Vanuit deze praktijk wordt er o.a. voor de regio Groningen, Drenthe (Assen en omstreken) voorlichting over prenataal-, peri- en postnataal fase, een belangrijk moment voor veilige hechting. Daarnaast wordt ondersteuning geboden aan baby’s, kinderen en volwassenen waarvan de impact van het geboorteproces (te) overweldigend is geweest. Prenataal-, peri- en postnataal trauma kan zich uiten in bijvoorbeeld hechtingsproblematiek, op latere leeftijd gedragsproblematiek, depressies en zelfs burn-out.

Inmiddels is er voldoende wetenschappelijke kennis over wat de gevolgen kunnen zijn op korte en lange termijn alsook dat bij vroeg ingrijpen veel ellende bespaart kan worden. Deze vroege heftige ervaringen veroorzaken een stevige inprent die op latere leeftijd onbewust voor ongewenste patronen zorgt. Het brein en lijf blijven acteren op de wijze waarop het toen heeft kunnen overleven.

Huilbaby of een te stille baby kunnen een signaal zijn dat er te heftige ervaringen zijn opgedaan voor of tijdens de geboorte. Een geboorte is per definitie een pijnlijke, emotioneel en fysiek heftige ervaring voor zowel de baby als de moeder. Wanneer dit te heftig is geweest en het overlevingsmechanisme in werking is gegaan of het natuurlijke proces verstoord is geraakt door noodzakelijk medisch ingrijpen kan het soms zijn dat de baby en/of de moeder deze ervaring na de geboorte niet of moeilijk kan verwerken. Er zijn 8 kritische momenten vanaf preconceptie tot de eerste maanden na geboorte die sterk van invloed kunnen zijn op het gedrag in het hier en nu.

Het is mogelijk om deze heftige vroege ervaringen te verwerken. Tijdens de intake worden de kritische momenten in kaart gebracht, bijvoorbeeld met behulp van kennis die voor handen is als ook met foto materiaal die het lichaamsgeheugen kan triggeren. In ontspannen toestand met behulp van zachte aanrakingen van de behandelaar wordt het proces in werking gezet waarbij indien nodig ook EMDR wordt ingezet. Het is van belang dat er een vertrouwensband is tussen behandelaar (soms wordt er met twee behandelaren gewerkt) en cliënt zodat het lichaamsgeheugen optimaal benut kan worden, zo kan er ook op celniveau verwerkt en losgelaten worden. Ook worden er verdiepingsdagen georganiseerd om dit binnen een veilige groep uit te werken. Neem contact op voor meer informatie.

Behandeling van baby’s
Op dit moment, is behandelaar Denise Munster een gespecialiseerde opleiding gestart om baby’s te gaan ondersteunen in het verwerken van trauma en verwacht in 2019 de opleiding af te ronden. Mocht u op zoek zijn naar ondersteuning voor uw baby, neem gerust vrijblijvend contact op. Denise kan reeds onder supervisie van een zeer ervaren babytherapeut van betekenis zijn. Wilt u meer weten over prenatale therapie / trauma / babytherapie kijk ook naar actuele activiteiten of maak een persoonlijke afspraak. Ondersteuning voor veilig gehechte, tevreden en gelukkige baby’s is hier de missie.

Hieronder vind je interessante artikelen, blogs, boekentips of activiteiten rondom dit thema.