Leiderschap blijft velen bezig houden. Duidelijk is dat met name persoonlijke eigenschappen en vaardigheden een belangrijk rol spelen. Hoe herken je nu goed leiderschap? Zonder hiermee te willen suggereren dat een leider goed of fout is. Geld-status-macht speelt hierin geen rol! Hoe meer vanuit ego wordt gehandeld hoe meer “narigheid” de ander mag opvangen. Het draait vooral om vertrouwen wat de leider krijgt!

  1. De ander (volger, werknemer, gezinslid etc) heeft er 100% vertrouwen in dat de leider aandacht heeft voor persoonlijke (levens)behoeften, op zijn minst in het vervullen van de behoeften van de totale groep.
  2. De ander ziet de leider als voorbeeld. De ander gelooft in de integriteit van de leider en morele waarden die deze uitdraagt in zeggen en doen. Deze leider staat in verbinding met zijn eigen behoeften en kan zich vandaar uit verbinden met de behoeften van de omgeving.
  3. De ander ervaart het vertrouwen wat de leider hem/haar geeft in eigen verantwoordelijkheid en autonomie. Deze voelt zich hierin gestimuleerd en geïnspireerd.
  4. De ander voelt de verbondenheid met de leider. Deze weet wat er speelt en wat er leeft.
  5. De ander weet dat zijn/haar bijdrage van belang is voor het grote geheel en voelt zich vrij hierin ideeën in te brengen.
  6. De ander ervaart dat hij/zij zichzelf mag zijn en gerespecteerd wordt.
  7. De ander deelt de visie en missie van de leider en heeft vertrouwen in dat dit leidt tot gemeenschappelijk succes.

Goed leiderschap draait uiteindelijk om vertrouwen wat de ander heeft in de leider. Dat er aandacht is voor persoonlijke levensbehoeften en niet alleen die van de leider zelf.

Goed leiderschap is te ontwikkelen en start met het eigen basisvertrouwen, innerlijk leiderschap. Wil je hier aan werken? Check ons leiderschapsprogramma. Neem vrijblijvend contact op.