kleine doelen: Begin met kleine doelen om je angst aan te pakken. Als je bijvoorbeeld bang bent om te spreken in het openbaar, kun je beginnen met het oefenen van presentaties voor een kleine groep mensen en dan geleidelijk aan het aantal mensen vergroten.🤝Vraag om hulp: Praat met iemand over je angst en vraag om hulp. Het kan je helpen om je gevoelens te uiten en om steun te krijgen van anderen. Soms kan het nodig zijn om iets uit het verleden de juiste aandacht te geven en beter te verwerken.🙏Gebruik positieve affirmaties: Gebruik positieve affirmaties om jezelf te motiveren en te inspireren. Herhaal bijvoorbeeld elke ochtend affirmaties als "Ik ben in staat om mijn angsten te overwinnen" en "Ik kan alles bereiken wat ik wil".🤸Blijf oefenen: Het overwinnen van angst kost tijd en inspanning, dus blijf oefenen en geef niet op. Houd vol en wees geduldig met jezelf.Angst kan ons leven beheersen, maar het hoeft ons niet te definiëren. Met de juiste mindset en tools kun je je angst overwinnen en het leven leiden dat je verdient. Neem contact op met Demusa Coaching en Training voor meer informatie over hoe we je kunnen helpen je angst te overwinnen en je volledige potentieel te bereiken.#angst #voorgroei #vanstressnaarflow #ondernemen ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hallo allemaal! Vandaag ga ik het hebben over paardenmest. Ja, je leest het goed, paardenmest! Ik hoor je denken en zie in gedachte je afkeur: “Getverrr, wat heeft dit te maken met groei in werk en leven” 💩🤢🌱🤠Nou, ik zal het je uitleggen.Laten we eerst eens kijken naar paardenmest. Het is niet het meest aantrekkelijke onderwerp om over te praten, maar het is wel een feit dat het een belangrijk onderdeel is van de natuurlijke cyclus. Paarden eten gras en ander voedsel, en wat er aan de andere kant uit komt, is mest. Deze mest is rijk aan voedingsstoffen en kan worden gebruikt als een effectieve meststof voor planten. Dus, hoewel het niet de meest aantrekkelijke substantie is, kan het wel zorgen voor groei en bloei.Nu vraag je je misschien af, wat is hier de link met Denise en wat is hier het nut van? Nou, net als paardenmest, zijn de moeilijke ervaringen die we in ons leven hebben gehad, niet de meest aantrekkelijke onderwerpen om over te praten. Sterker nog wanneer ik het woord “trauma” in de mond neem, krijg ik non verbaal wel eens dezelfde reacties te zien. Maar net als mest, kunnen deze ervaringen ons helpen groeien en bloeien. Dus laten we het vooral in de hand nemen. Misschien niet letterlijk of toch wel?Wil jij meer weten over hoe jij van jouw shit een hit kan maken. lees mijn blog verder via de link.#voorgroei #vanstressnaarflowwww.demusa.nl/blog/maak-van-jouw-shit-een-hit/ ... See MoreSee Less
View on Facebook