Verbindend leiderschap: bouwen aan sterke teams en duurzame groei

Verbindend leiderschap: bouwen aan sterke teams en duurzame groei

In mijn praktijk werk ik samen met mijn partners om leiders, professionals en hun teams te begeleiden bij het ontdekken en ontwikkelen van hun potentieel. Een sleutel tot succes in dit proces is verbindend leiderschap, een benadering die de kracht van relaties, communicatie en samenwerking benadrukt. In de verbinding tussen leider en team schuilt de ware kracht voor gezamenlijke groei en buitengewone prestaties. Samen met de leiders bouwen we aan een toekomst waarin verbindend leiderschap de drijvende kracht is achter individuele groei, teamharmonie en organisatorische bloei.

Wat is verbindend leiderschap?

Verbindend leiderschap is veel meer dan alleen maar de taken van een leider delegeren en beslissingen nemen. Het draait om het creëren van een omgeving waarin individuen zich gewaardeerd, gehoord en begrepen voelen. Het gaat om het opbouwen van sterke relaties tussen leiders en teamleden, gebaseerd op vertrouwen, empathie en open communicatie.

Een verbindende leider luistert actief naar zijn of haar team, begrijpt de behoeften en zorgen, en faciliteert een cultuur van samenwerking en inclusiviteit. Door te focussen op het welzijn van het individu en het team als geheel, kunnen verbindende leiders de betrokkenheid en prestaties naar nieuwe hoogten tillen.

Kernpunten van verbindend leiderschap

Verbindend leiderschap is een leiderschapsbenadering die gericht is op het creëren van sterke verbindingen en relaties binnen een organisatie of team. Deze aanpak benadrukt het belang van communicatie, samenwerking en het opbouwen van een positieve werkcultuur. Hier zijn enkele kernpunten van verbindend leiderschap op basis van wat tot nu toe bekend is:

 1. Communicatie en luisteren: Verbindende leiders hechten veel waarde aan effectieve communicatie. Ze luisteren actief naar hun teamleden, tonen oprechte interesse en moedigen open gesprekken aan. Dit helpt bij het begrijpen van de behoeften, zorgen en ideeën van individuen.

 2. Empathie: Verbindende leiders tonen empathie en begrip voor de gevoelens en standpunten van anderen. Ze proberen zich in te leven in de situatie van hun teamleden en reageren op een ondersteunende en menselijke manier.

 3. Samenwerking: Deze leiders moedigen samenwerking aan en creëren een omgeving waarin teamleden worden aangemoedigd om ideeën te delen en samen te werken aan oplossingen. Ze stimuleren een cultuur van inclusiviteit en diversiteit.

 4. Waardering en erkenning: Verbindende leiders erkennen en waarderen de inspanningen van hun teamleden. Ze geven complimenten, beloningen en erkenning voor prestaties, wat bijdraagt ​​aan een gevoel van betrokkenheid en motivatie.

 5. Ontwikkeling: Deze leiders zijn gericht op de groei en ontwikkeling van individuen. Ze bieden kansen voor training en leren en moedigen hun teamleden aan om hun vaardigheden en capaciteiten te verbeteren.

 6. Vertrouwen: Verbindende leiders bouwen een cultuur van vertrouwen en transparantie. Ze geven verantwoordelijkheden en delegeren taken, waardoor teamleden zich gewaardeerd en verantwoordelijk voelen.

 7. Feedback: Ze geven constructieve feedback op een respectvolle en opbouwende manier. Dit helpt teamleden om te groeien en zich te verbeteren.

 8. Visie en doelen: Verbindende leiders communiceren duidelijk de visie, missie en doelen van de organisatie. Ze inspireren en motiveren hun team door een gezamenlijk doel na te streven.

 9. Conflicthantering: In plaats van conflicten te vermijden, pakken verbindende leiders ze proactief aan. Ze creëren een veilige omgeving waarin conflicten openlijk kunnen worden besproken en opgelost.

 10. Flexibiliteit: Deze leiders tonen flexibiliteit in hun aanpak en zijn bereid om aan te passen aan veranderende omstandigheden. Ze zijn open voor nieuwe ideeën en benaderingen.

Verbindend leiderschap wordt vaak geprezen vanwege de positieve effecten op werktevredenheid, betrokkenheid van medewerkers en algemene prestaties van teams en organisaties. Het is echter belangrijk op te merken dat leiderschapsstijlen kunnen variëren afhankelijk van de context en de specifieke behoeften van een organisatie of team.

Verbindend leiderschap in de praktijk

In mijn praktijk, geloof ik sterk in de kracht van verbindend leiderschap. Als coach en trainer werk ik samen met leiders om hun leiderschapsvaardigheden te versterken en te verfijnen. We richten ons op het ontwikkelen van competenties zoals empathie, communicatie, conflictbeheersing en het creëren van een positieve werkcultuur.

Mijn doel is om leiders te inspireren en te begeleiden om de kwetsbaarheid op te zoeken en nieuwe manieren van leidinggeven te ontdekken. Door verbindend leiderschap te omarmen, kunnen ze niet alleen sterke teams opbouwen, maar ook de algehele teamprestaties verbeteren en duurzame groei stimuleren.

Als coach sta ik klaar om leiders te begeleiden bij het versterken van hun verbindend leiderschap. Samen zouden we de volgende stappen kunnen doorlopen om deze vaardigheden te ontwikkelen:

 1. Zelfbewustzijn en Beoordeling: We beginnen met het verkennen van je huidige leiderschapsstijl en je sterke punten en groeigebieden als het gaat om verbindend leiderschap. Dit helpt ons om een basis te leggen en gericht te werken aan verbetering.

 2. Empathie Ontwikkelen: We zullen werken aan het vergroten van je empathische vermogens. Dit omvat het begrijpen van de gevoelens, behoeften en perspectieven van je teamleden. We zullen technieken bespreken en oefenen om beter te luisteren en in te leven.

 3. Effectieve Communicatie: Verbindend leiderschap draait om communicatie die duidelijk, open en respectvol is. We zullen werken aan het verbeteren van je communicatievaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om je boodschap helder over te brengen.

 4. Relatieopbouw: We zullen strategieën bespreken om sterke relaties op te bouwen met je teamleden. Dit omvat het creëren van een omgeving waarin openheid wordt aangemoedigd en waarin teamleden zich gewaardeerd voelen.

 5. Conflicthantering: Verbindend leiderschap omvat het effectief omgaan met conflicten en uitdagingen. We zullen methoden verkennen om conflicten op te lossen op een constructieve en respectvolle manier, wat bijdraagt aan een positieve werkcultuur.

 6. Inspirerend Leiderschap: We zullen werken aan het ontwikkelen van je vermogen om anderen te inspireren en te motiveren. Dit omvat het delen van een visie, het stellen van doelen en het aanmoedigen van teamleden om hun beste prestaties te leveren.

 7. Praktijk en Feedback: Gedurende het coachingstraject zullen we oefenen met reële situaties die je in je leiderschapsrol tegenkomt. Ik zal je voorzien van constructieve feedback en ondersteuning om je voortgang te meten en aanpassingen te maken waar nodig.

 8. Duurzame Groei: Verbindend leiderschap is een voortdurende reis. We zullen werken aan het creëren van een plan voor duurzame groei, inclusief manieren om je nieuwe vaardigheden en inzichten in de praktijk te blijven brengen.

Voorbeelden uit de praktijk

Een leider staat voor een uitdaging binnen het team. Er is onenigheid ontstaan over de koers van een nieuw project. In plaats van het oud gedrag: autoritair beslissingen op te leggen, nodigt de leider alle teamleden uit voor een open discussie. De leider krijgt van mij de tools om dit effectief te begeleiden. Tijdens deze bijeenkomst luistert de leider actief naar ieders standpunten en zorgen, en moedigt hij een sfeer van respectvolle uitwisseling aan. Hierdoor ontstaat er begrip voor elkaars perspectieven en groeit het besef dat samenwerking cruciaal is. Met deze nieuwe inzichten komt het team tot een gezamenlijke oplossing die rekening houdt met ieders input. Deze aanpak creëert niet alleen een effectieve oplossing, maar versterkt ook het vertrouwen en de samenhang binnen het team, waardoor de basis wordt gelegd voor toekomstige successen.

Een leider worstelt met onverwerkte emoties uit het verleden, wat zijn functioneren belemmert. Met verbindend leiderschap kiest hij voor openheid en deelt zijn uitdaging met het team. Dit creëert begrip en steun, waardoor hij stap voor stap kan helen. Resultaat? Zijn besluitvorming verbetert en teamrelaties versterken, dankzij de kracht van zelfreflectie en verbindende aanpak. De eigen kwetsbaarheid tonen bevordert onderlinge openheid, waardoor het team elkaar kan steunen. Dit voorbeeld van het aangaan van een helingsproces stimuleert teamleden om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen groei.

Als je klaar bent om je leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen door verbindend leiderschap te omarmen, neem dan contact met me op voor meer informatie over mijn coaching en training. Samen kunnen we werken aan het creëren van sterke, samenwerkende en succesvolle teams.

Jouw investering

Wil je meer weten over hoe je verbindend leiderschap kunt omarmen en je leiderschapsvaardigheden kunt verbeteren? Jouw investering voor een introductiesessie bedraagt € 100,- inclusief 21% btw. en duurt circa 1,5 tot 2 uur. Tijdens de introductiesessie maken wij kennismaking met elkaar, inventariseren jouw wensen en deel jij jouw specifieke uitdagingen en bepalen wij samen hoe mijn coachprogramma hier jou in kan ondersteunen. We maken een eerste stap met een methode of techniek naar keuze om direct aan de slag te gaan om een eerste groei stap te zetten. Klik op de quote om je nu in te schrijven voor een introductie sessie.

De meeste cliënten kiezen voor een buddy programma: één of twee keer per maand 1 op 1 coaching. De investering voor jouw groei kan al vanaf € 145,20 per sessie. Wil je flinke stappen maken dan zijn er allerlei coach programma’s afhankelijk van jouw wensen en tijdspad. Hoe dat precies werkt, vertel ik je graag in de introductiesessie. Wat vooral belangrijk is, is dat we samen kijken naar wat nu passend is voor jou. Tijdens de introductie sessie doe ik jou een voorstel voor jouw coach programma volledig op jou afgestemd.

Waar?

Mijn coach locatie bevindt zich in Ubbena (Noord-Drenthe, 4 minuten vanaf afslag Assen Noord) hierdoor goed bereikbaar voor jou als je woonachtig bent in Groningen, Friesland en Drenthe, uiteraard bied ik ook online coaching. Ik beschik tevens over een netwerk aan top coaches door het hele land. Klaar om aan de slag te gaan met coaching, meld je hieraan voor een introductiesessie?

Zie hier onder verschillende thema’s om je verder in te verdiepen.

ACTUALITEIT (OPEN DAGEN, WORKSHOPS, BLOGS, VIDEO ETC.)

Ontwaken uit je winterslaap?

Ontwaken uit je winterslaap?

Doe jij aan de winterslaap? Wanneer je mee beweegt met de seizoenen dan is het zaak in de winter het rustiger aan te doen en tijd te nemen om weer volop in verbinding te komen met jezelf. Oftewel te herINneren. Heb je deze overgeslagen? Dan heb je mogelijk extra veel...

Groei programma 2024

Groei programma 2024

!Let op er wordt op dit moment nog gewerkt aan deze pagina. Zoek jij een training die jou verder helpt in groei in werk en/of leven? Vanuit de academie voor groei van Demusa Coaching & Training bieden wij je, vanuit de kracht van samenwerking, een programma aan...

Leiderschap en trauma

Leiderschap en trauma

Verbindend leiderschap en trauma. Het woord trauma lijkt soms wel een soort taboe over zich te hebben. We praten er liever niet over. Het roept gevoelens op die vaak als negatief worden bestempeld. Mensen vermijden het liever, want het lijkt alleen maar energie te...

De les van de kreeft – omgang met stress

De les van de kreeft – omgang met stress

Omgaan met stress in de natuur Ook in de natuur kennen we stress zo ook in dit voorbeeld bij de kreeft. De kreeft is eigenlijk een heel zacht en kwetsbaar wezen net als wij mensen. Zijn schelp groeit niet mee, dus ergens komt daar het moment dat deze te krap wordt....

Kennismakingsworkshop “De weg naar effectief leiderschap!”

Kennismakingsworkshop “De weg naar effectief leiderschap!”

Ben je een leidinggevende of professional die zijn/haar (persoonlijke) leiderschapsvaardigheden wil ontwikkelen? Doe dan mee aan een van onze kennismakingsworkshops. Ervaar met twee krachtige tools, DISC en paardencoaching, om jouw impact te vergroten.  Wat kun je...

Star-methode voor een krachtig gesprek

Star-methode voor een krachtig gesprek

De juiste informatie op tafel krijgen wanneer jij jezelf presenteert of iemand overweegt aan te nemen? Denk dan eens aan het inzetten van de STAR-methode. Het is een veelgebruikte techniek voor het naar boven halen van gedragsgerichte informatie. Zo kun jij jezelf...

Welke rol speel jij in lastige situaties?

Welke rol speel jij in lastige situaties?

Herken je dat? Dat je met iemand in gesprek gaat waarbij je er een naar gevoel aan overhoudt? Bijvoorbeeld dat je de persoon hebt geholpen maar deze dat niet kon waarderen en de relatie heeft verslechterd. Of dat je merkt dat er vaak veel emoties mee gepaard gaan....

Verlagen van Cortisol – stresshormoon

Verlagen van Cortisol – stresshormoon

Cortisol is een neurotransmitter en behoort tot het overlevingsmechanisme. Het komt vrij bij elke vorm van stress en wordt daarom ook wel stresshormoon genoemd. Een bepaalde mate van cortisol helpt ons bijvoorbeeld bij de vertering van voedsel, slaap-waak ritme,...

Jouw persoonlijk kompas

Jouw persoonlijk kompas

"Begin met het einde voor ogen", een bekende uitspraak van Stephen Covey. Een belangrijke eigenschap voor effectieve leiders.  Het klinkt wat zwaar maar wanneer jij je verder hierin verdiept zit er een belangrijke kernboodschap in, namelijk het belang van het hebben...

Verkeer jij met jouw team in optimale teamflow?

Verkeer jij met jouw team in optimale teamflow?

Wil jij met jouw team in optimale teamflow verkeren?Dat je met elkaar kan genieten van de prachtige uitingen?Bekijk dan eens onderstaande filmpje van de spreeuwendans. Een aantal basisregels uit de natuur: 1. Vlieg in dezelfde richting als de rest2. Pas je snelheid...

Facebook

Vandaag staat de sneeuwklokjesboom in bloei. Vorig jaar geplant op de plek waar Lajoli haar as begraven ligt. Mijn idee is precies uitgekomen. 10 April was haar geboortedag. De dag dat dit fantastische leerpaard op de wereld kwam.Samen met haar ben ik gestart met paardencoaching. Zij heeft mij bijgestaan tijdens heel wat sessies paardencoaching.Elk jaar in april bloeit deze boom zodat ik er in ieder geval elke lente weer mooie herinneringen uit kan halen. En elk jaar hopelijk een stukje groter.🌱#paardencoaching #leerpaard #memories ... See MoreSee Less
View on Facebook
Wat heerlijk! Gisteren bepakt met zakdoeken, hoestpastilles en water bij prachtig weer toch weer een prachtige opdracht uitgevoerd. Plezier hebben in je werk is zo belangrijk. Deze twee duckies werken nu al een paar jaar samen en wat verloopt het soepel. Leidinggevenden ondersteunen in het maken van een verdiepingsslag met behulp van de paarden. Altijd een feestje met Anita Buts , zelfs als ik even niet fit ben. Een zon overgoten dag met te vreden en geïnspireerde mensen.#lovemyjob #paardencoaching #leiderschap #leiderschapsontwikkeling ... See MoreSee Less
View on Facebook
🌊 Ben jij klaar voor een deep dive?🌊 Onderzoeken wat jou in de weg staat om je gelukkig te voelen in je werk of leven. Je hebt al langer het gevoel dat er iets niet lekker loopt. Of dat je weet dat je tot meer in staat bent, het komt er alleen niet uit.🤔Neem je de ruimte om in het water te duiken, opent zich vaak een hele nieuwe wereld.🐠 Een "deep dive" sessie biedt een diepgaande verkenning van verborgen of minder bekende aspecten van jezelf, de situaties of jouw relaties. Het vergroot het bewust zijn van de nut en noodzaak van jouw patronen.Net als bij echt duiken, duik je nooit alleen 🏊‍♂️ Ik sta naast je met ervaring en expertise. Als jouw buddy voor deze duik ben ik er om jou te begeleiden bij elke stap. Samen ontdekken waarom deze patronen er zijn, wat ze nog steeds dienen, wat er nu echt nodig is en als ze echt hun tijd hebben gediend hoe je kunt los laten. Met gepaste duikuitrusting als lichaamsgericht-, systemisch werken, en indien nodig EMDR, heb je alles binnen handbereik om de rijkdom in jou naar boven te halen. 🐚💎Benieuwd naar jouw verborgen schatten? Stuur me een berichtje en we gaan samen op ontdekking! ✨🌱#DeepDive #PersoonlijkeGroei #Coaching #DuikSamen #SystemischWerk #EMDR #Groei ... See MoreSee Less
View on Facebook
Your mind is a garden,your thoughts are the seeds.You can grow flowers,or you can grow weeds.In de tuin van je geest, waar elke gedachte een zaadje is, kun je groeien 🌱 of blijven steken 🌿. Als coach help ik je om te bloeien! 💪🌸 #groeimindset #leiderschap #positiviteit ... See MoreSee Less
View on Facebook
🎉 Net een project afgerond waarbij ik maar liefst 32 intervisie sessies heb begeleid voor meer dan 100 professionals, allemaal gericht op klantgericht communiceren! 🌟 Maar waarom zou je eigenlijk intervisie (leren van en met elkaar) willen houden als professionals?Ten eerste biedt intervisie een unieke kans om van elkaar te leren en elkaars ervaringen te delen. Het is als een waardevolle schatkist van kennis en inzichten die alleen maar groter wordt naarmate meer mensen bijdragen. 🧠 Daarnaast stimuleert intervisie zelfreflectie en persoonlijke groei, waardoor je niet alleen beter wordt in je vak, maar ook als persoon. 💼 En laten we eerlijk zijn, het is gewoon leuk en inspirerend om te zien hoe anderen omgaan met vergelijkbare uitdagingen!Waarom zou je dan juist mij als externe begeleider kiezen voor jouw intervisiesessies? Nou, ik breng niet alleen een schat aan ervaring en expertise mee, maar ik zorg er ook voor dat de sessies gestructureerd en productief verlopen. 🚀 Bovendien bied ik een frisse, objectieve blik van buitenaf, wat vaak leidt tot nieuwe inzichten en oplossingen waar je misschien niet eerder aan had gedacht. 🌈 En laten we eerlijk zijn, het is gewoon fijn om iemand met mijn achtergrond aan boord te hebben om het proces soepel te laten verlopen!Dus, hoe vaak doe jij aan intervisie? 💪Wil je meer weten over hoe dit aan te pakken?🤔 Let me know.#intervisie #klantgerichtcommuniceren #persoonlijkegroei #samensterk ... See MoreSee Less
View on Facebook