Het is logisch dat je bij het horen van het woord hypnotherapie voornamelijk aan hypnose denkt. We hebben er bijvoorbeeld van gehoord, of we kennen het van TV en optredens. De zogenaamde toneelhypnose. Mensen staan op een podium waar entertainment de boventoon voert en dat onderscheid zich direct al met hypnotherapie. Toneelhypnose demonstreert overigens wel heel duidelijk dat lichaamsfuncties en belevingen beïnvloed kunnen worden door hypnose. De kracht van suggesties wordt duidelijk aangetoond. Zo kun je bijvoorbeeld serieus smullen van een citroen en die erg zoet vinden smaken door de suggestie die gegeven wordt dat het een zoete smaak heeft.

Iedereen kent het wel, je bent heerlijk een boek aan het lezen en plotseling staat er nog iemand bij je in dezelfde huiskamer. Net binnen gekomen via de achterdeur. Je was zo verdiept in je boek dat je hem/haar niet binnen hoorde komen. Of je rijdt met je auto elke dag 50 km naar je werk toe. Een bekende route voor jou de afgelopen 3 jaar. Opeens wordt er gerealiseerd dat je de laatste 5 minuten niets hebt opgemerkt. Ben ik nou al over die brug heen of nog niet? Ja, schijnbaar wel want ik ben al hier… Helemaal niet opgevallen dus. Alsof je op de ‘automatische piloot’ hebt gereden.

Dit heet een alledaagse trance. En die alledaagse trance kent in wezen geen verschil met de hypnotische trance die in hypnotherapie gebruikt wordt. Deze bewustzijnstoestand wordt dan alleen effectief gebruikt. Zo kan er in hypnotische trance gemakkelijk contact worden gemaakt met je onderbewuste. Een geconcentreerde aandacht, gericht naar het oplossen van je klacht. Dit is heel anders dan dat je over je klacht of over je probleem nadenkt. Zoals ‘waarom heb ik dit ?’, ‘hoe kan het dat…?’, ‘waardoor is het ontstaan…?’ etc. We weten dat het denken vaak geen oplossing hiervoor geeft, en dat we dat heel lang kunnen blijven proberen, waarbij we ons zelf vaak ook nog een oordeel gaan geven. ‘Ik ben zwak’, ‘ik ben het niet waard’, etc.  Zoals je merkt is een hypnotische trance niet eng of raar. We doen het zelf zo vaak per dag, alleen hebben we het niet in de gaten.

Tijdens de therapie heb je altijd alles zelf in de hand en onder controle. Want als je het nodig vindt kun je onmiddellijk terugkomen in je normale manier van denken en reageren. Denk maar eens aan het voorbeeld van trance in de auto. Als er iets afwijkends gebeurt op de weg, ben je onmiddellijk weer alert om op de juiste manier te reageren.