Huilbaby of een te stille baby kunnen een signaal zijn dat er te heftige ervaringen zijn opgedaan voor of tijdens de geboorte. Een geboorte is per definitie een pijnlijke, emotioneel en fysiek heftige ervaring voor zowel de baby als de moeder. Wanneer dit te heftig is geweest en het overlevingsmechanisme in werking is gegaan of het natuurlijke proces verstoord is geraakt door noodzakelijk medisch ingrijpen kan het soms zijn dat de baby en/of de moeder deze ervaring na de geboorte niet of moeilijk kan verwerken.

Prenataal-, peri- en postnataal trauma kan zich uiten in bijvoorbeeld hechtingsproblematiek, op latere leeftijd gedragsproblematiek, depressies en zelfs burn-out. Inmiddels is er voldoende wetenschappelijke kennis over wat de gevolgen kunnen zijn op korte en lange termijn alsook dat bij vroeg ingrijpen veel ellende bespaart kan worden. Deze vroege heftige ervaringen veroorzaken een stevige inprent die op latere leeftijd onbewust voor ongewenste patronen zorgt. Het brein en lijf blijven acteren op de wijze waarop het toen heeft kunnen overleven.

Vanuit deze praktijk wordt er o.a. voor de regio Groningen, Drenthe (Assen en omstreken) voorlichting gegeven over problematiek ontstaan vanuit prenataal-, peri- en postnataal trauma. Daarnaast wordt ondersteuning geboden aan kinderen en volwassenen om deze heftige ervaringen te verwerken. Hiervoor worden oa hypnotherapie, EMDR en GeboorteInKaart, rebirthing ingezet.

Op dit moment, najaar 2017 is behandelaar Denise Munster een gespecialiseerde opleiding gestart om baby’s te gaan ondersteunen in het verwerken van trauma en verwacht begin 2019 de opleiding af te ronden. Mocht u op zoek zijn naar ondersteuning voor uw baby, neem gerust vrijblijvend contact op. Denise kan reeds onder supervisie van een zeer ervaren babytherapeut van betekenis zijn. Wilt u meer weten over prenatale therapie / trauma / babytherapie kijk ook naar actuele activiteiten of maak een persoonlijke afspraak. Ondersteuning voor veilig gehechte, tevreden en gelukkige baby’s is hier de missie.

Hieronder vind je interessante artikelen, blogs, boekentips of activiteiten rondom dit thema.