• Eerlijk zijnHoe eerlijk ben je als je de ander niet vertelt wat je vindt; hoe serieus neem je de ander en de relatie die jullie hebben? En waarom ontneem je de ander de mogelijkheid om te verbeteren en te groeien?

Angst speelt vaak een grote rol bij het geven en krijgen van feedback, of liever gezegd het uitblijven van feedback. De angst zit hem vooral in dat je niet weet wat de feedback gaat veroorzaken, bij jezelf of de ander. Je hebt geen controle over de reacties. En misschien hoor je wel dingen over jezelf die je liever niet hoort. Dat kan onzeker maken. Feedback geven en ontvangen vraagt om een zekere mate van zelfvertrouwen.

Wanneer heeft feedback geven effect?

  • Wil feedback geven effect hebben dan is de intentie erachter oprecht. Kortom gericht op de ander willen helpen of de relatie te willen verbeteren.
  • Feedback geven aan de ander heeft alleen een gewenst effect als die met begrip en aandacht voor de ander gegeven wordt. Dit door je in te leven in gevoelens en behoeften van de ander.
  • Wees mild, kort en duidelijk. Beschrijf op basis van heldere observaties en wat het effect daarvan is op jou. Er om heen draaien werkt averechts.

Wanneer heeft feedback ontvangen effect?

  • Feedback ontvangen is alleen mogelijk wanneer jij je focust op groei en ontwikkelen. Kortom je bereidheid om te leren. Faalangst werkt belemmerd en stagneert groei.
  • Feedback ontvangen van de ander heeft alleen een gewenst effect als die met begrip en aandacht door jou wordt ontvangen. Richt je ook op inleving in de gevoelens en behoeften van de ander.
  • Wees dankbaar en uit dit ook, ook al weet je misschien nog niet direct wat je met de feedback kunt. Neem de tijd om daar over na te denken.

Bron: Feedback geven en ontvangen, Anniemieke Nijman

Leren om op een geweldloze wijze te communiceren en je boodschap over te brengen. Verdiep je dan eens in “Geweldloze communicatie“. Met de CREF-methode werk je aan bewustwording van emoties en levensbehoeften. Wanneer de levensbehoeften redelijk tot goed zijn vervuld, ervaar je een steviger fundament. Je zult dan meer vanuit vertrouwen handelen.