Verdriet manJe mag voelen wat je voelt! Verdriet, frustratie en boosheid zijn hele gezonde emoties. Ze mogen er zijn en geven aan dat iets belangrijk is. Er kan zich een kans aandienen, namelijk een behoefte die vervuld kan worden. Hoe sterker de emotie, hoe groter de honger. Een bron voor verandering en/of groei.

Ondanks de kansen die er liggen bij dergelijke emoties is vaak de eerste (onbewuste) reactie op verdriet, frustratie en boosheid dat we het weg willen hebben. De emotie wordt weggestopt met woorden als “verman jezelf”, “wind je nu niet zo op”, “niet zwak zijn, dat brengt niets”, “doe even normaal”. Er zijn mensen die zich ongemakkelijk voelen wanneer een ander dergelijke emoties laat zien. In reactie wordt hierop ingespeeld door: afleiden, de mooie dingen van het leven te benoemen of worden allerlei oplossingen aangedragen. Meestal helpen ze niet en brengen eerder extra frustratie met zich mee.

Boos vrouwWe leven in een cultuur waar we, overwegend, onvoldoende geleerd hebben om met (negatieve) emoties om te gaan. Vaak al met de paplepel in gegoten, daarna bevestigd door het onderwijs, de werkomgeving oftewel de maatschappij. Hoe vaak wordt wel niet gevraagd: “Hoe gaat het met je?” Waarbij men overwegend antwoord “goed”, ook wanneer dit niet zo is. De ander zit niet te wachten op jouw … toch? Of bijvoorbeeld CITO toetsen, vooral gericht op kennis/ratio en niet op sociaal emotionele ontwikkeling.

Kortom, ons is geleerd om dikke lagen over de emotie te leggen naar de buitenwereld, waardoor dit een eigen leven kan gaan leiden in ons lijf met als resultaat een hoge bloeddruk of burn-out. Bepaalde mensen zijn ervan overtuigd dat negatieve emoties kunnen omslaan naar fysieke klachten en ziekten. Zie de lijst van ziektepatronen. Herkenbaar? Genoeg redenen om dit te doorbreken. Je mag voelen wat je voelt! Voor een betere gezondheid en welzijn.

Het start door te leren je eigen emoties te (h)erkennen en te benoemen. Wanneer de (negatieve) emotie er mag zijn, krijgt het ook kans om uit ons lijf te komen. Vervang (ver)oordelende gedachten met compassievolle. Het mooie is dat jezelf heel goed weet wat er nodig is, als er eerst aandacht is voor de emotie. Ben jij je bewust van jouw emotie, kan jij jezelf vervolgens de vraag stellen wat je nodig hebt. Train jezelf om deze verbinding te maken, dit zal je helpen in je communicatie naar anderen om deze te verzoeken bij te dragen aan wat je werkelijk nodig hebt. Lastig? Laat je hier dan in begeleiden!

Frustratie kindHerken je (negatieve) emoties bij een ander. Let op, ze geven inzicht in de dingen die belangrijk zijn als je er rustig en aandachtig bij aanwezig kunt blijven en je de ander uitnodigt om de hele situatie te ervaren zoals deze is. Geef ruimte aan deze emotie, door de ander te laten weten dat het er mag zijn. Dat lucht op. Het is de verantwoordelijkheid van de persoon zelf om te ontdekken wat hier achter schuil gaat. Raken de emoties jou te sterk, dan is er werk aan de winkel voor jou zelf.

De CREF methode® is een waardevolle methodiek om te leren verbinding te leggen met jezelf, je emoties en jouw levensbehoeften. Door nare gebeurtenissen in het verleden kunnen patronen zijn ontstaan die moeilijk zelf zijn te doorbreken. CREF methode® behandelaren zijn hierin gespecialiseerd en ondersteunen je in het verwerken van deze gebeurtenissen opdat er weer ruimte ontstaat. De eerste stap is aan jou. Maak bijvoorbeeld een afspraak voor een kennismakingssessie of neem deel aan een activiteit. Je bent welkom.