CREF-methode®, aangeboden door Demusa Coaching & Training o.a. voor regio Hoogezand, Zuidlaren, Tynaarlo, Vries, Assen, Drenthe, Groningen, staat voor Circle Reprint Emotional Foundation. Met de CREF-methode® kan er op een dieper niveau gekeken worden naar de sociaal emotionele ontwikkeling van de mens. Het wordt preventief of als herstelmethode ingezet als het gaat om algeheel basisvertrouwen bij het individu of in de groep.
Het handelen van de mens gaat vanuit een al dan niet stevig basisvertrouwen, de mate wordt bepaald door hoe vervult universele en aangeboren levensbehoeften zijn. Dit basisvertrouwen is te meten met behulp van het CREF-Model, op individueel en op teamniveau. Het CREF-model is een belangrijke vernieuwing van de verouderde pyramide van Maslow (1943). Hoe hoger ieders basisvertrouwen is, hoe stabieler de situatie wordt. Oftewel; een sociaal-emotioneel veilig klimaat privé of op de werkvloer.
Vanuit deze praktijk is Denise Munster gecertificeerd CREF-methode® voorlichter, behandelaar/coach, trainer en docent en o.a. actief voor regio Noord-Nederland (De Groeve, Zuidlaren, Drenthe, Groningen). Een werkvorm waarmee deze praktijk werkt is het CREF-Wijzer spel. Spelenderwijs komen er diverse vragen voorbij die met behulp van de coach verder worden uitgediept. Met het spel wordt er meer (werk-)plezier gecreëerd welke een blijvend resultaat oplevert.
In de Circle wordt met het individu of het team geïnventariseerd naar hoe de levensbehoeftes zijn opgevuld. Vanuit dat vertrekpunt kan de Reprint worden ingezet om ontbrekende of onvervulde levensbehoeftes volledig te herstellen. Dit gebeurt door het inzetten van verschillende interventies of als het nodig is traumaverwerking, zie de toolbox. Vervolgens ontstaat er een emotionele verbinding bij het individu of team, die voelbaar en zichtbaar meer tot uiting komt (Emotional). Bij het individu of het team is dan een stevige bodem (Foundation) gecreëerd waarop het basisvertrouwen nog verder kan worden opgebouwd. Op deze manier wordt het functioneren op sociaal emotioneel vlak hersteld en door ontwikkeld.
Baukje van Leeuwen heeft met haar ontwikkeling van het CREF-Model een belangrijke vernieuwing aangebracht bij de inmiddels verouderde piramide van Maslow (1943). Aan de hand dit model heeft zij de CREF-Methode® ontwikkeld. De CREF-Methode® heeft zij oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen die geen juiste hulp (zonder medicatie) konden vinden. Of voor mensen die door hulpverleners overtuigd werden dat er niets meer aan hun problematiek te doen viel.
Overigens bleek dat de (prenatale) hechtingsproblematiek, of anders gezegd een al dan niet erkend trauma, de hoofdoorzaak van deze sociaal emotionele problematiek te zijn. Baukje van Leeuwen en haar collega Sasja Lemmen ontdekten tijdens het werken met de CREF-Methode®, dat de methode ook zeer succesvol was bij allerlei andere problematieken en zelfs in groepsprocessen binnen organisaties.