De hele wereld op je schouders? Of sta jij altijd vooraan met oplossingen? Groot verantwoordelijkheidsgevoel?

Velen van ons gaan gebukt onder het gevoel dat het onze verantwoordelijkheid is om naasten te helpen hun problemen op te lossen. Gary en Joy Lundberg zijn ervan overtuigd dat het beter is deze last niet op je schouders te nemen. Zij laten zien hoe je in moeilijke situaties helderheid en luchtigheid kunt brengen. Door de vaste patronen van “klaaggesprekken” te doorgronden, leer je al snel hoe je anderen kunt helpen door begrijpend te luisteren. En door hen de ruimte te geven zelf hun problemen op te lossen, zal je eigen leven vrolijker, productiever en plezieriger worden.

Deel een van het boek behandelt de zes principes van een vorm van luisteren en reageren waarmee u anderen in staat stelt hun eigen problemen op te lossen.

  1. Leer af te stemmen op de beleving en de behoefte van de ander, zonder ze te veranderen – valideren
  2. Laat de verantwoordelijkheid waar die thuis hoort
  3. Herkennen van de (basis)emoties en toepassen van de grondregels van valideren
  4. Ontwikkel de kunst van het luisteren
  5. Zoek het goede moment uit voor opvoeding
  6. Gebruik effectieve validerende zinnen en vragen

Deel twee van het boek bevat een grote variëteit aan voorbeelden die de praktische toepassing van deel een illustreert. Omgaan met de emoties van jonge kinderen, tieners, volwassen kinderen, je partners, ouders en schoonouders, rond scheiding en hertrouwen, vrienden en op het werk.

– Sinds ik besef dat het niet in mijn macht ligt andere mensen van hun problemen af te helpen, zelfs niet de mensen die mij het liefst zijn, en inzie dat ze er meer aan hebben al ik hen benader op een manier die hun de kracht geeft zelf een oplossing te zoeken, is de kwaliteit van mijn bestaan er aanzienlijk op vooruitgegaan. –