Dromen komen uit,
wanneer we de moed hebben deze te volgen.
~ Walt Disney ~

Tien jaar geleden ontstond daar een droom, nu tien jaar later is deze gerealiseerd. Deze maand is het tien jaar geleden dat paardencoach Denise Munster haar certificaat haalde en met haar missie aan de slag ging. “Ik voel me zo trots en dankbaar, het is gewoon gelukt!”, zegt Denise.

Tien jaar geleden had Denise Munster al haar eigen bedrijf voor ondernemers met groei ambitie In Zuidlaren. Tijdens het coachen van ondernemers ontstond de behoefte om meer diepgang te bieden, meer ervaringsgericht leren. Vanuit de liefde voor paarden en hun kracht; oordeelvrij en zonder verborgen agenda reageren op ons denken, voelen en doen, was de opleiding snel gekozen. Tijdens de opleiding ontstond haar missie: Een (werk) leven met paarden en hiermee mensen bij staan voor groei. Haar omgeving was sceptisch; Paardencoaching? Niemand kent het. Geld verdienen met paarden? Paarden kosten alleen maar geld. Destijds nog woonachtig in een gezinswoning, jonge kinderen en een paard op een pensionstal, waarbij de stal niet echt de basis had om klanten te ontvangen. Daarnaast was er geen ruim budget om grote investeringen te doen.

Nu 10 jaar later heeft paardencoaching zich ruimschoots bewezen. Niet alleen de hoeveelheid klanten nam toe, ook het aantal sessies per klant groeide uit tot volwaardige coachtrajecten. Klanten kwamen veel uit de regio en zelfs uit bijvoorbeeld Enschede en Bussum. Van executives tot kinderen, diverse doelgroepen vonden hun weg naar Denise.

“De belangrijkst competentie die ik moest leren was lui en dom zijn”, lacht Denise. “In het begin werkte ik te hard, poetste mijn paard en bedacht al welke oefening ik in ging zetten voordat de klant kwam. Het eerste wat het paard deed toen we van start gingen was in de modder rollen. En met een heel ander vraagstuk van de klant had ik onnodig veel tijd gestoken in de voorbereiding. De paarden leerden mij om in het ‘hier en nu’ te staan en te werken met dat wat er is.”

In de afgelopen jaren heeft Denise doorgeleerd om ook therapeutische interventies in te zetten op het gebied van hechting, basisvertrouwen en trauma” en is daarnaast coaches, therapeuten en psychologen gaan begeleiden en doceren. Denise vervolgt: “Creëer je dan niet je eigen concurrenten, is mij weleens gevraagd. Ja misschien, maar zo wil ik niet denken, delen van kennis en ervaring is mijn passie, het houdt mij ook scherp in blijven doorontwikkelen en trouwens niet iedereen wil er ook echt een bedrijf voor starten maar is het vooral voor een stuk persoonlijke groei.”

Drie jaar geleden kwam de grootste stap een eigen boerderij met een praktijk en de paarden aan huis in Ubbena (gemeente Assen). Hiermee was de grootste droom verwezenlijkt. “Elke dag geniet ik met volle teugen, en ja zelfs als het koud is of als het regent”, lacht Denise. “Dan roep ik gewoon extra hard, ik hou van mijn paarden – ik hou van mijn vak. En inmiddels wissel ik het af met kickbokscoaching, een relatief nieuw product, ontwikkeld met Semmy Schilt, meervoudig wereldkampioen kickboksen, want ik blijf natuurlijk een ondernemer.” En voor de komende 10 jaar wil Denise vooral doorgaan met dat waar ze iedere dag veel plezier aan beleefd, mensen begeleiden in hun ontwikkeling met behulp van ervaringsgericht leren.

Actie 10 jaar paardencoaching!

Wie “jarig” is trakteert, speciaal voor deze periode;