Depressie is een beloningEen theorie van een klinisch psycholoog stelt dat we depressief worden omdat we niet krijgen wat we willen. We krijgen niet wat we willen omdat we nooit hebben geleerd hoe we kunnen krijgen wat we willen. In plaats daarvan hebben we geleerd om brave jongens en meisjes te zijn, en goed vaders en moeders. Als we dat willen zijn, dan zit er niet veel anders op dan ons erbij neer te leggen dat we depressief worden. Depressie is de beloning die we krijgen als we “goed” willen zijn. Wanneer jij je beter wilt voelen, dan is het van belang dat je duidelijk maakt wat je wilt dat anderen mensen doen om je leven aangenamer te maken.


Aangepaste kind
Dit laatste is voor sommigen makkelijk gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je een heel verleden kent van onvervulde behoeften of een gezinssituatie waarbij niemand geleerd had hoe behoeften te vervullen en respect te hebben voor de behoeften van anderen. Je hebt je als het ware al op vroege leeftijd leren aanpassen. Goede nieuws is dat je nooit te oud bent om te leren. Het is aan jou om de keuze te maken om je het eigen te willen maken.

Depressie in beeld
Via Facebook ontvingen wij een filmpje over depressie als zijnde een zwarte hond die je volgt waar je ook heen gaat. Hartelijk dank M. de Bruin voor de bijdrage aan deze blog.


Starten met een ontwikkelproces omgaan met depressie?

Demusa Coaching & Training biedt een uniek programma “stressmanagement” met als ingrediënt de inzet van het paard. Het programma start met bewustwording van waar je nu staat als het gaat om jouw behoeften. Leren omgaan met je eigen kwetsbaarheid, speelt een belangrijke rol hierin, net als oefeningen met het paard. Het paard is oordeelvrij en reageert eerlijk en spontaan. Het paard is uiterst sensitief en reageert direct wanneer wij niet congruent zijn in ons denken, voelen en doen. Deze feedback is uiterst doeltreffend in een ontwikkelproces naar jouw eigen kracht.Vervolgens worden gebeurtenissen die jouw eigen kracht in de weg staan goed verwerkt waardoor er ruimte ontstaat. In het laatste deel wordt getraind op geweldloze communicatietechnieken waardoor je leert om jouw eigen behoeften te vervullen en eigen verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leven met respect voor anderen.

Open je hart, open jezelf. Leer jezelf kennen en (her)waarderen zodanig dat je instaat bent anderen te confronteren met hun eigen blinde vlekken en dat je in staat bent anderen te waarderen en te vertrouwen in hun potentie en talenten.