Verdriet manIn je brein zit het limbische systeem. Dit deel stuurt je emoties aan en is een van de oudste gedeelten van onze hersenen. Het heeft de taak om snel te reageren, zonder onderscheid te maken tussen positieve en negatieve emoties.

Of je nu schrikt van iets of krom ligt van een goede grap, het is voor het limbische systeem om het even. Bij heftige emoties maakt het lichaam natuurlijke pijnstillers (hormonen) aan om eventuele verwondingen te dempen. Omdat deze stoffen ook psychische bijwerkingen hebben, moet het lichaam van die stoffen af. Wanneer bijvoorbeeld je heel veel stress krijgt in korte tijd of langdurig stress ervaart, dan heeft dit effect op de Hippocampus (onderdeel van het limbische systeem). Aangetoond is dat de Hippocampus verschrompelt waardoor je lichaam in vecht-/ of vluchtmodus blijft. Dit kan mede leiden tot depressiviteit, PTSS e.a. klachten.

Nare gebeurtenissen in het verleden kunnen nog steeds zorgdragen voor beïnvloeding van het brein en klachten veroorzaken. Met bijvoorbeeld EMDR-therapie kan dit verholpen worden. De makkelijkste manier voor het lijf is om je te laten huilen en te zweten. Heel belangrijk om verdriet dus niet te onderdrukken, door tranen te laten lopen en even flink te snotteren ga jij je beter voelen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.