Lichaamsgericht werken

Het lichaam kan niet níet communiceren, wij kunnen wél niet luisteren. Door lichaamsgericht werken kunnen we leren om beter te luisteren naar de subtiele signalen die ons lichaam ons stuurt, waardoor we dieper kunnen begrijpen en reageren op onze innerlijke ervaringen. Denise Munster

In de hedendaagse maatschappij worden we vaak geconfronteerd met tal van mentale uitdagingen, waarbij de nadruk ligt op intellectuele activiteiten en het gebruik van ons hoofd. Het tempo waarin we leven en de constante stroom van informatie kunnen een zware last leggen op ons welzijn en onze veerkracht.

In deze context is het van essentieel belang om alternatieve benaderingen te verkennen die ons kunnen helpen om meer balans en welzijn te ervaren. Een van deze benaderingen is lichaamsgericht werken, waarbij de focus ligt op het verkennen en begrijpen van emoties, gedachten en gedragspatronen via het lichaam. In mijn coach- en behandelpraktijk, gevestigd in Ubbena (Assen, Noord-Drenthe) is lichaamsgericht werken een belangrijke rode draad in mijn aanpak.

Wat is lichaamsgericht werken?

Lichaamsgericht werken is een benadering die het lichaam beschouwt als een ingang tot het verkennen, ontwikkelen en transformeren van onze innerlijke wereld. Door middel van ademhalingsoefeningen, lichaamsbewustzijnsoefeningen en bewegingstechnieken, worden mijn cliënten uitgenodigd om dieper in contact te komen met hun lichaam en de signalen die het zendt. Soms zet ik hierbij de paarden in of kickboksen (paardencoaching/ kickbokscoaching) maar dat is niet noodzakelijk; ik beschik over een schat aan lichaamsgerichte interventies. Hierdoor ontstaat een dieper begrip van emoties, gedachten en gedragspatronen, waardoor de weg naar persoonlijke groei en welzijn wordt geopend.

Zoals een quote van Jung stelt: “Als de oplossing in het hoofd zat, zou je het al hebben opgelost.” Soms kunnen (complexe) vraagstukken niet volledig worden begrepen of aangepakt met enkel rationeel denken. Het integreren van lichaamsgericht werken biedt een aanvullende dimensie, waardoor we dieper kunnen graven en nieuwe perspectieven kunnen ontdekken die voorbijgaan aan puur rationele analyses. Dit opent de deur naar een holistische benadering waarbij zowel de fysieke als de mentale, emotionele en zingevende aspecten van ons wezen in harmonie worden gebracht. Door hernieuwd en krachtiger contact te maken met het lichaam kun je nieuwe manieren vinden om met uitdagingen in je werk en je leven om te gaan. Lichaamsgericht werken erkent de verbinding tussen lichaam en geest en streeft ernaar om deze holistisch te benaderen. 

Voordelen van lichaamsgericht werken

Het integreren van lichaamsgericht werken in coaching- en behandelingstrajecten kan diverse voordelen bieden. Ten eerste kan het helpen bij het verminderen van stress en het vergroten van veerkracht door het ontwikkelen van zelfregulatievaardigheden. Daarnaast kan lichaamsgericht werken bijdragen aan een dieper zelfinzicht en het loslaten van belemmerende patronen. Bovendien kan het bijdragen aan een groter gevoel van welzijn en tevredenheid door individuen te helpen een gezonde balans te vinden tussen lichaam, geest en ziel.

De kracht van intuïtie

Een voordeel die ik extra wil benadrukken is het intuïtieve vermogen. Hoe beter verbonden je bent met je lichaam, hoe krachtiger je intuïtie wordt. Mensen die sterk in de ratio zitten, kunnen vaak langdurig wikken en wegen bij het nemen van beslissingen. Door de verbinding met het lichaam te versterken, wordt de stem van intuïtie helderder herkend. Dit stelt je in staat om met meer vertrouwen en authenticiteit in het (werk)leven te bewegen, beslissingen te nemen, grenzen te stellen en richting te geven aan je leven.

Voor wie en wanneer loont zich lichaamsgericht werken

Lichaamsgericht werken is bijzonder relevant voor leiders en professionals, met name in omgevingen waar de druk hoog ligt en de verwachtingen constant evolueren. In deze veeleisende omgevingen kan het gemakkelijk zijn om vast te komen zitten in een cyclus van continue denken en analyseren, waarbij de verbinding met het lichaam en de intuïtie verloren gaat. Door lichaamsgericht werken te integreren in leiderschapsontwikkeling en professionele groei, kunnen leiders en professionals leren om beter in contact te komen met hun lichaam en emoties. Dit stelt hen in staat om authentiek leiderschap te tonen, effectiever te communiceren, stress te verminderen en veerkracht op te bouwen in het gezicht van uitdagingen. Bovendien stelt het hen in staat om beter te luisteren naar de behoeften van henzelf en anderen, wat essentieel is voor het creëren van een ondersteunende en inclusieve werkomgeving.

 

Toepassing van lichaamsgericht werken bij trauma

Een specifiek gebied waar lichaamsgericht werken van onschatbare waarde kan zijn, is bij de behandeling van trauma. Traumatische ervaringen manifesteren zich niet alleen in onze geest, maar ook in ons lichaamsgeheugen. Door middel van methoden zoals EMDR, gecombineerd met lichaamsgerichte interventies, kunnen individuen geholpen worden om de impact van trauma te verminderen en het welzijn te herstellen.

Luisteren naar je lichaam voordat het nee zegt.

De quote van Deschene “Luister naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen” illustreert dat ons lichaam ons voortdurend informatie geeft, zelfs voordat problemen zich volledig manifesteren. In het boek “Wanneer het lichaam nee zegt” benadrukt Gabor Maté het belang van luisteren naar de signalen van ons lichaam als een cruciale stap naar welzijn en genezing. Wanneer het lichaam “nee” zegt, kan dit een teken zijn van onderliggende spanningen, onverwerkte emoties of onvervulde behoeften die aandacht vragen. Lichaamsgericht werken biedt een waardevolle benadering om ons bewustzijn te vergroten, onze gezondheid te verbeteren en een diepere verbinding met onszelf te ervaren. Door goed te luisteren, kan dit tevens preventief werken.

Lichaamsgericht werken in executive coaching

Speciaal voor leiders die veel vanuit het hoofd werken, bied ik een nieuwe dimensie aan in mijn praktijk. Eind april 2024 rond ik de opleiding af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, gericht op lichaamsgericht werken in executive coaching. Deze unieke opleiding is ontworpen om leiders te ondersteunen bij het versterken van hun lichaamsbewustzijn, waardoor ze effectiever kunnen navigeren in complexe situaties en authentiek leiderschap kunnen belichamen. Vanuit deze opleiding heb ik (vanuit verschillende lichaamsgerichte vakgebieden: Psychomotorische therapie, haptonomie, psychotherapie en de onbewuste psychodynamica met IOPT) lichaamsgerichte en bewegingsgerichte interventies leren in zetten in mijn coachpraktijk. Specifiek rond thema’s als: ruimte innemen & begrenzen, macht & kracht, leiderschap, werp/privé balans, burn-out & zelfzorg. Vanuit mijn ervaring zijn deze ook zeer waardevol voor professionals met een dynamische baan en niet alleen voor leidinggevenden.

Naar diepere verbondenheid

Door de nadruk te leggen op het lichaam als een bron van wijsheid en transformatie, kunnen individuen nieuwe manieren ontdekken om met uitdagingen om te gaan, een dieper gevoel van welzijn ervaren en in een krachtige verbinding met zichzelf en hun omgeving komen. Ben je geïnteresseerd in het verkennen van lichaamsgericht werken en de voordelen ervan voor jouw persoonlijke groei of heb je nog vragen? Neemt gerust contact op. Je kunt een gebruik maken van een vrijblijvend en kosteloos 30 minuten gesprek telefonisch of online of direct een introductie sessie boeken. Vermeld hierbij bij op- of aanmerkingen dat je lichaamsgericht wilt werken. Wil je aan de slag met coaching, klik hier.

Facebook

Ons brein is een wonderlijke machine. 🧠 Het kan overal zijn, behalve in het hier en nu. Vaak dwalen onze gedachten af naar het verleden of de toekomst. We hebben de neiging om in zwart-wit te denken, te over-generaliseren, rampscenario's te bedenken of onszelf te verwijten. Onze geest maakt overuren en dat kan ons behoorlijk uitputten.⛈Er is een grote kunst die we kunnen leren: aanwezig zijn in het huidige moment. Niet gisteren, niet morgen, maar vandaag. In mijn coachpraktijk hanteer ik het gedachtegoed van Eckhart Tolle, waarin het belang van leven in het 'nu' centraal staat.💡 Tip: Breng je aandacht naar je ademhaling.Sluit je ogen en volg je ademhaling. Voel de lucht die in en uit je lichaam stroomt.🌬️ Dit brengt je terug naar het huidige moment en helpt je de voortdurende stroom van gedachten te doorbreken.Nog steeds lastig en dwalen je net je gedachte gauw af? Wil je meer innerlijke rust? Neem contact op en leer onder mijn begeleiding de kracht van het nu.#mindfulness #leiderschap #coaching #hierennu #eckharttolle #persoonlijkeontwikkeling ... See MoreSee Less
View on Facebook
Voel jij je ontspannen? Wel zo fijn met dit warme weer.Wist je dat veel mensen soms denken dat ze ontspannen zijn maar dat dit niet zo is voor alle elementen in jou. Echt ontspannen zijn vindt plaats op 4 elememten: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.Tijdens mijn coach sessies bij de paarden ontdek je hoe het echt is door het gedrag van de paarden. Zo leer je wat je kunt doen om totale ontspanning te ervaren.#vanstressnaarflow #paardencoaching #natuurweerspiegeltgroei ... See MoreSee Less
View on Facebook
Vandaag een inspirerende intake gehad voor een managementteam dat een bijzondere stap zet in teamontwikkelin🌟 Dit bedrijf investeert in de groei van zijn leiders door een inspiratie dag met paarden te organiseren. 🐴 Paarden spiegelen ons gedrag en geven waardevolle inzichten in communicatie, samenwerking en leiderschap. Een prachtige manier om het potentieel van je team te ontdekken en te versterken.💪Ik ben ontzettend blij en enthousiast om deze dag te mogen verzorgen. Samen gaan we de kracht van paardencoaching ervaren en stappen zetten naar een hechter en effectiever team. 🙌Benieuwd wat paardencoaching voor jouw team kan betekenen? Laten we er samen een onvergetelijke ervaring van maken! #paardencoaching #teamontwikkeling #leiderschap #inspiratiedag #management #teambuilding #investereninmensen #krachtvanteamwork #denisepaardencoach ... See MoreSee Less
View on Facebook
Wist je dat ik kickboksen inzet tijdens individuele coaching en bij teamtrainingen? 🥊 Lichaam en geest beïnvloeden elkaar continu. Door met het lichaam te werken, zie je nieuwe mogelijkheden die je emotioneel en mentaal nog niet had gevonden. In teamtrainingen bevordert het goed afgestemd raken op elkaar en helder communiceren. 💪En zo is kickbokscoaching geboren en ben ik hier al weer zo'n 8 jaar actief mee.#kickbokscoaching #TeamTraining #mentalegezondheid #communicatie #teambuilding #kickboksen #bokscoaching ... See MoreSee Less
View on Facebook
Hoe goed zorg jij voor jezelf? 🧡 Zelfliefde betekent stoppen met jezelf te veroordelen, jezelf niet langer vertellen dat je niet goed genoeg bent, dat je dingen niet waard bent, of dat je het niet goed genoeg hebt gedaan. Zelfliefde begint met het accepteren van jezelf zoals je bent, inclusief al je imperfecties en kwetsbaarheden. Gun jezelf "me-time" op een manier die bij jou past. Of het nu wandelen in de natuur is, een goed boek lezen, of tijd doorbrengen met je geliefde dieren – het gaat erom dat je tijd neemt voor jezelf en doet waar jij van geniet. 🐴🌿📖Denk eraan, ware heling vindt plaats wanneer je de gebroken stukken van jezelf verzamelt en ontdekt dat je nog steeds heel bent. 💫✨#Zelfliefde #Zelfzorg #Healing #Natuur #Paarden #MeTime #Mindfulness #Acceptatie #Kracht #Veerkracht #Coaching #BodyMindSoul #OnvoorwaardelijkeLiefde #InnerlijkeRust #PersoonlijkeGroei ... See MoreSee Less
View on Facebook