Hoe word jij wakker iedere ochtend? Uitgerust of vermoeid? De nachtrust is een belangrijk onderdeel om jezelf weer helemaal op te laden en de dag weer in optimale flow te ontmoeten. Wanneer de nachtrust met regelmaat  als onvoldoende wordt ervaren, dan is het waardevol hier interventie op te doen. Moeite met in slaap komen, onrustig slapen, wakker zijn of heftige terugkerende dromen, ontdek wat hier te doen is voor jou.

Gemiddeld heeft de mens 7 à 8 uur slaap nodig en bijvoorbeeld tussen de 13 en 16 jaar 9 uur, tussen 5 en 8 jaar 11 uur en jonger dan 2 al gauw 13 uur. Oftewel tijd die nodig is om met gesloten ogen een periode ongevoelig te zijn voor prikkels van buitenaf met minder bewustzijn. Dit is nodig om innerlijk te herstellen van de ervaringen van de dag en de batterij fysiek, emotioneel en mentaal weer op te laden. In de slaap wordt een slaapcyclus 4 tot 5 keer herhaald. In deze cyclus zitten een aantal fases waaronder diepe slaap en de REM-slaap. De diepe slaap is voornamelijk nodig voor fysiek herstel en de REM-slaap voor het verwerken van ervaringen. Tijdens de REM-slaap droom je. Allerlei herstelprocessen worden op gang gebracht hormoonspiegels, spierweefsels, immuunsysteem etc. Heel belangrijk dat dit optimaal verloopt.

Bij onvoldoende diepe slaap door wakker worden of te korte duur voel je je niet uitgerust, prikkelbaar en snel moe. Slaap te kort kan leiden tot: pijnlijke spieren, concentratieverlies, geheugen problemen, duizeligheid, prikkelbaar, doorlopend gapen, onduidelijk spreken en zelfs tot psychose. Iedereen heeft wel eens wat slaap te kort of een mindere nacht. Steeds meer mensen ervaren met regelmaat te kort of zelfs chronisch. Met slaapgebrek betaal je een stevige prijs, het gaat ten koste van je productiviteit als ook uitputting van het lijf. Regelmatig slaap te kort of gebrek kan verschillende oorzaken hebben.

Bij een interventie op slapen wordt er gekeken hoe dit er in de praktijk uit ziet. Met behulp van een speciaal horloge kan gekeken worden hoe het werkelijk gesteld is met de slaap en de slaapcyclus. Wordt er gekeken naar patronen rondom de slaap. Daarnaast wordt er gekeken naar de onderliggende oorzaak. Samen met de coach maak je een actieplan om de kwaliteit van het slapen te verbeteren. De aanpak verschilt van persoon tot persoon.

Soms kunnen heftige dromen of terugkerende dromen een rol spelen. Sommige dromen, zeker terugkerende dromen hebben een diepere betekenis. Wat de betekenis is verschilt van persoon tot persoon. Door een droom tijdens een sessie onder de loep te nemen, neem je een kijkje in je onderbewuste. Zo kan het zijn dat je tijdens een droom interventie je droom gaat visualiseren en in onder begeleiding in fragmenten gaat bekijken. Tussentijds krijgt het lichaam en emoties de ruimte om te ontladen, bijvoorbeeld door de combinatie met EMDR.

Wil jij de kwaliteit van jouw slaap, nachtrust verbeteren? Onderzoek samen met de coach wat jij hierin kunt doen om te komen tot overgave. Letterlijk het loslaten van de dag en opladen voor een nieuwe dag. Een goede nachtrust is essentieel om in optimale flow te komen. Herstel van het hoofd, hart en lijf.