Iedereen ervaart wel eens dat hij/zij zich onder specifieke omstandigheden en met verschillende mensen zich anders voelt of gedraagt. Kijk maar naar hoe je je gedraagt op het werk, bij een dierbare, in stressvolle situatie of in een ontspannen situatie. We komen dan terecht in een rol, ook wel een deel van de persoonlijkheid. Deze verschillende delen kunnen ook met elkaar in dialoog raken, waardoor er soms verhitte discussie in je hoofd kan plaatsvinden.

Dit is geen aparte persoonlijkheid, maar meer een manier van voelen, denken en doen die je ooit hebt ontwikkeld en waarin je terecht komt onder bepaalde omstandigheden. Deze “delen” zijn vaak al in de jeugd gevormd en reageren nog vanuit die onvolwassenheid of gekwetstheid. Via een lichte trance, te vergelijken met het helemaal opgaan in film of tijdens het auto rijden even in gedachte verzonken te zijn, kun je deze delen vragen naar voren te komen. Je kunt vervolgens een gesprek aangaan met dat deel waarbij een beter begrip voor dit deel en een completer functioneren van de totale persoonlijkheid tot stand komt.

Bij het werken met de delen wordt er altijd uitgegaan van de “positieve intentie” van deze delen. Ze willen allemaal iets goeds voor je doen. Helaas doen ze dit vaak op een manier die niet altijd functioneel is in het nu. De delen zijn vaak gevormd op een moment in je leven waarop je nog niet zo volwassen en verstandig was als nu. Je kunt hier spreken van een “update”, waarbij alle neuzen weer in dezelfde richting gaan staan. Je leert om de regie te voeren over de delen in plaats van dat een deel de overhand krijgt op een manier die jij niet als functioneel ervaart in het nu.