Alles stroomt en gaat als vanzelf. Ken je dat? Dat je aan het eind van de dag, terugkijkt en je vol energie voelt? Zo’n gevoel van succes, trots en verwondering. Helaas herkennen veel mensen zich ook in het tegenovergestelde, stress- en burn-out klachten groeien in razend tempo. Hoe kom en blijf je nou in optimale flow? Wat heb jij persoonlijk te doen om in deze staat te geraken en jouw talenten ten volle te benutten?

Na dit programma

 • Weet jij te herkennen wat flow is en wat er nodig is om in deze staat te komen
 • Herken jij ongezonde stress bij jouw zelf en de mensen in jouw omgeving
 • Ben jij je bewust van jouw eigen energiebronnen en -vreters
 • Ontdek jij jouw sterke talenten en welke om ontwikkeling vraagt
 • Beschik je over een actieplan om in optimale flow te komen en te blijven
 • Kun jij verbindend communiceren en verbeter jij de samenwerking met anderen
 • Voel jij meer energie, ervaar je meer dankbaarheid en is zelfwaardering gegroeid

“Niemand heeft in zijn leven iets wezenlijks gepresteerd zonder stress. Alle belangrijke prestaties in ons leven, zowel persoonlijk als professioneel, gaan gepaard met stress.”

Stress is goed voor ons, het draagt bij aan optimale flow! Het zorgt voor betere prestaties, houdt ons scherp en is ook nog eens goed voor onze gezondheid. Stress is dus nuttig en zorgt dat wij kunnen presteren. Het zorgt dat ons lijf klaar staat om in actie te komen. Lastig wordt het wanneer het lijf in actie blijft komen terwijl er geen actie nodig is of andersom. Vooral het geloof dat stress slecht is voor je gezondheid, heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid. Het heeft dus ook te maken met jouw mindset over stress. Hier kun je invloed op uit oefenen om hiermee ongezonde stress te voorkomen. Met name cortisol (stresshormoon) speelt hier een belangrijke rol in. Een hele grote dosis hiervan of stelselmatig langer dan 3 weken te hoge dosis brengt schade toe aan het brein. Het zorgt ervoor dat je blijft handelen op een wijze die jij niet altijd als effectief ervaart in het nu. Dit beïnvloed daarmee het functioneren en de gezondheid. In extreme lijdt dit o.a. tot lichamelijke klachten, depressie, overspannenheid of een burnout. Om grip te krijgen op je eigen stress om daarmee in workflow te blijven is het programma ontwikkeld.

Het programma “Energiemanagement – van stress naar optimale flow” is een modulaire cursus en bestaat uit diverse modules die in workshop vorm kunnen worden aangeboden, zie hieronder voorbeelden. De duur van het programma is afhankelijk van het doel, beschikbare tijd en budget, gewenste verdieping, -resultaten. Enkele modules worden aangeboden voor losse inschrijving, zie activiteiten. Daarnaast wordt het programma (In)Company aangeboden. Dit trainingsprogramma doen wij o.a. in samenwerking met een aantal partijen waardoor wij landelijke dekking kunnen bieden. Graag maken wij een programma op maat, bel voor een afspraak (050) 210 28 55. Je bent van harte welkom om de praktijk ruimte te bekijken.

Basiskennis energiemanagement

Theoretisch deel met de basisbeginselen van energiemanagement.

 • Definitie, model en kenmerken van flow
 • Werking van het brein bij flow, stress en overlevingspatronen
 • Herkennen van ongezonde stress & gedragspatronen
 • Vier energiebronnen van de mens
 • Basisbehoeften voor een stevig fundament

Energiebronnen in beeld

Oefening waarbij de deelnemer de ruimte krijgt om in kaart te brengen hoe het is gesteld met de huidige energie bij vier essentiële bronnen. Ontdekken van energiegevers en energievreters. Daarnaast gaat de deelnemer een eigen energiekaart maken. Bij de volledige workshop gaat de deelnemer aan de slag met een actieplan om in optimale flow te komen en blijven.

Verbindingsspel

De deelnemers gaan in gesprek met elkaar met behulp van een vragenspel. Dit spel bestaat uit een draaischijf met de basisbehoeftes. Door hier aan te draaien krijgen de deelnemers aandacht voor specifieke behoeftes en krijgen een passende vraag. Deze vragen bieden deelnemers gelegenheid om in diepgaander gesprek met elkaar te komen over wat hun beweegt.

Ervaringsgerichte oefeningen

Deelnemers krijgen een opdracht vanuit een bepaalde werkvorm bijvoorbeeld in combinatie met paarden, honden, kickboksen, in de buitenlucht net wat de voorkeur heeft. Tijdens de opdracht ervaren de deelnemers in denken, voelen en handelen. Onder begeleiding van de coach wordt hierop gereflecteerd.

Ke(r)n je kwaliteiten

Wie ben jij wanneer jij op je best bent? Heb jij wel eens de ruimte genomen om te ontdekken wat jouw kernkwaliteiten zijn? Welk talent heb jij in je en mag in de etalage? Benut je deze ook ten volle? Deelnemers gaan aan de slag met het in kaart brengen van sterke en minder sterke kwaliteiten.

Verbindend communiceren

Deelnemers leren eenvoudige technieken om onenigheid op te lossen. Deze techniek leert de deelnemer steviger in de schoenen te staan, te zeggen wat hij/zij wilt en te horen waar het de ander om gaat. Het is een manier van communiceren zonder machtstrijd, voor betere samenwerking en vertrouwen.

Normen en waardenspel

Deelnemers gaan in gesprek met elkaar over normen & waarden. Intentie is de deelnemer zich meer bewust te laten worden van de eigen (kern) waarden die worden nagestreefd, als ook meer begrip voor de ander. Het is spel is een hulpmiddel om tot overeenstemming te komen over normen & waarden die de groep of het team belangrijk vindt.