Cortisol is een neurotransmitter en behoort tot het overlevingsmechanisme. Het komt vrij bij elke vorm van stress en wordt daarom ook wel stresshormoon genoemd. Een bepaalde mate van cortisol helpt ons bijvoorbeeld bij de vertering van voedsel, slaap-waak ritme, afweersysteem en het zorgt voor compensatie van energie verlies. Dus wanneer we in vecht/vlucht mechanisme zit, zorgt Cortisol ervoor we het langer volhouden. Maar pas op dat het niet te veel wordt…

Te veel cortisol, dus wanneer we te lang blootgesteld worden aan stress, heeft dit ook nadelige gevolgen. Nadelige gevolgen kan ontstaan bij een hele grote dosis stresshormoon in een keer of langer dan 3 weken stelselmatig te hoge mate stress, chronische stress. Het zorgt voor verandering in ons systeem wat ook ongewenste gevolgen heeft. Bijvoorbeeld; gewichtstoename, verminderde hersenfunctie  – vergeetachtigheid, hoge bloeddruk of diabetes 2.

Ervaar jij nadelige gevolgen vanwege te veel stress dan is het van belang hier wat aan te doen. Bijvoorbeeld door de oorzaken van stress aan te pakken. Dat vraagt om maatwerk ieder mens heeft hier een andere basis, oorzaken en uiting. Leer jezelf hierin kennen, wat triggert bij jou. Goede nachtrust en sporten kan ook bijdragen tot verlaging. Meest effectief is het te pakken bij de bron.

Meer leren over cortisol, ongezonde stress, preventie burn-out of herstel van burn-out voor jou persoonlijk? Maak een afspraak voor een introductie sessie. Hiermee krijg je kennis aangereikt, leer je ongezonde stress te herkennen. Ook biedt Demusa Coaching & Training mogelijkheid voor training & opleiding op dit gebied.