In alles wat het leven biedt, vergeten we wel eens wat nu echt belangrijk is.

Winter tijd is het moment om naar binnen te keren. Van binnenuit weer goed af te stemmen met wat nu echt belangrijk is voor jou. Het is heel verleidelijk om hard door te blijven werken of afgeleid te raken door één thema in werk of leven. Leid jij je (werk)leven of ben je vooral reactief bezig. Een pro-actief (werk)leven start door helderheid te krijgen over jouw eigen kernwaarden. Vanuit daaruit ontwikkel jij jouw visie en missie. Zo kun jij de regie pakken, makkelijker eigen keuzes maken en doelen stellen.

Vrijwel in elk coach traject of teamtraining begeleid ik, coach van Demusa Coaching & Training, een persoon of team in het bepalen van de persoonlijke waarden, de eigen unieke kernwaarden. Een wijze les van Gandhi is nog steeds actueel.

Heb jij al een lijst van jouw persoonlijke waarden?

Nog niet? Dan is het mogelijk ook lastig voor jou om vragen te beantwoorden als: Wat is jouw missie in werk of leven? Wat is nu echt belangrijk voor jou, jouw team of de organisatie? Neem de woorden van Gandhi eens in je op…

Betekenis van waarden

Een waarde is iets dat jij, een team of organisatie belangrijk vindt om na te streven. Het zijn als het ware de filters waarmee we de wereld, onszelf en anderen ervaren. Het zijn vaste geloofs- of overtuigingspatronen waar jij, jouw team of organisatie je mee identificeert. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze waarden. Er zijn heel veel waarden, te veel om allemaal aandacht te geven. De 3 tot 10 belangrijkste waarden vormen de kernwaarden van een persoon, team of organisatie. Deze kernwaarden vormen de kern van de identiteit.

Voorbeeld

De top 10 meest populaire waarden wereldwijd zijn:

  1. Vrijheid
  2. Liefde
  3. Individualiteit
  4. Samenhorigheid
  5. Avontuur
  6. Groei
  7. Leiderschap
  8. Puurheid
  9. Daadkracht
  10. Wijsheid

 

Het belang van kernwaarden

Jouw kernwaarden geven richting gaan jouw handelen. Dat wat jou, jou maakt en dat wat jou onderscheid en uniek maakt. Het helpt je met het nemen van beslissingen en stellen van prioriteiten. Het geeft duidelijkheid aan jouw omgeving. Het draagt in belangrijke mate bij aan een constructief en productief (werk)leven. In verhitte discussies brengt het helderheid door te benoemen welke waarden op het spel staan. Door je kernwaarden te weten, wordt het makkelijker om te herkennen wat je zou willen veranderen, om oplossingen te bedenken voor situaties, het geeft houvast en focus.

 

Aan de slag?

Wil jij jouw kernwaarden bepalen? De kernwaarden van jouw team of organisatie bepalen? Of met jouw partner, team in gesprek gaan over waarden en normen? Maak een afspraak voor een individuele sessie of teamtraining. Dit kan tevens online. Hiermee word jij je meer bewust van hetgeen jijzelf nastreeft, maar ook dat jij anderen beter gaat begrijpen. Het kan helpen om in overeenstemming te komen over de waarden en normen die je als gezin, groep of team belangrijk vindt.