Hallo allemaal! Vandaag ga ik het hebben over paardenmest. Ja, je leest het goed, paardenmest! Ik hoor je denken en zie in gedachte je afkeur: “Getverrr, wat heeft dit te maken met groei in werk en leven” Nou, ik zal het je uitleggen.

Laten we eerst eens kijken naar paardenmest. Het is niet het meest aantrekkelijke onderwerp om over te praten, maar het is wel een feit dat het een belangrijk onderdeel is van de natuurlijke cyclus. Paarden eten gras en ander voedsel, en wat er aan de andere kant uit komt, is mest. Deze mest is rijk aan voedingsstoffen en kan worden gebruikt als een effectieve meststof voor planten. Dus, hoewel het niet de meest aantrekkelijke substantie is, kan het wel zorgen voor groei en bloei.

Nu vraag je je misschien af, wat is hier de link met Denise en wat is hier het nut van? Nou, net als paardenmest, zijn de moeilijke ervaringen die we in ons leven hebben gehad, niet de meest aantrekkelijke onderwerpen om over te praten. Sterker nog wanneer ik het woord “trauma” in de mond neem, krijg ik non verbaal wel eens dezelfde reacties te zien. Maar net als mest, kunnen deze ervaringen ons helpen groeien en bloeien. Dus laten we het vooral in de hand nemen. Misschien niet letterlijk of toch wel?

Met mijn programma “Maak van mijn shit een hit” ondersteun ik het proces waarbij mensen na een traumatische gebeurtenis persoonlijke groei en positieve veranderingen kunnen doormaken. Het gaat niet om het negeren van de pijn of het trauma, maar om het vinden van manieren om ermee om te gaan of effectiever te verwerken en er sterker uit te komen. Net als paardenmest kunnen onze moeilijke ervaringen ons helpen om te groeien en te bloeien als we ze op de juiste manier benaderen. Als we onze shit kunnen omzetten in een hit, kunnen we onze moeilijke ervaringen gebruiken om onszelf sterker en veerkrachtiger te maken en om anderen te inspireren en te helpen. En ja als je wilt, zet ik ook mijn paarden in om jou te ondersteunen in dit proces. En wist je dat wanneer je deze ervaring verwerkt, het paard ook vaak gaat mesten. Over verteren gesproken.

Dus, de volgende keer als je over trauma hoort of je paardenmest ziet, denk dan aan de metafoor die het vertegenwoordigt. En de volgende keer dat je geconfronteerd wordt met ongewenst gedrag ontstaan uit een moeilijke ervaring, onthoud dan dat het een kans is om te groeien en te bloeien en ik professionals en leiders hier graag in ondersteun. Ik hoop dat je paardenmest als metafoor voor posttraumatische groei en “maak van jouw shit een hit” leuk vond. Vergeet niet om eens een kijkje te nemen op de pagina met informatie over posttraumatische groei: https://www.demusa.nl/themas/posttraumatische-groei/