Herken je dat? Dat je met iemand in gesprek gaat waarbij je er een naar gevoel aan overhoudt? Bijvoorbeeld dat je de persoon hebt geholpen maar deze dat niet kon waarderen en de relatie heeft verslechterd. Of dat je merkt dat er vaak veel emoties mee gepaard gaan. Mogelijk ben je in het drama driehoek gestapt.

Vanuit jouw rol als leider of professional is het waardevol de theorie van dit concept te herkennen in de praktijk. Zodra je het kan herkennen, weet je dat je er “vol” in gestapt bent en wat je te doen hebt. Het voorkomt dat je onnodig energieverlies leidt. Ter introductie dit filmpje, let eens op welke behoeftes hier een rol spelen:

De drie rollen van het dramadriehoek
Herken jij jezelf in het gedrag van het Slachtoffer, de Aanklager of de Redder? Zonder dat je het door hebt, ben je belandt in het dramadriehoek.

  • Je begint je dag klagend omdat er iets tegen zit en daardoor denk je dat de hele dag niets zal worden.
  • Je reageert je frustraties af op je partner door hem/haar steken onder water te geven.
  • Je bent veel bezig met oplossingen bedenken voor anderen en neemt daarmee te veel verantwoordelijkheid op je schouders.

Herkenbaar? Je begeeft je in een rol die tijdelijk voldoening geeft echter uiteindelijk niet effectief is. Elke rol houdt een miskenning in, de ene miskenning van jezelf (Ik ben niet OK) of miskenning van de ander (Jij bent niet OK). Misschien niet zo bedoeld, dit is wel wat er kan onbewust kan ontstaan. Al deze rollen creëren drama en houden het geheel in stand. Drama heeft een enorme aantrekkingskracht. Je maakt gebruik van strategieën waartoe je ooit hebt besloten, die ooit functioneel of nodig waren. In het nu kan het dan jouw valkuil zijn. De drie rollen zijn niet-authentiek. Als mensen een van deze rollen op zich nemen, dan reageren zij meer op het verleden dan op het hier-en-nu.

Waarom stoppen?

  • Je bent niet wie je werkelijk wilt zijn.
  • Het kost veel energie.
  • Het is niet effectief.
  • Je richt schade aan, aan de ander en vooral ook aan jezelf.

In het drama driehoek is er sprake van ongelijkwaardigheid: als aanklager, neemt je geen verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag – als slachtoffer, schuif je het af op de ander, als redder, lukt het je niet de problemen daar te laten waar ze horen.

Pas wanneer je inziet wat je werkelijk creëert kun je uit het dramadriehoek stappen en verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag voor een duurzaam effect. Vanuit jouw rol als professional is dit continue een proces van aandacht. Wil je eruit stappen of je kennis vergroten? Het begint met (h)erkennen…

 

Wil jij jouw gespreksvaardigheid vergroten?

Herkennen, erkennen en krachtige gesprekstechnieken verdient training. Wil jij slagvaardiger worden in communicatie? Gun jezelf een training in gesprekstechnieken om zo effectievere gesprekken te voeren. Op z’n minst bewust genieten van het drama of actief werken aan de winnaarsdriehoek. Meer info of aan de slag, boek een introductie sessie.