Ervaar jij met regelmaat een terugkerende droom of heb jij vroeger een terugkerende droom gehad en ben jij nieuwsgierig naar de betekenis?

Zoals vandaag in deze praktijk een cliënt die in een specifieke droom altijd weer de weg kwijt raakte.

Dromen weerspiegelen wat je bezig houdt, de keuzes die je te maken hebt, je houding richting het leven. Door betekenis te geven aan je droom, kun je jouw lijf, hart en hoofd weer in balans brengen.

Gemiddeld heeft de mens vijf tot zeven dromen per nacht

Dromen doe je voornamelijk in je REM-slaap, een belangrijke fase in je slaap waarbij je de ervaringen van de dag verwerkt. Gemiddeld heeft de mens vijf tot zeven dromen per nacht, afhankelijk van de totale duur van de slaap en vele andere factoren. Sommige dromen, zeker terugkerende dromen hebben een diepere betekenis. Wat de betekenis is verschilt van persoon tot persoon. Door een droom tijdens een sessie onder de loep te nemen, neem je een kijkje in je onderbewuste.

Zo heeft een hoogleraar psychiatrie eens onderzoek gedaan en proefpersonen gedurende een periode iedere nacht wakker gemaakt. Hieruit bleek dat bij de proefpersonen vaak hetzelfde emotionele thema terugkeerde. Het leek erop dat het brein keer op keer de situatie/probleem op een andere manier probeerde te bekijken. Zestig procent van de proefpersonen hadden de dromen een opwaarts, positief patroon. Na elke droom werden de emoties minder sterk. Bij veertig procent gebeurde dat niet en bleef het herhaaldelijk traumatisch. Dat wat verwerkt mocht worden, lukte niet.

Een terugkerende droom kan symbool staan voor iets nodig is

In het dagelijks leven kunnen we soms vastlopen op bepaalde thema’s. Een terugkerende droom kan dan symbool staan op dat er wat nodig is om te vatten of los te laten. Veel terugkerende dromen zijn bijvoorbeeld vallen, achtervolgd worden. Een concreet voorbeeld is een terugkerende droom zowel als kind en volwassene waarbij iemand vanuit school de weg terug naar huis kwijt raakte. Hierbij sterke emotie angst ervaarde en enorme paniek. Met behulp van een droom interventie ontdekte de persoon dat dit niet ging over het ouderlijk huis maar de behuizing in het eigen lijf. Ontdekte welke traumatische ervaring hier werkelijk onder schuil ging. Tijdens deze sessie heeft verwerking plaatsgevonden; het lichaam heeft spanning kunnen loslaten, heeft de emotie kunnen ontladen en zijn beperkende overtuigingen ontdekt en omgezet naar werkbare overtuigingen. Na jaren begrijpt de cliënt wat de droom haar te vertellen had.

Wat betekent jouw droom?

Wil jij jouw terugkerende droom beter begrijpen? Natuurlijk kun je kijken naar de algemene betekenis van een droom. Veelal hebben mensen behoefte om een droom te begrijpen waar nare gevoelens bij worden ervaren. Vaak is er dan meer nodig dan het rationeel begrijpen. Het is belangrijk om te kunnen voelen wat er van binnen gebeurd. Door jouw droom op een dieper niveau te begrijpen: fysiek, mentaal en emotioneel, kan de boodschap helder worden. Het begrijpen van je droom kan rust brengen, waardoor een droom zich niet weer hoeft te laten zien. Ook kan het helpen in jouw dagelijkse (werk)leven te doen wat nodig is.

Droom sessie

Tijdens een individuele sessie ondersteunt de coach jou om in diepere verbinding te komen met jezelf met behulp van een ontspanningsoefening. Wanneer je in een diepere ontspanning zit, ga je naar de specifieke droom. De coach begeleidt je naar het juiste moment en nodigt je uit om hier een tekening van te maken. In verschillende stappen ga je onder begeleiding deze tekening doorvoelen. Soms kan dit een nare herinnering uit je (vroege) jeugd los maken. Dit gebeurt meestal wanneer de herinnering onvoldoende is verwerkt. Indien nodig wordt dit ondersteunt met EMDR. Hieruit komt een heldere boodschap voor jezelf. Deze zet je met hulp van je coach om naar de praktijk. Hierop komt meestal een krachtige overtuiging – gedachte die je mee kunt nemen in je (werk)leven.

Jouw eigen droom beter begrijpen?

Jouw eigen droom beter begrijpen met behulp van een introductiesessie? Heb jij een terugkerende droom die je zodanig ongemak bezorgd, dat je het beter wilt begrijpen. Voor €100,- incl. btw krijg jij de ruimte om jouw droom beter onder de loep te nemen. De coach neemt hiervoor 1,5 uur de tijd. Het is ook mogelijk om deze sessie online te laten plaatsvinden (m.u.v. van ondersteuning met EMDR, dit wordt alleen offline ingezet).