“Ik sta hier, (nog enigszins) puur, onbevangen, nog heel weinig ervaring met dat wat hier voor mij staat. Ik zie jou. Mijn moeder geeft mij een duwtje richting jou, dat ding daar op twee benen. Ik vind jou best spannend, ik zie jou voor de eerste keer. Ahhhhh, ik loop weg van jou en snel, jij blijft waar je bent. Veilig? Mijn moeder blijft rustig grazen. Nu word ik nieuwsgierig en stap dichterbij. Oee je beweegt, eng ik ben weg. Hmmm je blijft nog steeds waar je bent, mijn moeder blijft rustig grazen. Dit is interessant, je bent veilig, geloof ik en ga op ontdekking. Hè dat wezen op twee benen het kan mij kriebelen op plekken waar ik niet bij kan, dat is lekker.” Dat wezen heet mens, het is veilig en je kunt het vertrouwen. Vertrouwen groeit…..

Hoe zou het verlopen zijn als de mens erachter aan was gelopen? Wat als het veulen was gedwongen om het contact aan te gaan doordat het werd vast gehouden. Of wat als het direct was geconfronteerd met harde stem en veel bombarie? Wat als de moeder er heet van weg zou lopen of er om heen zou draaien? Wat als de moeder had aangevallen? Wat betekent dat voor vertrouwen? Vertrouwen wordt stap voor stap opgebouwd en kan nooit worden afgedwongen. Sterker nog dwang verstoort het proces naar vertrouwen.

Baby’s (je weet wel die wezen op twee benen die er in het begin nog niet veel mee kunnen) zijn niet in staat om weg te lopen. Ze worden benaderd of ze het nu spannend vinden of niet. Ze geven wel non verbale signalen door wegdraaien, verkrampen of huilen maar ze worden vaak niet begrepen of het wordt genegeerd. De volwassene doet wat hij/zij wil, contact maken, aanraken. Hiermee wordt een patroon ontwikkeld voor het kind als het gaat om contact maken, is het veilig of onveilig, wordt mijn begrenzing gerespecteerd. Het draagt bij aan de ontwikkeling van basisvertrouwen. Er zijn 7 kritische momenten vanaf moment van conceptie tot 9 maanden voor het ontwikkelen van een stevig basisvertrouwen. Een beschadiging draagt zorg voor een sterke inprent wat mee genomen en kan zorgen voor latere psychische problemen.

Wil je meer weten over deze kritische momenten of wat je kunt doen wanneer deze eerste fase van veilige hechting niet goed zijn gegaan? Maak een afspraak en ontvang de wetenschappelijke kennis en mogelijkheden voor herstel of groei van basisvertrouwen voor individu en organisatie.