Omgaan met stress in de natuur

Ook in de natuur kennen we stress zo ook in dit voorbeeld bij de kreeft. De kreeft is eigenlijk een heel zacht en kwetsbaar wezen net als wij mensen. Zijn schelp groeit niet mee, dus ergens komt daar het moment dat deze te krap wordt. Het wordt steeds minder comfortabel, tot daar het moment komt dat het niet houdbaar meer is. Dan kruipt de kreeft veilig onder een rots, ontdoet zich van zijn schelp om daar opnieuw te bouwen aan een nieuwe ruimere schelp. Dit proces blijft zich herhalen.

Zou de kreeft naar de dokter gaan zoals wij mensen doen en bijvoorbeeld pijnstilling nemen, dan zou de kreeft stoppen met groeien. De stimulans om te groeien zit ‘m juist door het oncomfortabel voelen. Dit is voor de mens niet anders. Wanneer wij dit gevoel onderdrukken met pijnstilling, anti-depressiva, of andere vormen om gevoel te onderdrukken bijvoorbeeld emotie eten, alcohol en andere verslavingen ontnemen wij onze potentie op doorgroeien.

Oftewel tijden van stress zijn signalen van groei. Gebruiken we de stress signalen goed dan kunnen we ervan groeien. Een eerste stap zou kunnen zijn om te voelen welke levensbehoefte hier daadwerkelijk een rol speelt. Wat is hier nu werkelijk nodig? Wil je meer weten over hoe je jouw stress signalen of die van jouw team kan ombuigen tot groei? Maak een afspraak of kom langs op een open dag of avond.