Effectief leidinggeven

Leiderschap is een verantwoordelijkheid waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit iemand die een leidinggevende positie heeft binnen de desbetreffende groep, maar dit is geen vereiste. Dit is voor een belangrijk deel een psychologisch proces, waarbij informatie door leiders en medewerkers wordt verwerkt en geïnterpreteerd.

 

Demusa Coaching & Training richt zich met de ontwikkeling leiderschap vooral op het zijn van een sparringpartner en op de ontwikkeling van specifieke competenties om effectief leiding te geven.

  • Authenticiteit; betekent echt, betrouwbaar, niet vervalst, geloofwaardig, waarachtig. In gedrag betekent het zoveel als congruent zijn in voelen, denken en doen. Een authentiek persoon is trouw aan zijn eigen persoonlijkheid en kernwaarden. Hij is zichzelf, handelt vanuit zijn eigen drijfveren, is zich bewust van wat hij wil en waar hij voor staat. Hiermee is de leider betrouwbaar voor zijn medewerkers. Dit bepaalt het vertrouwen dat de medewerkers in je hebben.
  • Zelfkennis en zelfreflectie; Zonder is het onmogelijk om een goed leider te zijn. Kritisch kijken naar eigen handelen zorgt dat er ruimte is voor innovatie en groei in de breedste zin van het woord. Je bent in staat om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Het opent deuren naar anderen.
  • Actief luisteren; keer op keer blijkt hier winst uit te halen. Doorvragen, samenvatten en empathie zijn cruciaal. De verbinding wordt sterker, het vertrouwen groeit waardoor medewerkers sneller in beweging komen en er een breed draagvlak is.
  • Flexibiliteit; wat vandaag goed werkt, kan morgen achterhaald zijn. Gedrag aanpassen aan een veranderende omgeving / mensen, kunnen schakelen en aanpassen in gedragsstijl.
  • Matching; de juiste persoon op de juiste plek. Zodra medewerkers datgene doen waar ze goed in zijn en effectief gebruik gemaakt wordt van de talenten nemen werkprestaties toe.
  • Generen van teamspirit; vergroten van het onderlinge vertrouwen, respect en ruimte voor elkaars talenten en zorgen dat het team tot prestaties kan komen.
  • Aansturen & Begeleiden;  Als leidinggevende heb jij jouw eigen stijl van leidinggeven. Iedere medewerker kent een eigen voorkeurs aanpak. Het belangrijk dat jij je als leidinggevende bewust bent van jouw voorkeur leiderschapsstijl en ontwikkeling van alle leiderschapsstijlen passende bij de situatie. Met de juiste aansturing ben je in staat het talent en de capaciteit van jouw medewerker effectief te benutten.
  • Effectief feedback geven & aanspreken op ongewenst gedrag; Om jouw medewerkers zich optimaal te laten ontwikkelen is het belangrijk hun effectief aan te spreken op gedrag.  
  • Delegeren & Overtuigen; wanneer authenticiteit, zelfkennis/-reflectie en het vermogen om te luisteren voldoende aanwezig zijn, is er een stevig draagvlak naar medewerkers. Delegeren en overtuigen ontwikkelen zich dan als van zelf.

Op welk onderdeel zie jij als executive groei kansen? Demusa Coaching en Training biedt jou een individueel praktijkgericht leiderschapsprogramma aan. Maak vrijblijvend een afspraak voor kennismaking.

Hieronder vind je interessante artikelen, blogs, boekentips of activiteiten rondom dit thema.

Actualiteit over leiderschap

Leiderschap en trauma

Leiderschap en trauma

Verbindend leiderschap en trauma. Het woord trauma lijkt soms wel een soort taboe over zich te hebben. We praten er liever niet over. Het roept gevoelens op die vaak als negatief worden bestempeld. Mensen vermijden het liever, want het lijkt alleen maar energie te...

Jouw persoonlijk kompas

Jouw persoonlijk kompas

"Begin met het einde voor ogen", een bekende uitspraak van Stephen Covey. Een belangrijke eigenschap voor effectieve leiders.  Het klinkt wat zwaar maar wanneer jij je verder hierin verdiept zit er een belangrijke kernboodschap in, namelijk het belang van het hebben...

Facebook

De kalmerende kracht van stilte en ademhaling in stressvolle tijden 🍃❄️De winter brengt een prachtige serene sfeer met zich mee, net als dit bevroren venkeltakje. Als leiderschapscoach begrijp ik de uitdagingen van stressvolle momenten, vooral als we naar het einde van het jaar gaan. Een waardevolle tip die ik graag deel is het belang van regelmatig stil staan bij je lichaam.In stressmanagement is het cruciaal om meerdere keren per dag even pauze te nemen. Check hoe je lichaam zich voelt. Ontspannen? Fantastisch! Zo niet, dan is het tijd om je aandacht te richten op je ademhaling. Neem een moment, adem diep in, voel de ontspanning, en adem langzaam uit, laat de spanning los. Ontspan en laat jezelf relaxen.#stressmanagement #ademhalingsoefeningen #mindfulness #winterrust #leiderschapcoaching ... See MoreSee Less
View on Facebook
Vandaag op een fantastische locatie gewerkt met de Support & Challenge groep van de opleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam, lichaamsgericht werken bij Executive Coaching. Goed geregeld door mijn collega. Welke interventies passen bij thema's waar leiders mee aan de slag willen? Ook met elkaar aan de slag met het oefenen van interventies en hierop reflecteren. Enkele heb ik ook al in kunnen zetten bij leiders. En deze zijn bereid mee te werken aan het onderzoek naar de effectiviteit van de interventie. En ik kan al zeggen, wat een impact. Blij ei hier.Nu voorbereiden voor de volgende opleidingsdag. Welke thema's spelen het meest bij jou?#leiderschapsontwikkeling#lichaamsgerichtwerken #voorgroei ... See MoreSee Less
View on Facebook
Yeahh ik ben begonnen met het begeleiden van "leren van elkaar" sessies voor 15 teams binnen een organisatie, met de focus op het ontwikkelen van effectieve klantgerichte communicatie. Het is buitengewoon waardevol dat er in deze organisatie wordt geïnvesteerd in het verbeteren van de communicatievaardigheden van professionals.Tijdens deze sessies behandelen we verschillende essentiële thema's:* Begrip van klantbehoeften en verwachtingen: We streven ernaar om een dieper begrip te krijgen van wat klanten echt nodig hebben en verwachten.* Het tonen van empathie: We leren hoe belangrijk het is om begrip te hebben voor de gevoelens en situaties van anderen.* Duidelijke en heldere communicatie: We vermijden vakjargon en complexe taal om communicatie effectiever te maken.* Actief feedback verzamelen door te luisteren: We richten ons op het actief verzamelen van waardevolle feedback door aandachtig te luisteren.* Actief werken aan het vinden van oplossingen: We zetten ons in voor het vinden van concrete oplossingen voor uitdagingen en vraagstukken.Een fundamenteel element van effectieve communicatie is het stellen van open vragen. Dit lijkt wellicht eenvoudig, maar in de praktijk kan het een uitdaging zijn. Vaak luisteren mensen niet om te begrijpen, maar om te reageren. Hier zijn enkele voorbeelden van open vragen die diepere en meer betekenisvolle gesprekken bevorderen:* Wat inspireert jou in je werk?* Hoe zie je mogelijkheden voor verbetering?* Hoe zie je onze samenwerking beschrijven?* Wanneer heb je je het meest gewaardeerd gevoeld in ons team?* Op welke manieren denk je dat we elkaar beter kunnen ondersteunen?Open vragen stimuleren onze gesprekspartners om hun gedachten, gevoelens en ideeën uitgebreid te delen. Ze zijn niet alleen nuttig voor het verkrijgen van diepgaande inzichten, maar dragen ook bij aan het opbouwen van sterkere en meer betrokken relaties.#EffectieveCommunicatie #Groei #LuisterenIsEenUitdaging ... See MoreSee Less
View on Facebook
🦔 Ach, lief egeltje, bij de geringste dreiging kruip je in je schulp. Je bent zo snel geprikkeld en voelt je vaak minderwaardig in de grote boze wereld. Zo gevoelig! Vooral onvermogen overheerst, alsof alles je overkomt en anderen de oorzaak zijn. Je zoekt vaak bevestiging dat je het niet alleen aankunt en je neigt naar afhankelijkheid. Een magneet voor de hyena's die extra kritiek strooien of de leeuwen die je willen beschermen en klein houden.Heb je al eens gehoord van de dramadriehoek? Dit model biedt inzicht in hoe mensen van rol kunnen wisselen tijdens conflicten en communicatie, waardoor destructieve patronen ontstaan. Vaak schuiven mensen onbewust van de ene rol naar de andere, wat leidt tot een vicieuze cirkel van conflict en disfunctionele interacties. Drama kan ook uiterst verslavend zijn en resulteert uiteindelijk vooral in verliezers en energieverlies. Elke week zal ik een rol onder de aandacht brengen, met dierlijke wijsheid voor menselijk gedrag en tips voor werk en leven.Herken jij egeltjesgedrag bij jezelf? 💪Vergroot je bewustzijn en de magnetische aantrekkingskracht voor meer drama. Is dat wat je werkelijk wilt? Herken en erken het voor jezelf. Zeg tegen jezelf: "Ik ben OK en ik onderneem nu initiatief om mijn situatie, al is het maar 1%, te verbeteren. Welke stap zou dat kunnen zijn?"Herken je iemand die zich als een egeltje gedraagt? 👂Realiseer je door te blijven helpen, help je niet! Bied vooral een luisterend oor en laat de verantwoordelijkheid daar waar die hoort. In plaats van kritiek te leveren op wat er niet goed gaat, praat vanuit gelijkwaardigheid en moedig de persoon aan om het zelf op te lossen. Het is oké om klaagzang te stoppen.Ga aan de slag met coaching om van drama naar winnaars te gaan, minder stress meer flow.Wil je de reeks volgen #vandramanaarwinnaars #effectiefcommuniceren #karpman #voorgroei #vanstressnaarflow #slachtoffergedrag 🦔 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Gisteren iedereen tot laat aan het werk, vandaag alsnog in het teken van Halloween. Of je nu wat hebt met deze traditie of niet, ik hou er van om creatief bezig te zijn en van een feestje vieren. Elk seizoen heeft zijn leuke elementen. En het was ook nog een heerlijk recept. 🎃👻🕷️🦇#Halloween #lekkerrecept #Tradities #creatief #genieten #herfst ... See MoreSee Less
View on Facebook