Lichaamsgericht werken

Het lichaam kan niet níet communiceren, wij kunnen wél niet luisteren. Door lichaamsgericht werken kunnen we leren om beter te luisteren naar de subtiele signalen die ons lichaam ons stuurt, waardoor we dieper kunnen begrijpen en reageren op onze innerlijke ervaringen. Denise Munster

In de hedendaagse maatschappij worden we vaak geconfronteerd met tal van mentale uitdagingen, waarbij de nadruk ligt op intellectuele activiteiten en het gebruik van ons hoofd. Het tempo waarin we leven en de constante stroom van informatie kunnen een zware last leggen op ons welzijn en onze veerkracht.

In deze context is het van essentieel belang om alternatieve benaderingen te verkennen die ons kunnen helpen om meer balans en welzijn te ervaren. Een van deze benaderingen is lichaamsgericht werken, waarbij de focus ligt op het verkennen en begrijpen van emoties, gedachten en gedragspatronen via het lichaam. In mijn coach- en behandelpraktijk, gevestigd in Ubbena (Assen, Noord-Drenthe) is lichaamsgericht werken een belangrijke rode draad in mijn aanpak.

Wat is lichaamsgericht werken?

Lichaamsgericht werken is een benadering die het lichaam beschouwt als een ingang tot het verkennen, ontwikkelen en transformeren van onze innerlijke wereld. Door middel van ademhalingsoefeningen, lichaamsbewustzijnsoefeningen en bewegingstechnieken, worden mijn cliënten uitgenodigd om dieper in contact te komen met hun lichaam en de signalen die het zendt. Soms zet ik hierbij de paarden in of kickboksen (paardencoaching/ kickbokscoaching) maar dat is niet noodzakelijk; ik beschik over een schat aan lichaamsgerichte interventies. Hierdoor ontstaat een dieper begrip van emoties, gedachten en gedragspatronen, waardoor de weg naar persoonlijke groei en welzijn wordt geopend.

Zoals een quote van Jung stelt: “Als de oplossing in het hoofd zat, zou je het al hebben opgelost.” Soms kunnen (complexe) vraagstukken niet volledig worden begrepen of aangepakt met enkel rationeel denken. Het integreren van lichaamsgericht werken biedt een aanvullende dimensie, waardoor we dieper kunnen graven en nieuwe perspectieven kunnen ontdekken die voorbijgaan aan puur rationele analyses. Dit opent de deur naar een holistische benadering waarbij zowel de fysieke als de mentale, emotionele en zingevende aspecten van ons wezen in harmonie worden gebracht. Door hernieuwd en krachtiger contact te maken met het lichaam kun je nieuwe manieren vinden om met uitdagingen in je werk en je leven om te gaan. Lichaamsgericht werken erkent de verbinding tussen lichaam en geest en streeft ernaar om deze holistisch te benaderen. 

Voordelen van lichaamsgericht werken

Het integreren van lichaamsgericht werken in coaching- en behandelingstrajecten kan diverse voordelen bieden. Ten eerste kan het helpen bij het verminderen van stress en het vergroten van veerkracht door het ontwikkelen van zelfregulatievaardigheden. Daarnaast kan lichaamsgericht werken bijdragen aan een dieper zelfinzicht en het loslaten van belemmerende patronen. Bovendien kan het bijdragen aan een groter gevoel van welzijn en tevredenheid door individuen te helpen een gezonde balans te vinden tussen lichaam, geest en ziel.

De kracht van intuïtie

Een voordeel die ik extra wil benadrukken is het intuïtieve vermogen. Hoe beter verbonden je bent met je lichaam, hoe krachtiger je intuïtie wordt. Mensen die sterk in de ratio zitten, kunnen vaak langdurig wikken en wegen bij het nemen van beslissingen. Door de verbinding met het lichaam te versterken, wordt de stem van intuïtie helderder herkend. Dit stelt je in staat om met meer vertrouwen en authenticiteit in het (werk)leven te bewegen, beslissingen te nemen, grenzen te stellen en richting te geven aan je leven.

Voor wie en wanneer loont zich lichaamsgericht werken

Lichaamsgericht werken is bijzonder relevant voor leiders en professionals, met name in omgevingen waar de druk hoog ligt en de verwachtingen constant evolueren. In deze veeleisende omgevingen kan het gemakkelijk zijn om vast te komen zitten in een cyclus van continue denken en analyseren, waarbij de verbinding met het lichaam en de intuïtie verloren gaat. Door lichaamsgericht werken te integreren in leiderschapsontwikkeling en professionele groei, kunnen leiders en professionals leren om beter in contact te komen met hun lichaam en emoties. Dit stelt hen in staat om authentiek leiderschap te tonen, effectiever te communiceren, stress te verminderen en veerkracht op te bouwen in het gezicht van uitdagingen. Bovendien stelt het hen in staat om beter te luisteren naar de behoeften van henzelf en anderen, wat essentieel is voor het creëren van een ondersteunende en inclusieve werkomgeving.

 

Toepassing van lichaamsgericht werken bij trauma

Een specifiek gebied waar lichaamsgericht werken van onschatbare waarde kan zijn, is bij de behandeling van trauma. Traumatische ervaringen manifesteren zich niet alleen in onze geest, maar ook in ons lichaamsgeheugen. Door middel van methoden zoals EMDR, gecombineerd met lichaamsgerichte interventies, kunnen individuen geholpen worden om de impact van trauma te verminderen en het welzijn te herstellen.

Luisteren naar je lichaam voordat het nee zegt.

De quote van Deschene “Luister naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen” illustreert dat ons lichaam ons voortdurend informatie geeft, zelfs voordat problemen zich volledig manifesteren. In het boek “Wanneer het lichaam nee zegt” benadrukt Gabor Maté het belang van luisteren naar de signalen van ons lichaam als een cruciale stap naar welzijn en genezing. Wanneer het lichaam “nee” zegt, kan dit een teken zijn van onderliggende spanningen, onverwerkte emoties of onvervulde behoeften die aandacht vragen. Lichaamsgericht werken biedt een waardevolle benadering om ons bewustzijn te vergroten, onze gezondheid te verbeteren en een diepere verbinding met onszelf te ervaren. Door goed te luisteren, kan dit tevens preventief werken.

Lichaamsgericht werken in executive coaching

Speciaal voor leiders die veel vanuit het hoofd werken, bied ik een nieuwe dimensie aan in mijn praktijk. Eind april 2024 rond ik de opleiding af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, gericht op lichaamsgericht werken in executive coaching. Deze unieke opleiding is ontworpen om leiders te ondersteunen bij het versterken van hun lichaamsbewustzijn, waardoor ze effectiever kunnen navigeren in complexe situaties en authentiek leiderschap kunnen belichamen. Vanuit deze opleiding heb ik (vanuit verschillende lichaamsgerichte vakgebieden: Psychomotorische therapie, haptonomie, psychotherapie en de onbewuste psychodynamica met IOPT) lichaamsgerichte en bewegingsgerichte interventies leren in zetten in mijn coachpraktijk. Specifiek rond thema’s als: ruimte innemen & begrenzen, macht & kracht, leiderschap, werp/privé balans, burn-out & zelfzorg. Vanuit mijn ervaring zijn deze ook zeer waardevol voor professionals met een dynamische baan en niet alleen voor leidinggevenden.

Naar diepere verbondenheid

Door de nadruk te leggen op het lichaam als een bron van wijsheid en transformatie, kunnen individuen nieuwe manieren ontdekken om met uitdagingen om te gaan, een dieper gevoel van welzijn ervaren en in een krachtige verbinding met zichzelf en hun omgeving komen. Ben je geïnteresseerd in het verkennen van lichaamsgericht werken en de voordelen ervan voor jouw persoonlijke groei of heb je nog vragen? Neemt gerust contact op. Je kunt een gebruik maken van een vrijblijvend en kosteloos 30 minuten gesprek telefonisch of online of direct een introductie sessie boeken. Vermeld hierbij bij op- of aanmerkingen dat je lichaamsgericht wilt werken. Wil je aan de slag met coaching, klik hier.

Facebook

Vandaag staat de sneeuwklokjesboom in bloei. Vorig jaar geplant op de plek waar Lajoli haar as begraven ligt. Mijn idee is precies uitgekomen. 10 April was haar geboortedag. De dag dat dit fantastische leerpaard op de wereld kwam.Samen met haar ben ik gestart met paardencoaching. Zij heeft mij bijgestaan tijdens heel wat sessies paardencoaching.Elk jaar in april bloeit deze boom zodat ik er in ieder geval elke lente weer mooie herinneringen uit kan halen. En elk jaar hopelijk een stukje groter.🌱#paardencoaching #leerpaard #memories ... See MoreSee Less
View on Facebook
Wat heerlijk! Gisteren bepakt met zakdoeken, hoestpastilles en water bij prachtig weer toch weer een prachtige opdracht uitgevoerd. Plezier hebben in je werk is zo belangrijk. Deze twee duckies werken nu al een paar jaar samen en wat verloopt het soepel. Leidinggevenden ondersteunen in het maken van een verdiepingsslag met behulp van de paarden. Altijd een feestje met Anita Buts , zelfs als ik even niet fit ben. Een zon overgoten dag met te vreden en geïnspireerde mensen.#lovemyjob #paardencoaching #leiderschap #leiderschapsontwikkeling ... See MoreSee Less
View on Facebook
🌊 Ben jij klaar voor een deep dive?🌊 Onderzoeken wat jou in de weg staat om je gelukkig te voelen in je werk of leven. Je hebt al langer het gevoel dat er iets niet lekker loopt. Of dat je weet dat je tot meer in staat bent, het komt er alleen niet uit.🤔Neem je de ruimte om in het water te duiken, opent zich vaak een hele nieuwe wereld.🐠 Een "deep dive" sessie biedt een diepgaande verkenning van verborgen of minder bekende aspecten van jezelf, de situaties of jouw relaties. Het vergroot het bewust zijn van de nut en noodzaak van jouw patronen.Net als bij echt duiken, duik je nooit alleen 🏊‍♂️ Ik sta naast je met ervaring en expertise. Als jouw buddy voor deze duik ben ik er om jou te begeleiden bij elke stap. Samen ontdekken waarom deze patronen er zijn, wat ze nog steeds dienen, wat er nu echt nodig is en als ze echt hun tijd hebben gediend hoe je kunt los laten. Met gepaste duikuitrusting als lichaamsgericht-, systemisch werken, en indien nodig EMDR, heb je alles binnen handbereik om de rijkdom in jou naar boven te halen. 🐚💎Benieuwd naar jouw verborgen schatten? Stuur me een berichtje en we gaan samen op ontdekking! ✨🌱#DeepDive #PersoonlijkeGroei #Coaching #DuikSamen #SystemischWerk #EMDR #Groei ... See MoreSee Less
View on Facebook
Your mind is a garden,your thoughts are the seeds.You can grow flowers,or you can grow weeds.In de tuin van je geest, waar elke gedachte een zaadje is, kun je groeien 🌱 of blijven steken 🌿. Als coach help ik je om te bloeien! 💪🌸 #groeimindset #leiderschap #positiviteit ... See MoreSee Less
View on Facebook
🎉 Net een project afgerond waarbij ik maar liefst 32 intervisie sessies heb begeleid voor meer dan 100 professionals, allemaal gericht op klantgericht communiceren! 🌟 Maar waarom zou je eigenlijk intervisie (leren van en met elkaar) willen houden als professionals?Ten eerste biedt intervisie een unieke kans om van elkaar te leren en elkaars ervaringen te delen. Het is als een waardevolle schatkist van kennis en inzichten die alleen maar groter wordt naarmate meer mensen bijdragen. 🧠 Daarnaast stimuleert intervisie zelfreflectie en persoonlijke groei, waardoor je niet alleen beter wordt in je vak, maar ook als persoon. 💼 En laten we eerlijk zijn, het is gewoon leuk en inspirerend om te zien hoe anderen omgaan met vergelijkbare uitdagingen!Waarom zou je dan juist mij als externe begeleider kiezen voor jouw intervisiesessies? Nou, ik breng niet alleen een schat aan ervaring en expertise mee, maar ik zorg er ook voor dat de sessies gestructureerd en productief verlopen. 🚀 Bovendien bied ik een frisse, objectieve blik van buitenaf, wat vaak leidt tot nieuwe inzichten en oplossingen waar je misschien niet eerder aan had gedacht. 🌈 En laten we eerlijk zijn, het is gewoon fijn om iemand met mijn achtergrond aan boord te hebben om het proces soepel te laten verlopen!Dus, hoe vaak doe jij aan intervisie? 💪Wil je meer weten over hoe dit aan te pakken?🤔 Let me know.#intervisie #klantgerichtcommuniceren #persoonlijkegroei #samensterk ... See MoreSee Less
View on Facebook