zJe belandt mogelijk hier omdat je misschien het gevoel hebt dat er meer is dan wat je op dit moment ervaart. Misschien heb je gevoelens van ongemak, angst of verwarring die moeilijk te begrijpen zijn. Misschien ben je ook wel nieuwsgierig naar het model wat ik ergens heb gepost en wil je hier meer over lezen. Het kan zijn dat je worstelt met herinneringen aan het verleden die je blijven achtervolgen, of misschien voel je je vastzitten in patronen die je niet lijkt te kunnen doorbreken.
Met deze blog wil ik je uitnodigen om dieper te kijken naar wat er binnenin je gebeurt. Vanuit mijn praktijk begeleid ik mensen die willen groeien en/of helen van trauma. Het model “Het opgesplitste zelf” wat ik hier met je deel, is ontwikkeld door Franz Ruppert. Het biedt mogelijkheid de verschillende delen van jezelf te verkennen, van het trauma dat je hebt ervaren tot de manieren waarop je bent gaan overleven en het gezonde zelf dat altijd in jou aanwezig is.
Door het begrijpen van deze verschillende aspecten van jezelf, kun je (indien gewenst samen met mij) op weg gaan naar heling en groei. Vanuit mijn praktijk put ik veel uit inzichten van vooraanstaande experts zoals Franz Ruppert, Gabor Maté en Bessel van der Kolk. Tijdens coaching- of behandelsessies refereer ik vaak naar deze experts. Zij leren ons veel over de complexiteit van trauma, overlevingsmechanismen, der effecten op het lijf en de veerkracht van de menselijke spirit. Door het begrijpen en herkennen kan het je al wat rust brengen. Wil je daadwerkelijk stappen ondernemen naar heling dan is er meer nodig. Deze blog dient ter informatie en is geen vervanging voor professionele ondersteuning. Als je behoefte hebt aan ondersteuning bij het omgaan met trauma of andere emotionele uitdagingen, neem dan contact met mij op.
Lees verder om meer te ontdekken over hoe je jezelf beter kunt begrijpen, en hoe je stappen kunt zetten naar een leven van meer authenticiteit, vreugde en vervulling.
1: Het trauma deel
Soms dragen we lasten uit het verleden met ons mee die ons heden beïnvloeden. Trauma is meer dan alleen grote schokkende gebeurtenissen waarin met de dood bent bedreigt. Het kan ook ontstaan door ingrijpende ervaringen die onze basisbehoeften op cruciale momenten niet vervullen. Denk aan situaties waarin je je niet veilig, geliefd of gezien hebt gevoeld. Deze ervaringen kunnen diepe sporen achterlaten in ons zelfbeeld en onze emotionele gezondheid.
Trauma wordt niet alleen bepaald door de ernst van de gebeurtenis zelf, maar ook en vooral door hoe het onze binnenwereld raakt. Gabor Maté benadrukt treffend dat het niet gaat om wat er gebeurde, maar om hoe het ons van binnen heeft veranderd. Het traumadeel is het gewonde, afgesplitste, onbewuste deel van onze persoonlijkheid. Het weggestopte deel kan op elk willekeurig moment worden getriggerd.
2: Het overlevingsdeel
Om met het trauma om te gaan, ontwikkelen we vaak overlevingsmechanismen. Dit zijn strategieën die ons helpen om te gaan met de pijn en de verwarring die gepaard gaan met traumatische ervaringen. Deze mechanismen kunnen zowel behulpzaam als belemmerend zijn, afhankelijk van de context. Het reageert op de vroegere ervaring, echter niet op de huidige realiteit.
Misschien heb je gemerkt dat je bepaalde gewoonten of patronen hebt ontwikkeld om bijvoorbeeld met stress om te gaan, zoals terugtrekken, overeten, of het vermijden van emoties. Dit zijn manieren waarop ons overlevingsdeel ons probeert te beschermen, zelfs als het soms averechts lijkt te werken. Zo kan het te beschermend, vermijdend, aanpassend of controle houdend zijn.
3: Het gezonde zelf
Naast het trauma deel en de overlevingsmechanismen, is er ook een deel van jou dat gezond en veerkrachtig is. Hier zit onze gezonde levenskracht. Dit gezonde deel vertegenwoordigt je intrinsieke waardigheid, je vermogen tot zelfzorg en streeft naar ‘heel zijn’, heeft vertrouwen (ook in andere mensen) en heeft behoefte aan verbinding. We staan in verbinding met ons lijf, ervaren en erkennen de signalen van ons lijf. Je weet wie je bent, wat je wilt en kan hier naar handelen.
Posttraumatische groei is het fenomeen waarbij mensen na traumatische ervaringen positieve veranderingen doormaken, zoals een dieper gevoel van verbondenheid, een groter gevoel van doel en betekenis, en een versterkt gevoel van eigenwaarde. Hiermee kan het gezonde deel groeien.
Heling en groei
Het begrijpen van deze delen van jezelf is een belangrijke stap op weg naar heling en groei. Een eerste stap in traumaverwerking is het ontwikkelen van je gezonde deel, daarna volgt het herkennen van je overlevingsdeel en overlevingsstrategieën. Als laatste is het belangrijk dat je de vastgezette gevoelens van het traumadeel weer gaat ontmoeten, erkennen en omarmen (de wond gaat verzorgen). Met begeleiding vanuit mijn praktijk, in de vorm van lichaamsgerichte technieken en therapeutisch interventies zoals EMDR-therapie, Systemisch werken of hypnotherapie, kun je de verbinding tussen lichaam en geest herstellen en je ondersteunen bij het integreren van deze verschillende aspecten van jezelf.
Vanuit mijn praktijk help ik je in deze reis te navigeren. Ik verrijk je graag met kennis over experts als Franz Ruppert, Gabor Maté, Bessel van der Kolk en nog vele anderen, laat ik je ervaren met behulp van lichaamsgericht werken en kun je aan de slag met behulp van verschillende methoden en technieken. Als je klaar bent om aan jezelf te werken en meer te begrijpen over jezelf, sta ik klaar om je te begeleiden op deze reis naar heling en groei. Kortom als je worstelt met trauma of andere emotionele uitdagingen, zoek dan de ondersteuning, neem contact op.
Meer lezen? Klik dan naar: