Allemaal maken we deel uit van verschillende gemeenschappen of netwerken: ons gezin, de familie, het team op het werk, de vereniging waarvan we lid zijn. Wat je doet, heeft invloed op dat netwerk, en ook heeft elk netwerk invloed op jou. Persoonlijke problemen hebben dan ook vaak iets met die omgeving te maken. Er is een wisselwerking: elke zet heeft zijn tegenzet.

Wil jij die problemen aanpakken, dan kan het dus verhelderend zijn om dat netwerk erbij te betrekken, of belangrijke personen daaruit. Wij noemen dat systeemwerk. Doordat er een wisselwerking is tussen jou en jouw netwerk, is het niet belangrijk uit te zoeken of de problemen zijn ontstaan door de ander of door jouzelf. Het evenwicht in de verhoudingen is verstoord en dat willen we herstellen. Er is dus geen schuldige en ook geen slachtoffer. Er zijn wel – vaak onbewuste – processen: wat gebeurt er tussen jou en de ander?

SysteemwerkVolgende vraag is: wat wil jij en wat wil de ander? Wat zijn ieders behoeften en waarden? Hoe werken die op elkaar in? Als je dat van elkaar weet, kan er ook weer samenwerking in het systeem, in het netwerk terugkeren.

De wereld om je heen creëer je zelf; het is fijn als dat in harmonie met anderen kan. Dat nieuwe evenwicht ontstaat niet alleen door inzicht. Het is ook nodig om nieuwe vaardigheden te leren en oude gewoontes af te leren.