Wat is basisvertrouwen

Basisvertrouwen is het fundament van waaruit iemand in het leven staat. Het fundament van waaruit je werkt, functioneert en handelt. Er is dan sprake van veilige hechting. Kenmerken van een persoon met een vol basisvertrouwen: Zelfzeker, rust, ontspanning, vertrouwen en overgave.

Een persoon met basisvertrouwen heeft het gevoel dat het er mag zijn, heeft het volste vertrouwen dat anderen er voor hem of haar zijn. Deze kan zich overgeven aan spel, aan dingen die soms moeten (regels), het kan onbezorgd in het leven staat, kan genegenheid tonen, het kan troost zoeken bij anderen, kan hulp vragen, het kan zich concentreren, het kan goed samen met anderen spelen/omgaan. Vertrouwen in moeder, vader (verzorgers), in zichzelf als individu en in de wereld. De wereld is iets dat te onderzoeken (exploreren) valt en zet eigen mogelijkheden in om dit te doen. (H)erkent eigen emoties en weet deze en gedrag te reguleren.

Basisvertrouwen wordt bepaald door de mate waarin er is voldaan aan de prille levensbehoeften van het kind. De mate waarin het kind zich veilig heeft kunnen hechten. Wanneer men geboren wordt, is er van nature een basisvertrouwen van ongeveer 70%. De andere 30% zal normaliter groeien op basis van ervaringen die als kind opgedaan worden. Wanneer er een vroege angstige ervaring is, zal deze 70% moeizaam gehaald worden. Het basisvertrouwen wordt door deze ervaring aangetast en er komt automatisch een overlevingsdrang opgang.

Uitingen bij te kort / beschadigd basisvertrouwen

Bij een ernstig te kort aan basisvertrouwen spreekt men ook wel over Geen Bodem Syndroom (GBS). Hoe GBS kan worden herkend bij kinderen en volwassenen zal liggen aan welke overlevingsstrategie (onbewust) gekozen is.

Een aantal voorbeelden:

 • een huilbaby (vechten) of juist erg stil, is naar binnen gekeerd (verstarren);
 • zeer drukke uitingen van baby, kind, volwassenen (lijkt op ADHD);
 • teruggetrokken gedrag (lijkt op autistisch spectrum);
 • voortdurend controle willen houden op hun omgeving;
 • hoogsensitiviteit;
 • goed kunnen observeren, taxeren en manipuleren van anderen;
 • een onverzadigbare honger naar aandacht;
 • soms superieur gedrag (narcistisch gedrag);
 • onvermogen en/of angst om relaties aan te gaan (aantrekken-afstoten)

Oorzaken van beschadigd basisvertrouwen

Het basisvertrouwen is aangetast door een indrukwekkende gebeurtenis en er is een overlevingsdrang opgang gekomen. Dit kan het Geen Bodem Syndroom veroorzaken. Recent is ontdekt dat de volgende situaties indrukwekkend kunnen zijn:

 • moeder of vader heeft last van een Post Traumatisch Stress Syndroom;
 • de moeder heeft stress ervaren tijdens de zwangerschap;
 • na geboorte niet in de armen of op de borst van de moeder gelegd worden;
 • vroeggeboortes (couveusekindjes);
 • keizersnede (foetus/baby legt de “onnatuurlijke” weg af);
 • medisch ingrijpen bij de bevalling;
 • een emotioneel onbereikbare moeder (bijv. postnatale depressie);
 • het kind is ongewenst;
 • het kind is geadopteerd;
 • de zwangerschap is gemanipuleerd (bijvoorbeeld door IVF);
 • een verlies (zelfs al voor geboorte) van een tweelingzus of broer.

In de vroege ontwikkeling – ook wel de inprentingfase genoemd – kan dit leiden tot stress. Wanneer dit niet erkend, gesignaleerd of niet op de juiste wijze behandeld wordt, ontstaat er veelal een Post Traumatisch Stress Syndroom. Stresshormonen die hierbij in de hersenen vrij komen, verstoren de opbouw van het basisvertrouwen sterk. Dit resulteert in sociaal emotionele problemen. Er volgen vaak moeilijkheden binnen gezinssituaties, op school en later als volwassene in (werk)relaties.

Behandeling van beschadigd basisvertrouwen

Het vergroten/ versterken van het basisvertrouwen of GBS kan succesvol behandeld worden zonder medicatie met specifieke interventies waaronder de CREF-Methode®. Deze behandeling is geschikt voor alle leeftijden. Vanuit deze praktijk is behandeling mogelijk met behulp van voornamelijke individuele coaching.

De symptomen van het Geen Bodem Syndroom hebben zeer veel overeenkomsten met ADHD en/of vormen van autistisch spectrum. Helaas wordt er in de praktijk dagelijks verkeerd gediagnosticeerd. Dit komt door de onbekendheid over het GBS. Er wordt dus in veel gevallen verkeerd behandeld en overbodige medicatie toegediend.

Volwassenen met GBS kunnen moeilijkheden ervaren op de werkvloer. Signalen van GBS kunnen sterk naar voren komen in bijvoorbeeld reorganisaties/veranderprocessen. Als werkgever of leidinggevende is het dan ook zinvol om GBS te kunnen herkennen en te weten hoe hier mee om te kunnen gaan. Dit voorkomt conflicten in de werksfeer en langdurig ziekteverzuim. Ook voor de professional is een individueel traject de uitgewezen weg voor het vergroten van het basisvertrouwen.

Actualiteit

Demusa Coaching & Training geeft voorlichting over beschadigd basisvertrouwen en richt zich op vergroten en herstellen van beschadigd basisvertrouwen. Hieronder vind je interessante artikelen, blogs, boekentips of activiteiten rondom dit thema.

Filmavond “In Utero”, 9 december 2020

Filmavond “In Utero”, 9 december 2020

In Utero is een ode aan ons vermogen om lief te hebben en nieuw leven te koesteren. Het ontwikkelen van dat vermogen begint in de baarmoeder, in de relatie tussen de moeder en haar kind en in de wisselwerking met hun omgeving. Speciaal voor cliënten en relaties van...

Het miskende kind in onszelf

Het miskende kind in onszelf

Ervaringen in onze (vroegste) kindertijd hebben een doorslaggevende invloed op ons latere leven. Reeds vanaf ons prenatale bestaan kunnen wij in meer of mindere mate verwondingen of kwetsuren oplopen door miskenning van onze natuurlijke levensbehoeften. Deze...

Praktijk weer geopend

Vanaf maandag 11 mei is de praktijk weer geopend voor individuele coaching. Uiteraard in verband met het COVID-19 in aangepaste vorm. Hierbij gelden de landelijke regels; alleen indien zowel coach als klant beide fit zijn en niet verkouden of andere...

Cirkel van invloed

Cirkel van invloed

Herken je frustratie, boosheid en irriteer jij je mateloos? Of zijn er mensen die jouw energie op vreten door hun negatieve gedrag. Verdiep je eens in Covey's cirkel van betrokkenheid en cirkel van invloed. Onderzoek eens in hoeverre jij je herkent in onderstaande...

Facebook

Verbondenheid voor mens en dier belangrijk. ❤ ... See MoreSee Less

View on Facebook

Update: Nog twee plaatsen beschikbaar!

Zit je niet lekker in je vel? Zou je meer balans willen in je leven? Zou je meer uit een samenwerking willen halen? Zoek je naar ervaringsgerichte ondersteuning voor groei? Maak dan eens kennis met Demusa Coaching & Training, onze werkwijze, de coach en paarden.

Een bijzondere combinatie die jou kan bijstaan in groei. Aanstaande vrijdag 27 november vindt de workshop "Kennismaken met coaching paarden". Op interactieve wijze meer kennis over sociaal emotionele ontwikkeling en een stap verder naar groei in werk en/of leven. Aanmelden noodzakelijk ivm een beperkt aantal beschikbare plaatsen.

#paardencoaching #vanstressnaarflow #ervaringsgerichtleren #inspiratiesessie

www.demusa.nl/blog/workshop-kennismaking-coaching-met-paarden/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Alles oké?

Vandaag is de aftrap van de Week van de werkstress 2020. Via verschillende kanalen komen er tips bij je over hoe jij in balans blijft in deze tijden van stress, corona en burn-out. Want dat is het thema van dit jaar: Blijf in balans.

Hoe is het voor jou als ondernemer? (H)erken jij ongezonde stress signalen bij jezelf en/of jouw medewerkers?

Een handige tool om de werkdruk in je onderneming te meten is de gratis tool: Werkdrukkompas. Na 21 vragen heb je direct zicht op werkstress in vergelijk met andere bedrijven uit jouw branche. Hieruit rollen jouw aandachtsgebieden. Maak dit thema ook binnen jouw onderneming bespreekbaar. Doe de test met de Werkdrukkompas hier: www.werkdrukkompas.nl/

Heb je behoefte om hier over te sparren als ondernemer? deze week geef ik online sparringsgesprek cadeau. Vol = vol.

** De Week van de Werkstress (16 t/m 20 november) is een jaarlijkse, terugkerende themaweek dat als doel heeft om werkstress bespreekbaar te maken en meer inzicht te geven in de oplossingen. Dit jaar is het thema: Blijf in balans.

#succesvolondernemen #vanstressnaarflow #weekvandewerkstress2020 #blijfinbalans
... See MoreSee Less

View on Facebook

Op afstand en toch in verbinding. Vanuit rust en ontspanning genieten van samenwerking. Dat is een voorbeeld van natuurlijk leiderschap. Ook wanneer beide met iets nieuws worden geconfronteerd.

#paardencoaching
#natuurlijkleiderschap

www.demusa.nl/paardencoaching-equicoaching-drenthe-zuidlaren-assen/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Ondernemer en behoefte aan een sparringsgesprek? Aankomende maandag middag is gecertificeerd OndernemenPlus ondernemerscoach Denise online beschikbaar voor ondernemers, en er is nog plek.

Ondernemen doe je ZELF, maar niet ALLEEN. Heb je behoefte om jouw vragen of zorgen te bespreken? We luisteren, sparren, dromen en ondernemen met je mee.

Dit doen wij al jaren en kunnen wij als geen ander. We hanteren geen boekenwijsheid, maar ervaringen uit de praktijk, gekoppeld aan onze achtergrond als ondernemer.

Je bekijkt jouw bedrijf meestal door dezelfde bril. Er kunnen daardoor blinde vlekken ontstaan. Jouw eigen aannames en overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je andere opties wellicht op dit moment niet scherp kunt zien.

Bij dit soort veranderingen, zijn de vraagstukken vaak complex. Ook als ‘vrije’ ondernemer heb je soms iemand nodig bij dit soort vraagstukken. Iemand om mee te sparren. Iemand die de klappen van de zweep kent en de waarom achter jouw waarom begrijpt. Iemand die je handvatten kan geven. Er alleen voor staan hoeft niet en zeker niet in deze tijd.

Vanuit het initiatief van gecertificeerde OndernemenPlus ondernemerscoaches “Voor en met elkaar” bieden wij jou als ondernemer een sparringsessie aan met één van onze ondernemerscoaches, ook als je nu drukker bent dan ooit. Wij bieden je een luisterend oor, een hart onder de riem, ondersteuning bij het zoeken naar antwoorden en denken mee over opties en scenario’s.

Klik op onderstaande link om je hiervoor aan te melden.
www.ondernemenplus.nl/voor-en-met-elkaar
... See MoreSee Less

View on Facebook