Hartcoherentie is een meetbare techniek om stress tegen te gaan door middel van ademhaling en het coördineren van hoofd en hart. Demusa Coaching & Training beschikt over een meetinstrument voor haar cliënten uit regio Groningen, Drenthe – Assen om de hartcoherentie te meten en vandaar uit te trainen.

Ons hart is cruciaal in ons functioneren en ons hartritme varieert telkens door de constant wisselende tijdsintervallen tussen de hartslagen in. Deze ‘hartritmevariabiliteit’ (HRV) geeft belangrijke informatie over de toestand van ons lichaam en onze emotionele staat. De mate van samenhang in die HRV wordt ‘hartcoherentie’ genoemd. Hoe meer regelmaat hierin is te ontdekken, hoe kalmer we zijn. Is de coherentie ver te zoeken, dan voelen we ons juist gestresst en opgejaagd.

Onderzoek toont dat wanneer mensen oprechte positieve gevoelens ervaren, waarbij het hartritme coherenter wordt, de gewijzigde informatiestroom van het hart naar de hersenen onze prestaties kan verbeteren. Door rustiger en ritmischer te ademen, gaat het uitzetten en samentrekken van sensoren in de wand van de borstkas ook ritmischer, waardoor de cadans van de hartslag ook ritmischer wordt en we ons bijvoorbeeld minder gestresst voelen. (Vroege) nare ervaringen uit het verleden kunnen een oppervlakkige ademhaling hebben geactiveerd, welke voor de persoon als “normaal” voelt. Door de staat van wel/geen hartcoherentie te meten kan bewust wording en verandering te weeg worden gebracht.
Deze ademhalingstechniek kan worden getraind waarbij je leert opkomende “negatieve” emoties beter op te vangen en effectiever hiermee om te gaan. Bij een verstoorde werking van het brein, kan deze ondersteuning herstel ondersteunen door de hersendelen weer beter met elkaar te laten communiceren. Het hart & lijf geeft signalen af die bij een verstoorde werking minder krachtig worden ervaren. Met hartcoherentie oefeningen wordt verbinding gestimuleerd. Door dit te combineren met andere methodieken zoals NLPTA en EMDR kan verstoorde werking worden hersteld.

Wil jij weten hoe optimale hartcoherentie voelt of hoe effectief jouw ademhaling is? Hiernaast vind je een geleide oefening om hartcoherentie te bereiken. Wil je echt weten hoe hoog je in de hartcoherentie zit of je wilt hier mee aan de slag om dit te verbeteren, kies dan voor aan de slag met coaching…