Kernkwaliteiten zijn persoonlijke kwaliteiten die het sterkst naar voren komen bij een persoon en daarmee een persoon typeert. Kwaliteiten die zo krachtig zijn dat het gezien kan worden als een karaktertype. Ieder mens heeft kernkwaliteiten, de start, geboorte en de eerste levensjaren zijn hier sterk van invloed geweest. Doordat je goede ervaringen hebt opgedaan met het inzetten van die kwaliteit, wordt het een kernkwaliteit. Soms praat men dan ook over karakter. Dit betekent niet dat het niet veranderbaar is. Inzicht in jouw kernkwaliteiten is een basis voor groei in werk en leven.

Met je kernkwaliteiten geef je uiting aan wie je bent. Door meer inzicht te krijgen in je kernkwaliteiten heb jij je talenten direct in beeld. Dit niet te verwarren met competenties. Competenties zijn kwaliteiten aangevuld met kennis en vaardigheid. Geef je te veel van het goede dan wordt de kwaliteit je valkuil. Dit kun je ook herkennen aan de feedback die je van mensen krijgt. Bijvoorbeeld in de vorm van: “Wees niet zo….”

Het tegenovergestelde van jouw valkuil is jouw uitdaging. Wanneer je onderzoek doet naar jouw kernkwaliteiten, krijg je meer inzicht in jouw valkuilen en de uitdagingen die er voor jou liggen. Een mogelijkheid voor groei en doorontwikkelen. Jouw uitdaging is dan ook vaak datgene wat je bewondert in de ander. Zou je deze meer ontwikkelen dan maakt het jou meer compleet. Je bent dan nog beter in staat om die kwaliteit in te zetten die het meest past in dat wat jij nodig hebt en vervul jij jezelf met goede ervaringen.

Lastig om je kernkwaliteiten te ontdekken? Ga eens aan de slag met het maken van een kernkwadrant. Onderzoek eens waar jij het meest allergisch voor bent bij anderen. Hetgeen waar jij je het meest aan stoort bij anderen, wat je tot op het bod kan irriteren. Vaak is dat het tegenovergestelde van jouw kernkwaliteit. De persoon laat te veel van zijn of haar kwaliteit zien. Hiermee kun je van al je kernkwaliteiten een kernkwadrant leggen. Het biedt je mogelijkheid je zelf te accepteren in je onvolmaaktheid. Ook geeft het inzicht in wat je kunt ontwikkelen tot een completer mens. Daarnaast vergroot het je vermogen om vruchtbare relaties aan te gaan en je productiviteit door een veelheid aan competenties.