“Niemand heeft in zijn leven iets wezenlijks gepresteerd zonder stress. Alle belangrijke prestaties in ons leven, zowel persoonlijk als professioneel, gaan gepaard met stress.”

Stress is goed voor ons! Het zorgt voor betere prestaties, houdt ons scherp en is ook nog eens goed voor onze gezondheid. Stress is dus nuttig en zorgt dat wij kunnen presteren. Het zorgt dat ons lijf klaar staat om in actie te komen. Lastig wordt het wanneer het lijf in actie blijft komen terwijl er geen actie nodig is of andersom. Vooral het geloof dat stress slecht is voor je gezondheid, heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid. Het heeft dus ook te maken met jouw mindset over stress. Hier kun je invloed op uit oefenen om hiermee ongezonde stress te voorkomen. Met name cortisol (stresshormoon) speelt hier een belangrijke rol in. Een hele grote dosis hiervan of stelselmatig langer dan 3 weken te hoge dosis brengt schade toe aan het brein. Het zorgt ervoor dat je blijft handelen op een wijze die jij niet altijd als effectief ervaart in het nu. Dit beïnvloed daarmee het functioneren en de gezondheid. In extreme lijdt dit oa tot lichamelijke klachten, depressie, overspannenheid of een burnout. Om grip te krijgen op je eigen stress om daarmee in workflow te blijven is het programma ontwikkeld.

Het programma “Energiemanagement – naar optimale flow” is een modulaire cursus en bestaat uit de volgende modules:

 1. Basiskennis energiemanagement:
  Tijdens deze workshop doe je specialistische kennis op over optimale flow, menselijke energiebronnen, de werking van het brein, (h)erkennen van ongezonde stress, overlevingsstrategieën en de effecten op het fysieke en gedrag. Tevens doe je kennis op over hoe het kan dat de één ergens wel met stress op reageert en de ander totaal niet. Je krijgt kennis over de relatie van levensbehoeften, trauma (nare gebeurtenissen in het verleden) en stress ervaringen in het nu. Tot slot wat je kunt doen om controle te krijgen over stress.
 2. Stress test:
  Ga je ontdekken welke triggers jou stress bezorgen, hoe jouw emoties hierin een rol spelen, welke stress signalen jij krijgt, welke strategie je hierop inzet en welke overtuigingen en levensbehoeften hier achter schuil gaan. Tevens krijg je een tool tot je beschikking om op momenten van stress de regie terug te pakken.
 3. Jouw basis:
  Bepaal je met behulp van de CREF-methode hoe het nu gesteld is met de basis van jouw essentiële levensbehoeften. Jouw basis bepaalt de mate van basisvertrouwen, jouw basis van welzijn en gezondheid. Hierin ga je ontdekken waar huidige (ongewenste) coping vandaan komt waarbij je stress ervaart.
 4. Persoonlijk Ontwikkelings- en Actieplan:
  Ga je aan de slag met behulp van een model en jouw CREF-basis om jouw Persoonlijke ontwikkelings- en Actieplan (POAP) te maken. Heldere doelen en concrete acties. Hiermee pak jij de regie op dat wat er is, hoe jij er mee omgaat en wat je gaat doen om hier krachtiger in te worden.
 5. Ervaringsgerichte oefeningen/trainingen:
  Ga je aan de slag om onvoldoende vervulde levensbehoeften als nog op te vullen, zodat jij beter bestand bent tegen werkstress cq handelt naar wat werkelijk goed is voor jou. Hierbij staat onze toolbox tot je beschikking evenals onze coach/trainer. Je maakt schoon schip en je leert jezelf vaardigheden aan om zaken in balans (in jezelf als ook met jouw omgeving) te houden en in optimale workflow te blijven of komen.
 6. Reprint / evaluatie:
  Op het eind van het traject kijken we nog eens terug op wat je hebt bereikt en of hiermee de uitvoering van de POAP kan worden afgesloten. Deze evaluatie wordt afgesloten met een specifieke oefening die extra kracht bijzet en jouw stevige bodem verankerd. Dit heet de zogenaamde Reprint.

De duur van het programma is afhankelijk van de stappen 1 t/m 4, de keuzes die jij hier zelf in maakt, wat jij wil bereiken en wat voor jou nodig is om daar te komen. Onze ervaren CREF-methode behandelaren & trainers staan voor je klaar om je hierin te ondersteunen. Bel voor een afspraak (050) 210 28 55. Je bent van harte welkom.

Het CREF-workflow programma van Demusa Coaching & Training wordt tevens aangeboden in de vorm van een (In-)Company trainingsprogramma. Voor optimaal resultaat is de inzet van paarden wenselijk. In gesprek zal dit worden toegelicht. Dit trainingsprogramma doen wij o.a. in samenwerking een aantal partijen waardoor wij landelijke dekking kunnen bieden.