Goede voornemens voor 2023?
Hoe je deze kunt laten slagen.

Miljoenen mensen doen het. Bij de aftrap van een nieuw jaar, starten met goede voornemens. Bij een groot percentage zakt het binnen een paar weken weg en vervalt men in oude gewoontes. Wat kun je nu doen om jouw goede voornemens wel te laten slagen?

1. Visualisatie

  • Visualiseer jezelf voor een kruispunt, voor een verkeersbord dat wijst naar twee verschillende wegen.
  • De ene weg verwijst naar “Vasthouden” en de andere naar “Loslaten”.
  • Welk pad zou je kiezen?

Om een goed voornemen te laten slagen is het van belang iets los te laten. Lees verder…

Kijk voor meer groei op www.voorgroei.nl,
academie voor groei in werk en leven,
dé online leeromgeving van Demusa Coaching & Training.

2. Beetje begeleiding

Psychologen van de universiteit uit Stockholm deden onderzoek. Een groot experiment met meer dan duizend mensen. Meer dan de helft wist het voornemen waar te maken, rapporteerde de onderzoekers in het vakblad PLOS One. Deelnemers waren geheel vrij in hoe ze dit wilden aanpakken, het enige was dat ze moesten aan geven wat de aanpak was en of het mislukte of tot succes leidde. In dit onderzoek werd onder andere gekeken naar de rol van begeleiding. Hieruit bleek dat een beetje begeleiding tot het beste succes leidde. Te veel begeleiding zorgde voor een overkill en werkte averechts. Dus een bepaalde mate van zelfredzaamheid moet worden ingezet voor succes. Geen begeleiding bleek ook minder succesvol. Als het zo makkelijk is om dit zelf te doen, dan had je het al gerealiseerd. Kortom een beetje begeleiding is van belang voor succes.

3. Positief doel

Daarnaast viel in dit onderzoek op dat een positief doel stellen onder de succes factoren viel. Zo kennen we al langer de uitspraak: “Wat je aandacht geeft, groeit!”. Zoals denk niet aan een roze olifant. Kans is groot dat je er wel aan denkt. Kortom het is van belang dat het gestelde doel geen vertaalslag is van wat je niet wilt. Dus niet: ik ga geen vette hap meer halen maar wel: ik eet gezond, elke dag minimaal 200 gram verse groente en 2 stuks fruit. Besteed aandacht aan de juiste formulering van wat je wilt bereiken. Als coach helpen wij jou om tot een goed plan te komen met realistische en krachtige doelen.

4. Offers

Naast een beetje begeleiding en een positief geformuleerd doel is het volgende belangrijk om je te realiseren. Als jij vooruit wil in je (werk) leven, is er hoogst waarschijnlijk ook iets wat je los mag laten om het te kunnen bereiken. Je hebt een offer te brengen. Of het nu gaat om een baan met je fitter voelen, meer uitdaging in werk met een nieuwe baan of effectiever leidinggen. Je laat een gewoonte los die jou vertrouwd is. Om een gedenkwaardige verandering te kunnen maken, is het van groot belang om onderscheidt te brengen in gewoonte en comfort. Je zult een muur moeten doorbreken die je hebt opgebouwd en tot nu steun heeft gegeven. In het proces van verandering, is het zeer waarschijnlijk dat je ook zal lijden. Als voorbeeld, wanneer jij je focus legt op fysiek fitter worden, zal je tijd die je in andere activiteiten stopt, moeten offeren om te kunnen sporten. 

5. Juiste mindset

Wanneer jij je zelf mentaal voorbereid voor wat komen gaat in wat je wilt bereiken, dan zal je de juiste mindset moeten hebben om voor uit te komen. Om een offer te kunnen brengen, is het van belang dat je de juiste mindset hebt. Zorg dat je helder hebt wat het belangrijk maakt om je doel te bereiken of op welke wijze het jouw (werk) leven zal verbeteren. Dit bepaalt het fundamentele verschil in verval of succes. Het antwoord moet overtuigend genoeg zijn, het offer te blijven brengen. Als je niet graag genoeg wilt veranderen, zal je sneller afhaken wanneer het moeilijk wordt. Offers kun je maken wanneer jij de toegevoegde waarde ziet in wat je wil bereiken. 

6. Vrijheid versus ontbering

Offeren heeft de neiging tot negatieve associaties zoals verlies, ontbering, straf, lijden en zelfs slachting. Begrijpelijk, alleen al de gedachte van het brengen van een offer kan angst triggeren. Je kunt weerstand voelen om te veranderen, allerlei spanningen en angsten. Als je gewicht wilt verliezen, kun jij jezelf afvragen of je zult falen of slagen. Wil jij van baan veranderen, kun je zorgen maken over het verlies aan inkomen. Wil jij je relatie beëindigen, kun jij je zorgen maken over wat anderen daar van vinden of angst voelen voor het conflict wat er kan ontstaan of angst om je alleen te voelen. Offeren is een verzoek van de ziel versus het ego, passie versus zekerheid. Overgaven die bevrijding kunnen opleveren of verlies. Verlies kan waar zijn, maar offeren houdt ook in; het ruilen van iets wat zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt voor iets nieuws wat meer waarde heeft. Door een offer te brengen, creëer je verbinding met iets dat groter is dan jij zelf. Je komt steeds dichter bij het benutten van jouw volledige potentieel. Jouw toekomst. Het is dus van belang om het offer in plaats van ontbering de betekenis te geven van bevrijding. Het gaat niet over verlies, ontbering, straf of slachting. Wat je hebt los te laten, doe je voor iets groters, jouw volledige potentieel. Herken dat jij jezelf niet kan bevrijden zonder een offer te brengen?

7. Wie niet waagt die niet wint

Ofwel “No pain, no gain”. Los van wat je offer is, het opgeven van een vette snack, je baan loslaten die je al jaren hebt, je laat iets los wat je lange tijd heeft gediend. Dit gaat pijn doen. Als het geen pijn doet, is het ook geen offer. Onthoud wat je wint is waardevoller dan wat je los laat! Het is niet alleen de gewoonte die slecht is. Het gaat vaak gepaard met gevoelens als schaamte, angst, incompetentie, laag zelfbeeld en faalangst. Slechte/ ongezonde gewoontes dienen als tool om negatieve emoties in stand te houden. Focus op je doel!

Het realiseren van doelen (zeker als het gaat om gezondheid of voor je professie) is niet makkelijk, maar geeft veel voldoening. Streef ernaar om elke dag dichter bij je doel te komen. Positieve verandering mag je tweede natuur worden. Het mag een passie worden, iets wat je continue doet. Stoppen met een doodlopende baan, het stoppen met een lege relatie, in beste vorm van je leven komen is verandering waard. Het maakt je leven meer authentiek, beter bewustzijn en een dieper verbinding met jezelf – het benutten van je volledige potentieel.

Succes in je gegunt!

Wil jij je bevrijden van een hardnekkige gewoonte, is de houdbaarheidsdatum van een activiteit verstreken en je wil jouw goede voornemens realiseren? Zoals uit het eerder genoemde onderzoek blijkt, geeft een beetje ondersteuning de grootste slagingskans. Mogelijk is dit artikel precies wat je nodig hebt voor de doorslag, misschien zou je de ondersteuning iets meer vorm willen geven. Vanuit deze praktijk krijg je twee mogelijkheden aangeboden:

  • Je wilt nu echt het succes naar je toe halen en bent bereid om hierin tijd en effort te investeren kies dan voor een individueel coachtraject met een van onze coaches (online of live), meld je dan hier aan voor individuele begeleiding>>
  • Je wilt nieuwe vaardigheden leren en weet al een beetje welke richting het op gaat, check ons groei programma met voor een passende opleiding, workshop of training>>.