Noodzakelijk langer in winterslaap blijven? Of heb je deze overgeslagen? We hebben geen echte winter gehad, flinke kou, de natuur bedekt met een dikke laag sneeuw. Dat je buiten loopt in die serene stilte en je als vanzelf naar binnen keert en het jaar overdenkt. En met alles wat er is mag het lijf het dragen. Tot het omvalt, je immuunsysteem wordt zwakker en je wordt vatbaarder voor bijvoorbeeld griep. Dit is de tijd om jezelf en je dierbaren te beschermen, de kracht van je immuunsysteem te maximaliseren en voor te bereiden op een nieuwe tijd.

In de wintertijd is er minder daglicht, het duurt langer voor de zon zich laat zien en deze gaat snel weer onder. Zodra het donker wordt maakt je lijf automatisch o.a. melatonine aan. Een stofje die de slaap opgewekt en zorgt dat je minder actief wordt. Blijf je door buffelen in het tempo alsof het bijvoorbeeld lente is, werk je eigenlijk tegen je eigen natuur in. Ook het (koude) weer maakt dat je lijf op een andere manier omgaat met energie. Dieren in winterslaap of winterrust verlagen hun ademhaling en daarmee hun hartslag. Hierdoor gaat het hele systeem minder energie verbruiken. Er is geen energie nodig om voedsel te zoeken (in een tijd dat het ook schaars is). Ze keren als het ware even helemaal naar binnen. Betekent dit nu dat we langer in de winter mogen blijven om te her-inneren.

Negeren wij als mensen dit kan dit leiden tot meer stress of zelf tot blootstellen en een virus wat razendsnel vermeerderd. Stress doet rechtstreeks een beroep op ons immuunsysteem. Niet voor niets heeft 90% van de ziekten stress als veroorzaker. Volgen we de natuur dan zouden we dit voor ons mensen kunnen vertalen als heel goed luisteren naar het lijf, even helemaal de tijd nemen om tot rust te komen. Reflecteren op dat wat is geweest en je strategie te bepalen voor wat jij wilt bereiken voor de komende tijd. Eerst naar binnen om straks weer vol nieuwe levensenergie te voorschijn komen. Klik hier voor tips>>

Veel bedrijven volgen deze natuurlijk beweging ook door bijvoorbeeld einde van het jaar “beoordelings”gesprekken (beter zou zijn reflectiegesprekken) te houden, begin van het jaar met een vernieuwde strategie en doelen te komen en deze kracht bij te zetten met individuele doelstellingsgesprekken. Ook voor de mens als individu kun je hierin meegaan. Zoals zo velen ook goede voornemens hebben bij de start van het nieuwe jaar. Uiteindelijk via je werk of leven, bepaal je deze vanuit universele behoeften.

Check ook eens bij jezelf met vragen als: wat is bereikt, wat is vervuld en wil ik behouden en wat is onvoldoende vervuld en wil ik aandacht gaan geven voor de komende tijd?

Je werkt hiermee aan je eigen groeiplan. Let op: Wie geen plan maakt voor zichzelf, wordt ingezet voor plannen van anderen. Kortom aan de bak met jouw eigen groeiplan om te ontwaken en in volle energie en juiste focus in beweging te zijn met jouw levensmissie. Mee bewegen met de seizoenen is heel NATUURlijk.

Wil jij deze tijd aangrijpen om aan de slag te gaan met jezelf in jouw werk of leven? Zou je het waardevol vinden om je hierin te laten ondersteunen? Bijvoorbeeld door jou te helpen in het ontwikkelen van jouw eigen groeiplan. Vanuit deze praktijk beschikken we over meerdere (online) tools om jou te ondersteunen in dit proces. Maak vrijblijvend een online afspraak voor een kennismaking (050) 210 28 55.