Leidinggevende die alle problemen van medewerkers op zich nemen, ouders die alles over hebben voor hun kinderen, een partner die alles doet voor zijn liefdespartner. Het regelen en gladstrijken, kweken afhankelijke, onzekere volwassenen en nodigt de ander uit om in de (luie) ontvang of “slachtoffer” rol te gaan zitten. Het echte leven barst van tegenslag. Een mens (kind, medewerker, partner) zelf verantwoordelijkheid laten nemen voor zijn problemen, maakt de persoon sterker en beter opgewassen tegen het deelnemen aan de samenleving. Dit betekent niet uit verbinding gaan. Dit betekent stoppen met de “redder” uit hangen en er wel zijn voor de persoon.

Overeenkomst

In oktober werd een artikel geplaatst door NRC, zie link: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/04/hoe-overleeft-een-kind-van-curlingouders-in-de-echte-wereld-a3975653. Bij curling laten mensen stenen over de ijsbaan glijden door het ijs met een bezem driftig schoon te poetsen. De Deense psycholoog Bent Hougaard zag de overeenkomst met de heersende manier van opvoeden. Zie ook het parallel in relatie tot leidinggevende/ondernemer en de medewerkers of binnen relaties in privé sfeer.

Nadelen

Velen van ons zijn onbewust curling leiders, we gaan gebukt onder het gevoel van dat het onze verantwoordelijkheid is om naasten te helpen hun problemen op te lossen. Desondanks is het beter om deze last niet op de schouders te nemen. Het kan uit eindelijk leiden tot burn-out klachten of zelfs uitval. Te veel hooi op de vork. Door zo druk te zijn met anderen, verliest de curling leider nog al eens de eigen behoeftes uit het oog en het lijf krijgt de rekening gepresenteerd.

Daarnaast geeft de curling leider, hoe goed bedoeld ook, te weinig ruimte aan de ander. De ander kan zich onvoldoende ontwikkelen. Misschien voelt het ook wel “makkelijk” en haalt deze er ook winst uit. Op de langer termijn ontneemt deze persoon zich de ontwikkeling tot een volwassen mens, opgewassen om deel te nemen aan de samenleving. Ook hieruit kunnen burn-out klachten ontstaan. Door het glad gestreken pad, heeft deze persoon niet of onvoldoende geleerd om te gaan met teleurstelling, tegenslagen en emoties als angst, verdriet of boosheid. In het “echte” leven is het juist zo belangrijk dat je vaardigheid ontwikkeld om hiermee te dealen.

Hoe dan anders?

En als je dan anders wil, hoe uit dit vaste patroon te komen? Herken jij je zelf als in de rol van de curling leider? Kijk dan wat jouw voorkeur leerstijl is om dit patroon te doorbreken. Start met het lezen van het boek “Problemen laten waar ze horen”, help jezelf en anderen door begrijpend te luisteren, van Gary en Joy Saunders Lundburg. Zij laten zien hoe je in moeilijke situaties helderheid en luchtigheid kunt brengen. Je eigen leven zal er vrolijker, productiever en plezieriger van worden.

  • Voor de beslisser of doener, ga na het lezen aan de slag, experimenteer en leer van de ervaring
  • Voor de dromer of denker, geef na het lezen eens antwoord op de volgende vragen: hoe heb je het boek ervaren?, wat raakte je het meest? hoe zou het zijn om dit in de praktijk toe te passen? wie of wat kan je daarbij helpen om het te gaan doen? en breng het vervolgens in praktijk.
Hardnekkig patroon

Soms is het niet zo eenvoudig om uit het patroon te stappen van “slachtoffer” (al zal dit woord onprettig voelen) of “redder”. Het kan zijn dat je deze manier van handelen hebt aangeleerd vanuit een overlevingsstrategie. Het was de manier om in die bewuste setting te (over)leven, het is aangeleerd/ voorbeeldgedrag of ander gedrag was in de sociale context onacceptabel. Geregeld komen we dan uit op ervaringen uit onze (vroege) jeugd. Gun jezelf dan een persoonlijk ontwikkeltraject, neem contact op en vraag naar de mogelijkheden die het beste kunnen werken voor jou.

Demusa Coaching & Training wil mensen aanzetten tot persoonlijke groei in werk en leven, heeft dit artikel kunnen bijdragen en je mogen inspireren? Deel dit artikelen en laat het weten via bijvoorbeeld FB of  contact, wie weet inspireer jij daar anderen weer mee. Maken we samen de wereld een stukje mooier. ?❤