Beweeg jij je op een natuurlijke manier mee met de seizoenen? Wie de winter niet toelaat, komt nooit tot de lente. Dan is dit het moment om afscheid te nemen van wat je hebt losgelaten. Neem de tijd om volledig tot jezelf te komen. Geef jezelf de ruimte om je weer helemaal op te laden voor de lente…. Hoe ga jij je zelf opladen?

In de herfst  heb je de eerste aanzet gedaan van terug trekken, de dagen worden korter en dit staat symbool voor het terug trekken in je innerlijke leven. Je maakt de balans op wat er buiten jou gebeurt en wat er binnen in jou gebeurt. Het zien en voelen van het totaal plaatje als ook tijd voor vernieuwing. Loslaten wat niet werkt om het hiermee terug te geven aan de natuur. Nu wordt het tijd om afscheid te nemen van wat je hebt losgelaten en de tijd te nemen om helemaal tot jezelf te komen.

De winter is belangrijk voor groei! De natuur en wij mensen hebben die rust nodig. Dit is van belang om te reflecteren, te herstellen, om onszelf als het ware ‘schoon te spoelen’ opdat er weer ruimte wordt gecreëerd voor nieuwe energie, ideeën en wensen. Vertrouw dat er na elke inkeer ruimte zal zijn voor groei. Lees ook per 1 februari “Ontwaken uit je winterslaap

Wil je hier ondersteuning bij? Demusa Coaching & Training biedt jou de gelegenheid om missie helder te krijgen, je voornemens om te zetten in concrete doelen en om afscheid te nemen van wat niet werkt voor jou zodat er ruimte komt om straks in de lente weer te ontkiemen.

Voorkom een lege persoonlijke accu, hier 5 winter tips om in topconditie te blijven.

  • Omega 3; Onze hersenen bestaan voor 60% uit, waarvan 20% uit essentiële vetzuren. Omega 3 verbetert de hersenprestaties, de gemoedstoestand (angsten, stress) en kan zelfs (winter)depressie tegengaan. Daarnaast heeft een positief effect bij hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Meer weten over omega 3 en plantaardige capsules lees meer>>
  • Meer zuurstof; in plaats van pas op de plaats in de winter, zijn veel mensen erg druk in hoofd en lijf. Hierdoor wordt er korter en oppervlakkiger geademd. Ervaar je weinig energie dan is het belangrijk om goed om je ademhaling te letten. Haal diep en regelmatig adem en adem door tot in je onderbuik. Train dit en herhaal dit regelmatig op de dag. Klik hier voor een voorbeeld youtube filmpje>>
  • Massage; Volgens de natuur is het tijd om naar binnen te keren. Laat jezelf eens lekker masseren door bijvoorbeeld je partner of een professional zodra de Covid-19 regels het weer toelaten. Het zorgt voor ontspanning van lichaam en geest, vergroot het zelfhelend vermogen, stijging van oxytocine, dopamine en serotonine. Oxytocine heeft invloed op o.a. onthaasten, genezing en verbondenheid met de omgeving. Dopamine heeft invloed op het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Serotonine heeft invloed op stemming en zelfvertrouwen.
  • Naar buiten; Juist in deze tijd waar er minder licht is, is het van belang om overdag naar buiten te gaan ook al regent het of is het hartstikke koud. Met een half uurtje buitenlucht kun je flink opfrissen. Daarnaast is het van belang voor de nodige dosis vitamine D. Vitamine D is nodig voor o.a. de juiste werking van het immuunsysteem en voorkomt winterdepressie. Zelfs bij bewolking geeft het zonlicht meer dan bij een licht lamp.
  • Pak emotionele stress bij de bron aan; Emoties komen en gaan net als wolken aan de lucht, ze horen bij het leven. Emoties hebben een belangrijke boodschap en vertellen wat over de behoefte die er achter schuil gaat. Hou jij je emoties langere tijd vast, dan kun je verkrampen. Belangrijk dus om erover te praten en te onderzoeken wat de emoties je willen vertellen. Zoek iemand op met een luisterend oor zodat jij je kan luchten. Lastig om de dieperliggende oorzaak te achterhalen? Maak dan een afspraak.