Hartcoherentie is een techniek om stress tegen te gaan door middel van ademhaling en het coördineren van hoofd en hart. Ons hart is cruciaal in ons functioneren en ons hartritme varieert telkens door de constant wisselende tijdsintervallen tussen de hartslagen in. Deze ‘hartritmevariabiliteit’ (HRV) geeft belangrijke informatie over de toestand van ons lichaam en onze emotionele staat. De mate van samenhang in die HRV wordt ‘hartcoherentie’ genoemd. Hoe meer regelmaat hierin is te ontdekken, hoe kalmer we zijn. Is de coherentie ver te zoeken, dan voelen we ons juist gestresst en opgejaagd.

Onderzoek toont dat wanneer mensen oprechte positieve gevoelens ervaren, waarbij het hartritme coherenter wordt, de gewijzigde informatiestroom van het hart naar de hersenen onze prestaties kan verbeteren. Door rustiger en ritmischer te ademen, gaat het uitzetten en samentrekken van sensoren in de wand van de borstkas ook ritmischer, waardoor de cadans van de hartslag ook ritmischer wordt en we ons bijvoorbeeld minder gestresst voelen.

Deze ademhalingstechniek kan worden getraind waarbij je leert opkomende “negatieve” emoties beter op te vangen en effectiever hiermee om te gaan. Bij een verstoorde werking van het brein, kan deze ondersteuning herstel ondersteunen door de hersendelen weer beter met elkaar te laten communiceren. Het hart & lijf geeft signalen af die bij een verstoorde werking minder krachtig worden ervaren. Met hartcoherentie oefeningen wordt verbinding gestimuleerd. Door dit te combineren met andere methodieken zoals NLP, TA en CREF-EMDR kan verstoorde werking worden hersteld.