Loop jij in werk en/of leven steeds weer tegen herhaalde patronen aan die niet voor jou werken? Loopt het contact met een ander niet lekker of je wilt beter in contact staan met jezelf, dichter bij je eigen kern? Wil jij kennismaken met systemisch werken (met paarden)?

De workshop “De kracht van het (familie)systeem” biedt jou de tools om je verder door te ontwikkelen en de kracht van jouw (familie)systeem te kunnen ervaren.

Toelichting

Ieder mens maakt deel uit van systemen. Zo is jouw familie een systeem, als ook het team waar je in werkt en de organisatie. Binnen zo’n familie- of een organisatiesysteem leef of werk je in verbondenheid met elkaar. Die verbondenheid kan bewust, maar ook onbewust worden ervaren. Je kunt je hierin vrij en verbonden voelen maar ook gevangen en verstrikt, waardoor je (onbewuste) belemmeringen ervaart. Met systemisch werken als methode kunnen deze systemen snel in beeld worden gebracht. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook (familie, organisatie), en je verhouding met de anderen in dat systeem. Je kunt ervaren waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag. In deze workshop gaat we deze belemmering onderzoeken en kijken hoe je deze kunt ombuigen naar kracht in je ontwikkeling en groei.

Deze workshop heeft het doel je te laten kennismaken met systemisch werken en voor enkele deelnemers verborgen belemmeringen binnen een systeem (familie of organisatie) zichtbaar en hanteerbaar te maken. Tijdens de workshop zullen we werken met verschillende vormen van opstellingen. In een opstelling worden door een deelnemer representanten (stand-ins) voor zichzelf en voor andere personen uit het systeem (familie, team of organisatie) in de ruimte geplaatst. Dit gebeurt op intuïtieve wijze. Bij een van de oefeningen zullen paarden mee doen en zich vrij bewegen. Onder begeleiding van ervaren en deskundige coaches zullen vragen worden gesteld die helpen in bewustwording en mogelijkheden bieden tot herstel.

PROGRAMMA (EEN DAG)

 • Kennismaking en inventarisatie
 • Basiskennis “Wat is systemisch werken, theorie en achtergronden”
 • Aan de slag met verschillende werkvormen in het systemisch werken waaronder opstelling met en bij de paarden
 • Je kunt als toeschouwer zien hoe opstellingen werkt
 • Je kunt als representant worden gevraagd aan een opstelling van een andere deelnemer
 • Je kunt vragen een persoonlijk thema in te brengen (het aantal opstellingen is beperkt)

Na deze workshop

 • Meer inzicht in wat systemisch werken inhoudt
 • Ben jij je bewust van jouw eigen systemen
 • Heb je verschillende vormen kunnen observeren/ ervaren
 • Wanneer jouw vraag is opgesteld, meer contact met de eigen plek in het opgegeven systeem. En hiermee op dieper niveau leren kennen van deze plek en van de posities die anderen innemen, mogelijkheid tot vinden van ruimte voor acceptatie en zingeving, waardoor er weer energie kan stromen.

Voor wie

Deze workshop is geschikt voor:

 • belangstellenden die meer willen weten en ervaren over systemisch werken
 • mensen die meer willen leren over het effect van het eigen (familie)systeem op het eigen handelen
 • mensen die (hardnekkige) patronen met behulp van systemisch werken willen doorbreken
 • (paarden)coaches die meer willen weten en ervaren over systemisch werken in de coachpraktijk

Overige informatie

Datum: Woensdag 19 oktober 2022,
Tijdstip: Inloop 09.30, start 10.00 tot 16.30 uur
Locatie: Oudemolenseweg 2 in Ubbena

Coaches/ trainers: Hilda Meijer & Denise Munster
Groepsgrootte: Maximaal 10 personen

Bijdrage: € 195,- per persoon, inclusief 21% BTW
Inbegrepen: onbeperkt koffie, thee, water, lekkernijen, een ambachtelijke lunch en na afloop digitaal certificaat van deelname

Klik hier voor aanmelden>>